Zeytinyağımızın yüzde 10’u ‘özel sağlık ürünü’ olsun, 2 milyar Euro gelsin
ANKARA Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Mücahit Taha Özkaya, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Vahit Kirişçi’nin katıldığı bir toplantıda zeytinyağı ile ilgili bazı veriler üzerinde durdu:
- Dünyada 200 milyon ton bitkisel yağ üretiliyor. Bunun sadece 3 milyon tonunu zeytinyağı oluşturuyor.
- İspanya, 1.5 milyon ton ile en büyük zeytinyağı üreticisi konumunda bulunuyor.
- İspanya’yı İtalya, Yunanistan, Tunus ve Türkiye izliyor.
- Türkiye’de 1700 fabrikanın ürettiği zeytinyağı 200 bin ton dolayında seyrediyor.
- İspanya’da bir kooperatifin ürettiği zeytinyağı 300 bin tonu buluyor.
Bu verilerin ardından şu noktanın altını çizdi:
- Sofralık zeytinyağında en büyük oyuncu İspanya. İtalya ise sofralık zeytinyağında yok gibidir. İtalya, gurmeye oynuyor. Bizim böyle bir ortamda işin “sağlık” tarafına yönelmemiz gerekiyor.
Polifenolü çok yüksek zeytinyağlarının dünyada litresinin 100 Euro’ya satılabildiğini belirtti:
- Ülkemizde üretilen zeytinyağının yüzde 10’unu polifenolü çok yüksek ürüne dönüştürsek, pazarlamayı da “sağlık” yönüyle yapsak, ihracat gelirimiz 2 milyar Euro’yu bulur.
Prof. Özkaya, bu konudaki denetlemeyi Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünün üstlenebileceğini vurguladı:
- Ancak, ülkemizdeki büyük zeytinyağı üreticilerinden hemen, “Bizim yağlar sağlıksız mı?” itirazları geldi.
Yeniköy Kemerköy (YK) Enerji’nin danışmanlığını da yürüten Prof. Mücahit Taha Özkaya, zeytinyağının özel sağlık ürününe dönüştürülmesi konusunu Milas’taki 8. Zeytin Hasat Şenliği vesilesiyle buluştuğumuzda açtı.
IC İçtaş Enerji ile Limak Enerji’nin yüzde 50’şer payla ortak olduğu Yeniköy Kemerköy Enerji Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Genel Müdürü Mesut Serhat Dinç, Milas’taki hasat şenliği sırasında Şeref Oğuz ve bana kömür çıkarma işlemlerinin bitmesi sonrasında zeytin bahçesine dönüşmüş alanları gösterdi.
Prof. Mücahit Taha Özkaya, üzeri zeytin dolu ağaca işaret etti:
- Bu ağaçta hasat eylül ayında yapılsa polifenolü çok yüksek, “özel sağlık ürünü” gibi zeytinyağı elde edilebilirdi. Zeytinde yağlanma arttıkça polifenolü düşer. Yani, olgun zeytinin polifenolü düşük olur.
Sonra Tarım ve Orman Bakanı Prof. Kirişçi’nin katıldığı toplantıda anlattıklarını paylaşıp ekledi:
- Ben Türkiye’nin zeytinyağında “özel sağlık ürünü” tarafına yönelerek daha kazançlı çıkacağını, bundan zeytin üreticisinin de kazanacağına inanıyorum.
Önerisini sürdürdü:
- Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bir komisyon oluşturmalı, “sağlık için zeytinyağı”nın, yani polifenolü yüksek zeytinyağının “gıda takviyesi” olarak satılmasının önü açılmalı.
Çantasından küçük bir zeytinyağı şişesi çıkarıp, tattırdı:
- Polifenolü çok yüksek zeytinyağının sağlığı koruyucu ve tedavi edici özellikleri var. O nedenle “özel sağlık ürünü” şeklinde üretilen bu zeytinyağının eczanelerde satılması söz konusu olabilir.
Prof. Özkaya’nın önerdiği gibi “özel sağlık ürünü” şeklinde polifenolü yüksek zeytinyağı üreten küçük üreticiler iç pazarda denemeler yapıyor.
Prof. Özkaya’nın önerisi üzerinde çalışıp, Türkiye’yi dünya zeytinyağı pazarında “özel sağlık ürünü”yle öne çıkarmayı deneyemez miyiz?
‘Özel sağlık ürünü’ için 15 kilo zeytinden 1 litre yağ elde edilir
ANKARA Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Mücahit Taha Özkaya, zeytinde yağ oluşumunun ağustos ayında başladığını belirtti:
- Polifenol oranı stres altında artar. Polifenolü çok yüksek 1 litre zeytinyağı 15 kilogram zeytinin sıkılmasıyla elde edilir.
Normal soğuk sıkım zeytinyağı için de şu bilgiyi verdi:
- Normalde 3-4 kilo zeytinden soğuk sıkım, sızma 1 litre zeytinyağı elde edilir.
Zeytindeki sağlık bileşenleri üzerinde durdu:
- Zeytin meyvesi içindeki “sağlık bileşenleri” olarak da adlandırılan, minör bileşenlerin önemi ve bu kadar değerli olduğu 15-20 yıl öncesine kadar dünyada tam olarak bilinmiyordu.
Ardından ekledi:
- Zeytin meyvesinin içindeki sağlık bileşenlerinin zeytinyağı içine aktarılması durumunda buna “Polifenolü Yüksek Naturel Sızma Zeytinyağı” (High Polyphenol-Extra Virgin Olive Oil) denir.
Polifenolü çok yüksek zeytinyağının “ilaç gibi” tüketilmesinin sağlıklı insanlarda yaşam kalitesini yükselttiğini savundu:
- Bahçeden şişeye kadar tedarik zincirinin tüm aşamalarında özenle üretilen ve ülkemizin yerel çeşitlerinden elde edilen zeytinyağındaki sağlık bileşenleri, birçok hastalığa takviye edici gıda olarak hizmet edebilecektir.
Fazla sulanan zeytin ağacı şımarık olur
ZEYTİN Akademi Tarım Ticaret Limited Şirketi’nin kurucusu olan Prof. Mücahit Taha Özkaya, zeytin ağacının iklime uyum sağlama özelliği üzerinde durdu:
- Afrika’da çölde 100 milimetre yağışta bile zeytin ağacı yaşar. Oralarda zeytin ağaçlarını 25 metre arayla dikmek gerekir. Tunus’ta zeytinlikler öyledir.
Ardından ekledi:
- Fazla sulanan zeytin ağacı şımarık olur.
Türkiye’deki sulama durumuna işaret etti:
- Ülkemizdeki zeytin ağaçlarının yüzde 15’i sulanır.
Sonra Türkiye’nin potansiyeline işaret etti:
- Sahra Çölü’nde bile yetişen zeytin ağacını ülkemizde dağlara taşlara dikebiliriz. Bu şekilde ülkemizdeki zeytinyağı üretimini 1 milyon tona çıkarabiliriz.