YYS kapsam ve kuralları değişti

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET

Sayın DÜNYA okurları, Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifakası (YYS) almanın dış ticaret şirketlerine sağlayacağı avantajları çokça belirtmiştim. Keza lojistik şirketlerine gerilen avantajlar da önemli boyuta ulaşmış bulunuyor. YYS alan şirketlerin eşyalarını taşıtmak için lojistik firmalarının da bu belgeyi almaları isteniyor.

Devletin güvenmek istediği şirketlerin standartları ve uymaları gereken kurallar yeniden belirlendi. Özellikle, şirketlerin yaptığı tüm işlemlerin yazılı prosedürlere bağlanması büyük önem taşıyor.

Gümrük işlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği’nde önemli değişiklikler yapılmış bulunuyor. İzinli alıcı, izinli gönderici tanımları yeniden belirlendi. YYS sınıflandırıldı. YYS alan şirketlerin YY-I ve YYS-II alma koşulları yeni uygulama olarak yürürlüğe kondu. Bu koşullardan özellikle imalatçıların yararlandırılmasının amaçlandığı görülüyor.
Yerinde gümrükleme bakımından ithalatçılara uygulanabilir standartlar getirildi ve yakın bir zamanda bunun realize edileceği anlaşılıyor.

Keza; Dış Ticaret Sermaye Şirketleri, Sektörel Dış Ticaret Şirketleri’ne de YYS alabilme yolu açılarak bir haksızlık giderilmiş oluyor.

Bu şirketlerin ve grup ihracatçılarının bu haktan yararlanabilmeleri için, ihracatını gerçekleştirecekleri tüm firmalara ati tesislerin beyan edilmesi isteniyor. Ayrıca ihracatçı birliğinden de performans ve güvenilirlik belgesinin ibrazı gerekiyor.

Yıllık faaliyetlerin rapora bağlanması zorunluluğu devam ediyor ama inceleme konuları farklılaştırıldı ve incelenecek beyanname oranları düşürüldü. Bu inceleme ve kontrolü yapan kişinin uzman olması icap ediyor. Çünkü, sorumluluk büyük.

Özellik arz eden konu ithalatta yerinde gümrükleme oluyor.

Bu izni alan izin kapsamında işlem yapılmak üzere yetkilendirilmiş bir tesisin sınırları içerisinde bulunan, kendisine veya yetkilendirilmiş yükümlü statüsü sahibi grup imalatçısına ait C Tipi antreponun birinci fıkrada belirtilen güvenli depolama alanına dönüştürülmek istenilmesi halinde, sertifikayı düzenleyen bölge müdürlüğüne dilekçe ile başvuruda bulunabiliyor.

Yani esasen C tip antrepolara yakında ihtiyaç duyulmayacak gibi. Keza; imalatçıların da ithal ettikleri eşyaları belirlenen tesislerde gümrüklemeleri halinde genel antrepoya koyma ihtiyaçlarının da sınırlı olabileceği anlaşılıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar