Yapay zekada küresel kavga
Paris'teki yapay zeka zirve toplantısı küresel güç kavgalarını da iyice görünür hale getirdi. Zirveye Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile Hindistan Başbakanı Modi birlikte başkanlık ettiler. Toplantının yıldız katılımcısı ise, göreve başladıktan sonra ülkesini ilk kez yurtdışında temsil eden ABD Başkan Yardımcısı JD Vance oldu.
BATI CEPHESİNDEKİ BÖLÜNME GÖRÜNÜR OLDU: Zirvede en dikkat çekici konuşmalardan biri BM Genel Sekreteri Antonio Guterres yaptı. Yapay zekanın insanların ortak değerlerini ve temel haklarını zora soktuğunu belirten Guterres, "Günümüzde yapay zekanın gücü bir avuç insanın elinde. Bir yandan bazı firma ve ülkeler, eşi benzeri görülmemiş yatırımlarla çılgın bir yarışa girişirken gelişmekte olan ülkelerin çoğu, dışlanmış kalıyor" dedi.
Paris'teki zirveye Fransa ve Hindistan'ın birlikte ev sahipliği yapmaları bile, bu alandaki küresel kırılmayı gösterir nitelikte. Belli ki Fransa, yanına küresel güneyin söz sahibi ülkesi Hindistan'ı alarak "yeni bir yol arayışına" girmiş durumda.
Toplantı sonundaki deklarasyona Çin dahil 61 ülke imza koyarken, ABD ve İngiltere'nin imzalamayı reddetmeleri de, Batı cephesindeki "yapay zeka bölünmesinin" bir başka somut göstergesi oldu.
ABD KÜRESEL YAPAY ZEKA ÜSTÜNLÜĞÜNÜ YİTİRMEK İSTEMİYOR: ABD bu bölünmeyi daha da öteye taşıdı; Vance'in zirvedeki konuşması hem Avrupalı müttefiklerine, hem de yükselen rakip Çin'e salvolarla doluydu.
AB'nin yapay zekanın kullanımına etik ve sert kurallar getiren regulasyonlarını eleştiren Vance, “Yapay zekanın geleceği sadece güvenlik taahhütleri ile değil, güçlü altyapılar ve yenilikçi üretim tesisleri ile inşa edilecek. Avrupa’daki dostlarımızın bu yeni çağın sunduğu fırsatlara tedirginlikle değil, iyimserlikle yaklaşmaları gerekiyor” dedi.
Çin'e ise, isim vermeden, vatandaşlarını izlemek için yapay zeka kullanımı konusunda sert eleştiri getiren Vance, “Amerikan yapay zekası, otoriter sansür için bir araç haline getirilmeyecek. Yapay zeka, düşünceleri ve bilgi birikimini kontrol etmek için değil, insanları daha özgür ve üretken hale getirmek için kullanılacak" diye konuştu.
İngiltere'nin bildiriyi imzalamaması ise, en yakın müttefiki ABD ile yapay zeka gibi kritik bir alanda "ters düşmeme çabası" olarak yorumlandı.
Zirvede AB Komisyon Başkanı Von Der Leyen'in yapay zeka alanına 200 milyar Euroluk yatırım yapılacağını açıklaması Avrupa'nın "yarışta geri kalmama" amacını ortaya koydu. Ancak bir yandan sıkı kurallar, diğer yandan büyük yatırımlar AB'nin yapay zeka konusundaki ikilemini hala aşamadığının somut göstergesi gibi.
TÜRKİYE HİÇ GÖRÜNÜR DEĞİL: Yapay zeka konusundaki Paris zirvesinde çok sayıda ülke ya da uluslararası kurum en üst düzeyde temsil edilirken, toplantıda Türkiye hiç görünür olmaması ise ayrıca dikkat çekiciydi.
Sadece bu "görünmezlik" bile, ekonomik kriz ile iç politik hesapların ortasında kalmış Türkiye'nin yeni küresel dengelerden ne kadar uzak kaldığının göstergesi değil mi ?
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.