Zekâ yapay ama sorun gerçek
Sorunlar bizi eskitti bizler sorunları eskitemedik. Yapay zeka da organik zekalar da aynı kanaatte… Dönüşmek zorunlu. Sorunları geçiştiremezsin, köklü, yapısal, kapsayıcı çözüm üretmek zorundasın.
Gün geçmiyor ki ülke gündemi değişmesin, yeni bir kavramla tanışmasın… Açılımdan seçilime, Suriye’den Trump 2.0’a dek her gelişme içeride farklı tartışmaları tetikliyor. Ancak değişmeyen tek gündem; ülke ekonomisi… Ben mi abartıyorum dedim ve bunu Çinli yapay zekâya sorayım dedim:
Türkiye ekonomisi yapısal ve konjonktürel sorunlarla boğuşuyor. Bunların en derini yüksek enflasyon ve bağlantılı olarak para birimindeki değer kaybı. Ülke, uzun süredir çift haneli enflasyonla mücadele ediyor. Yüksek enflasyon, alım gücünü düşürerek halkın refahını olumsuz etkiliyor.
Yatırımcıya güven gerek
Türk Lirası'nın döviz karşısındaki değer kaybı, ithalat maliyetlerini artırıyor ve bu da enflasyonu daha da körüklüyor. Türkiye, enerji ve ara malı ithalatına bağımlı bir ekonomi. Döviz kurlarındaki artış, bu ithalatın maliyetini yükseltiyor ve cari açığa neden oluyor. Kronik sorunlardan biri de bu…
Cari açık, ekonomide dış finansman ihtiyacını artırıyor ve bu da kırılganlığı tetikliyor. Faiz Politikaları ve Yatırım Ortamı da sorunlu. Son dönemde uygulanan faiz politikası, enflasyonu kontrol altına almakta yetersiz kaldı. Yatırımcıların güvenini sarsarak sermaye çıkışlarına neden oldu.
İKİ SORU İKİ CEVAP / Stratejiye dair…
Belirsizliğin etkisi?
Yatırım ortamının belirsizliği, uzun vadeli ekonomik büyümeyi olumsuz etkiliyor. İşsizlik ve Gelir Dağılımı da işin tuzu biberi. Yüksek enflasyon ve ekonomik dalgalanmalar, işsizlik oranlarını artırıyor. Özellikle genç işsizliği, ciddi bir sorun olarak varlığını sürdürüyor.
Gelir dağılımı sorunu?
Gelir dağılımındaki adaletsizlik, sosyal ve ekonomik istikrarı tehdit ediyor. Küresel Ekonomik Koşullar da ülkeye yardımcı olmuyor. Türkiye, küresel ekonomik dalgalanmalara (örneğin; pandemi, enerji krizi, jeopolitik gerilimler) karşı oldukça hassas. Bu durum, ekonomik kırılganlığı artırıyor.
not/ Ayna ayna söyle bana benden dertlisi var mı?
Sorun mu önemlidir, çözüm mü? Bence esas olan sorundur. Zira hem çözümü üretir hem de yeni yolların keşfine yol açar. Ne zaman bir sorun tanımlayan görsem ona ilk sorum; “Peki, ya çözüm?” olur. Bu soru cevabına bakınca şunu fark ederim; teşhise ayırdığımız zamanı çözüme vermiyoruz.
Yine yapay zekâya soruyorum. Mademki ekonominin sorunlar envanterini çıkarıyorsun, o halde senin zaviyenden çözüm önerilerin nedir diye… Sıralıyor; enflasyonla mücadele, para politikalarının bağımsız ve tutarlı bir şekilde uygulanması, enflasyon hedeflemesine odaklanılması…
Yapısal Reformlar: Üretim ve ihracat kapasitesinin artırılması, enerji bağımlılığının azaltılması. Yatırımcı Güveni: Şeffaf ve öngörülebilir politikalar ile yabancı ve yerli yatırımcıların güveninin sağlanması. Sosyal Destekler: Gelir dağılımı adaletsizliğini azaltacak sosyal politikaların uygulanması.
Neticede; Türkiye ekonomisinin en derin sorunu, yüksek enflasyon ve TL'nin değer kaybı etrafında şekilleniyor. Bu sorunların çözümü, kapsamlı ve uzun vadeli politikalar gerektiriyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.