Yine, yeni, yeniden…

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK

“Doruktakiler…” Şişli Belediyesi için her ay düzenleyeceğim etkinliklerin başlığı. İlki, 24 Şubat’ta, yani önümüzdeki pazartesi akşamı saat 19.30’da gerçekleştirilecek “Ataol Behramoğlu’na Saygı” gecesi…

“Yaşadıklarımdan Öğrendiğim Bir Şey Var”, “Aşk İki Kişiliktir”, “Ben Ölürsem Akşamüstü Ölürüm”, “Bu Aşk Burada Biter”, “Sevgilimsin” gibi ezbere bilinen şiirleri okurlara armağan etmenin yanı sıra yaptığı çeviriler, edebiyat-kültür üzerine yazıları, antoloji ve tiyatro çalışmalarıyla da sanat hayatımıza katkıda bulunan Ataol Behramoğlu için yapılacak Saygı Gecesi’nde iyi şair, usta yazar; katılımcı dostlarını sahnede bizzat ağırlayacak.

Çok yönlü ustayı seyircilere dostları, çeşitli dönemlerde birlikte çalışmalar yaptığı sanatçılar ve ailesi sahnedeki sohbetlerde daha yakından tanıtacak, şiirlerinden yaptıkları besteleri seslendirecekler.

Nebil Özgentürk’ün hazırladığı belgesel ile başlayacak olan etkinliğe; Adnan Özyalçıner, Atilla Aşut (video), Ayşe Emel Mesci, Barış Behramoğlu (video), Dilek Türker, Elif Akkaya, Figen Yılmaz, Haluk Şahin, Hasan Öztoprak, Kemal Anadol (video), Nazım Alpman, Hülya Behramoğlu, Orhan Aydın, Sali Turan, Ülker İnce, Zülfü Livaneli (video) konuşmacı olarak katılacaklar.

Ataol Behramoğlu’na Saygı gecesi müzisyen konukları arasındaysa Haluk Çetin ve Vedat Sakman yer alacak. Etkinlik, program sonrası verilecek kokteyl ile sona erecek.
1976’dan bu yana kültür, sanat, edebiyat alanlarında yazılar yazıyorum, gazetecilik yapıyorum… Önümüzdeki Kasım ayında 30 yaşına basacak Dünya Kitap Dergisi’nin ilk sayısından bugüne yayın yönetmeniyim… 30’un üzerinde kitabım var. Çoğu dostum olan kültür-sanat-edebiyat-düşün dünyamızı yaratan isimleri bir edebiyatsever, bir gazeteci olarak geniş kitlelerle buluşturmak için bir şeyler yapmayı görev bildim. Kaybettiklerimizi anmak, eserlerinin yeni kuşaklarla buluşmalarına aracılık etmek için çaba gösterdim. Kadıköy’deki Gençlik Kitabevi’nde sevgili dostum, çok erken kaybettiğimiz Enver Ercan ile birlikte yazar söyleşileri gerçekleştirmeye başladığımızda, henüz bu etkinliklerin benzerleri yapılmıyordu…
Bu gayretlerim, 1990’ların başında Türkiye Yazarlar Sendikası için Karaca Tiyatro’da gerçekleştirdiğimiz “Ustalara Saygı” etkinlikleri ile somutlaştı.

Türkiye’de bir daha benzeri yapılmayan bir ilki gerçekleştirme onurunu yaşadım: Rıfat Ilgaz 80 Yaşında kutlamaları…. Ustanın oğlu Aydın Ilgaz’la birlikte 1991 yılı Aralık ayında Rıfat Ilgaz’ın 80. yaşını bir hafta boyunca dört ilde düzenlediğimiz etkinliklerle kutladık: Ankara, İzmir, İstanbul ve doğum yeri olan Kastamonu’da usta ve dostları yazarlar, sanatçılar, kültür ve düşün insanları edebiyatseverlerle buluştular. Kültür Bakanlığı, Türkiye Yazarlar Sendikası, Pen Yazarlar Derneği, Ankara Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kastamonu ve çevre ilçelerin belediyeleri böylesine geniş çaplı bir etkinliğin birer ucundan tutarak, yine bugüne kadar benzeri yaşanmamış bir birlikteliği gerçekleştirdiler…

“Ustalara Saygı” başlığını, 10 yıllık bir aradan sonra 2005 yılı sonbaharından 2018’in bahar aylarına kadar tam 13 sene boyunca bu kez Beşiktaş Belediyesi için sürdürdüm.
Hayatta olan veya kaybettiğimiz 160 usta için elimizdeki belgelerle bir “Ustalara Saygı” kitabı, bir “Ustalara Saygı Müzesi” yapalım diye çok uğraştım, heyhat bugüne kadar gerçekleştiremedim…

24 Şubat’tan itibaren, Şişli Belediyesi için farklı alanlarda “Doruktaki”leri Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde ağırlayacağız… Yıllar yıllar önceki ilk etkinliğimin heyecanıyla ve coşkuyla Pazartesi akşamını bekliyorum… Belki bu kez kitap, müze oluşturabiliriz. Sözler, görüntüler uçup gidiyor, yaşananlar unutuluyor. Yalnızca belleğimde yaşayabilen, uzay boşluğunun bir yerlerinde hâlâ gezindiğine inandığım öyle çok şey var ki…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hamburg izlenimleri 22 Kasım 2024
Benim Yalvaç’ım(*) 01 Kasım 2024