Yeni Ekonomi Politikası; YEP v2.0

Şeref OĞUZ
Şeref OĞUZ ÖNERİ - YORUM

YEP’i hatırlıyorsunuz. Hani orta vadeli programın eski hazine bakanı tarafından adı değiştirilmiş hali; Yeni Ekonomi Programı… Bakan ile o da değiştirildi ve önceki adına dönüverdi. Fakat şimdi yeni bir politika deneniyor; Yeni Ekonomi Politikası…

Aceleci okur için ne olduğunu yazayım; “düşük Faiz, yüksek kur; üretim, ihracat, yatırım, istihdam.” Koordinatörü bizzat Cumhurbaşkanı… Her şeyin ekonomi üzerinden yürüdüğünü Ağbal döneminden gördü ve bütün adımları bizzat kendi atmak istiyor.

Köprüler yakıldı B planı yok

Eğer denenen bu politika tutarsa bunda doğacak başarıda sadece onun adı geçecek. Başkaca bir ekonomik aktör ön plana çıkmayacak. Peki ya başarısızlık? “Yolumuzdan dönmeyiz” kararlılığı her konuşmasında vurgulanıyor ve bu politikanın “B planı” yok…

Bu programın uygulayıcısı Merkez Bankası ve faiz kararlarıyla uygulamaya geçildi bile. Meraklısı için yazalım, Aralık ayı PPK toplantısında banko 200 (plase 100) baz puanlık indirim daha şimdiden telkin edildi bile. Şimdi sorun, tasarımcıları biliyor olsa da bu yeni politikanın alt detaylarını bilmeyişimiz.

İKİ SORU İKİ CEVAP

Piyasa programın detaylarını biliyor mu?

Belli ki Merkez Bankası hatta belki Hazine ve Maliye Bakanı, İSO, MÜSİAD, TÜSİAD, İTO, TOBB gibi kurumları dinleyecek ve destek talep edecek. Benzeri tutum, 90’lı yıllarda vardı; yeni bir politika açıklandığında, “kervan yolda dizilirdi” ve her detay sorulduğunda şekilden şekle girerdi.

İşe yarayıp yaramadığını nasıl anlayacağız?

Bunun için en az 1-2 çeyrek (3, 6 ay) zaman geçmesi lâzım. Zira ancak bu sürede uygulamanın ilk sonuçları görülür. Meraklıları başarı veya başarısızlığı anlamak için 3 göstergeye bakabilir; 1-faiz, 2-döviz, 3-enflasyon… İyileşme var mı yoksa durum daha mı vahim olacak, anlarız.

NOT

DÜNYA BİZİ SEYREDİYOR BAŞARSAK İYİ OLUR

Mademki bu yeni politikada geri dönülmez nokta çoktan aşıldı ve seçime dek hatta (kazanana bağlı olarak) seçim sonrasına kadar uygulanacak, o halde bu denemenin başarılı olması, ülke ekonomisi için şart oldu.

Dünya ile bütünleşmiş Türkiye ekonomisinde; “ülkeyi dışa kapatın, yabancıyı boşaltın, biz bize kalalım, bir şey deneyeceğim” deme şansımız yok. Zira yeni politikanın taşıyıcı ayakları içinde ihracat, yatırım ve üretim var.

Yarın; YEP v2.0’ın dayandığı teoriler ve taşıyıcı kolonları… Devam edeceğim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Liyakat mi sadakat mi? 21 Ekim 2024