Yayın dünyasında online gezinti
Koronavirüs Günleri’nde (COVID-19)“evde kal”ırken birçok şeyi internet üzerinden gerçekleştirmeye çalışıyor, hem ülkemizde hem de dünyada olup bitenleri de yazılı ve görsel medyanın yanı sıra oradan izliyoruz.
COVID-19tehdidi karşısında “sanal dünya”ya sığındık. Bu gerçeği dünyada en iyi şekilde değerlendirmeye çalışan sektörlerden birisi de yayıncılık. Türkiye Yayıncılar Birliği de yayıncılık sektöründe dünyada yaşanan gelişmeler hakkında bültenler göndererek üyelerini bilgilendirmeyi amaçlıyor. Bunların içinde yalnızca sektör mensuplarının değil, okumayı seven herkesin katılıp yararlanabileceği etkinlikler de yer alıyor. Bunlardan bazılarına değinmek istiyorum:
Çocuk kitapları yazarı Padma Venkatraman, #AuthorsTakeAction (Yazarlar Eyleme Geçiyor) adlı bir sosyal medya kampanyası başlattı. Kampanyada hem kitaplar tanıtılıyor hem sağlık tedbirleri vurgulanıyor. Yazarlar kampanya kapsamında kendi kitaplarıyla fotoğraf çekiyorlar, bu fotoğraflarda bazıları maskeyle poz veriyor. Ayrıca aldıkları önlemleri, evde izolasyonda olduklarını, sosyal mesafenin önemini vurguluyorlar.
Macmillan’ın alt markası First Second, online bir çizgi roman festivali düzenliyor. 18 Nisan’da gerçekleştirilecek festival kapsamında çizerler işlerini nasıl yaptıklarını gösterecekler: https://firstsecondbooks.com/comicsrelief/.
Europa Editions, online bir kitap kulübü etkinliği düzenliyor. Etkinlik ücretsiz, ama 5 ABD doları tutarında bir bağış tavsiye ediliyor. Toplanan bağış, bağımsız kitabevlerini destekleme kampanyasına (#SaveIndieBookstores) aktarılacak. Kitap kulübü etkinliği için https://www.eventbrite.com/e/our-brilliant-friendsafter-dinner-book-club-watch-party-tickets-102344846190?aff=erelexpmlt. .
Yayıncılıkla ve kitaplarla ilgili pek çok online etkinlik, bilet satış platformu Event Brite’ın linkinde görülebilir. Online etkinlikler için https://www.eventbrite.com/e/our-brilliant-friendsafter-dinner-book-club-watch-party-tickets-102178857714?aff=erelexpmlt. Bunlar arasında yazarlarla canlı söyleşiler, belli konularda seminerler, kitap kulüpleri vb. yer alıyor. Etkinliklerin kimileri ücretsiz, bazıları ücretli.
Youtube’un aylık dijital kitap kulübü ve kendi yapımı olan https://www.youtube.com/playlist?list=PLjq6DwYksrzxXyjczZ57i_kJ0pN8zuHFM kapsamında her ay bir yazarla gerçekleştirilmiş bir video yayınlanıyor.
Rough Guides adlı seyahat rehberi kitapları yayıncısı, pandemi nedeniyle kendi sitesinde her müşterisine bir tane ücretsiz e-kitap sunuyor. Kitaplar 26 Nisan’a kadar indirilebiliyor.
Edebiyat yayıncısı Dzanc Books, https://www.dzancbooks.org/print-books-in-eformat/ebook-library-batch pandemiden dolayı tüm 450 başlığını, ayda 10 ABD doları veya hayat boyu 100 dolar karşılığında dijital erişime açtı. Kitaplar arasında ticari dolaşımda olmayan eserler de yer alıyor.
San Francisco’da Kepler’s Books adlı kitabevi, Menlo Park Kütüphanesi’yle işbirliği içinde, kütüphane kullanıcılarına, ödünç almak üzere önceden rezervasyon koydukları kitapları posta yoluyla ücretsiz olarak gönderiyor. Kullanıcılar, kütüphane tekrar açıldığında kitapları oraya iade edebilecekler: https://www.menlolibrary.org/faq_bbm.
Hindistan’da, hükümetin bir programı olan Ulusal Kitap Vakfı (National Book Trust), her yaştan okurun ihtiyaç duyacağı okuma materyallerini sağlamak amacıyla “Korona Çalışmaları Serisi” başlıklı bir yayıncılık dizisi başlattı. İlk aşamada pandeminin psikososyal etkileri ve başa çıkma yollarına dair kitaplarla sağlık çalışanları hakkında farkındalık oluşturacak çocuk kitapları hazırlanıyor. Ulusal Kitap Vakfı, #StayHomeIndiaWithBooks (KitaplarlaEvdeKalHindistan) inisiyatifi kapsamında, kendi internet sitesinde 100’den fazla çocuk kitabını da PDF olarak ücretsiz erişime açmış durumda.
Cambridge University Press, koronavirüs krizinden etkilenen öğretmenler, öğrenciler ve araştırmacılar için bazı materyallere ücretsiz erişim sağlıyor: https://www.cambridge.org/about-us/covid-19/.
Evet, hayat sürüyor. Bizim de evde kaldığımız bu dönemi en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. İnternet üzerinden kitap satın almak, sosyal medyada edebiyatçıların online söyleşilerini dinlemek, dijital yayınları izlemek zamanımızı en iyi şekilde kullanmak durumundayız… İyi okumalar…