Yapay zekâ inovasyon yapabilir mi? (2)
Geçen hafta yapay zekanın (YZ) firmalarda inovasyon çalışmalarını nasıl etkileyebileceğine dair bir giriş yazısı kaleme almıştım. Bugün konuyu çeşitli örneklerle biraz daha derinleştirelim. YZ tüm inovasyon yönetimi süreçlerini etkilemeye başladı. Örneğin 150 inovasyon yöneticisinin katıldığı bir araştırmada katılımcıların %51’i önümüzdeki 5 yıl içinde şirketlerinin inovasyon çıktılarını YZ tarafından artırılacağını, %60’a yakın bir oran ürün geliştirme süresini azaltacağını belirtiyor. YZ’nin inovasyon yönetim süreçlerinde spesifik olarak en fazla trend ve müşteri eğilimlerinin saptanmasında etkili olacağı öngörülüyor. Teknoloji taraması ve konsept ürün test aşamaları takip ediyor. Zaten Christian Mühlroth ve Michael Grottke tarafından geliştirilen bir YZ modeli çeşitli alanlarda ilgili verileri toplayıp işleyerek trend olacak teknolojileri çok önceden tahmin edebildi. Bugün itibari ile YZ en çok veri analizi konusunda başarılı sonuçlar veriyor. Yaratıcılık ve sezgi alanlarında henüz insanın yerini alabilecek durumda değil. Özellikle empati konusunda bize çok uzak.
Diğer bazı araştırmalara baktığımızda YZ’nin çeşitli domainlerdeki metinleri ve müşteri şikayetlerini tarayarak etkili çözüm fikirleri geliştirdiğini görüyoruz. 6 aydan uzun süren ve gerçek müşteri ihtiyaçlarını baz alan deneysel bir araştırma üretken YZ’nin (GenAI) PEST analizi, müşteri yolculuğu haritalama, persona oluşturma, SCAMPER yöntemi ile fikir geliştirme ve sonrasında çözüme dair ön prototip geliştirme adımlarında başarı ile kullanıldığını gösterdi. İsveçli imalat firmaları arasında yapılan başka araştırma firmaların YZ’yi kullanarak hizmet bazlı yeni ürünler geliştirdiğini ve iş modellerini değiştirdiklerini buldu.
Kısacası YZ gelişmiş ülkelerde inovasyon yönetim süreçlerinde aktif olarak kullanılıyor. Temasta olduğum Türkiye’deki bazı büyük firmalar da bana YZ’den faydalandıklarını belirtti. Ama henüz yolun çok başındayız. Önümüzdeki 5-10 yıllık süre bandında YZ teknolojilerinin çok daha olgunlaşarak inovasyonu uçtan uca yönetebileceğini hatta tek başına nihai ürün geliştirme noktasına gelebileceğini düşünüyorum. İnovasyon Yöneticilerine ihtiyacımız kalmayacak mı bu durumda? Hem evet hem hayır. Yetkinlikleri; veri toplama, analiz etme ve fikir geliştirme-seçme-değerlendirme süreçleri ile kısıtlı kalan yöneticilere ihtiyaç kalmayacak. Hatta karmaşık problemlerin çözümü için dahi insana ihtiyacımız azalacak. Ama asıl problemlerin tespiti için yetkin yöneticiler önemli roller üstlenmeye devam edecek. Empati yaparak müşteri ihtiyaç ve problemlerinin doğru anlaşılması, bilginin içgörüye çevrilmesi, trendlerin tahmin değil set edilmesi, ürünlere duygu ve anlam katılması konusunda liyakatli yöneticiler çok daha aranır olacaklar. Bu başlıklarda YZ insanın yerini alamaz. Uzunca bir süre.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.