Yerli milli teknolojimiz kendi vatanında parya mı?
Türkiye; şükür ki teknoloji üretebiliyor. Hem de en ilerisinden... Misal savunma alanında SAHA kümelenmesiyle kamu ve özelin işbirliği, mucizeler doğurdu. Kullanışsız ortağın ambargosu, bizi ileri teknoloji sahibi yaptı.
İletişim teknolojilerinde, benzer başarı; yineleniyor. Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi HTK, tıpkı savunmada olduğu gibi 135 şirketin Ostim bünyesinde kümelenmesiyle, gurur verici başarılara imza atmaya başladı bile. Dün, çalıştaylarına katıldım ve demolarını izledim. Gördüğüm; cin şişeden çıkmış.
Çıkmış da cin çarpan Çin de yerli ve milli teknolojimizi çıktığı şişeye gömmek istiyor. Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkan Yardımcısı Gazali Çiçek; 4.5G ihalesinde yerli ürün kullanımı %1 iken gayretlerimiz sonucu bu oranı %23’e çıkardıklarını, hedefin; %45’e tırmanmak olduğunu iletti.
Havelsan’ın düzenlediği çalıştayda ayrıca HTK ve TÜBİTAK desteğiyle “Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi” projesinin detaylarını dinlerken, 3 operatörümüzün de buna katıldığını öğrendim. Turkcell ise baz istasyonlarının merkezi alt yapısı olan çekirdek şebekede yerli olacağını söylüyor.
Bunlar sevindirici gelişmeler... Geçen hafta güneş enerjisi ihalelerinde ileri teknolojiyi kapsayan %30’luk kısmın Çinlilere tahsis edildiğini yazmıştım. Umudum, %70’ini Huawei'e hediye ettiğimiz haberleşme altyapımızı HTK sayesinde geri alacağımızdır. Burası Çin’in müstemlekesi değildir ve kendi çocuklarımız öz vatanında teknoloji paryası olamaz.
ULAK ÇALIŞMAZ DEDİLER OYSA EN İYİYİ BAŞARDI
Dünyada 5G bazı üreten 5 ülkeden biriyiz. Yerli ve Milli ULAK; bunları üretebilirken Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in bu ürünleri bizim kendi kurumlarımıza satamadığımızdan yakındığını hatırlıyorum.
5G’nin kaymağını; Ericsson, Huawei, Nokia yemesin. Başkasının değirmenine su taşımakla nasıl yerli ve milli olunur ki.