Wuhan’da 12 bin fabrika 2 milyon istihdam yaratıyor

Rüştü BOZKURT
Rüştü BOZKURT BUZDAĞININ DİBİ

Her yazı insanı, yazdıklarının verimini sorgulamalı. Yazıyla düşüncelerini paylaşanların öldürücü virüsü, yazdıklarının yararlı ve verimli olduğuna kendilerini mutlak olarak inandırmalarıdır. Yazı verimini önemsiyorum; analitik yetkinliğine inandığım herkesle, yazdıklarımın içeriğini, okuyucusunun işine yarayıp yaramayacağını tartışıyorum.

Hakan Güldağ, işimizin de gereği, yazma konusunu sık tartıştıklarımdan biridir; geçenlerde yayın içeriklerini değiştiren varsayımları konuşurken, “Wuhandaki OSB’lerin çok önemli sonuçlar yarattığı medyalara yansıyor. Bölgenin özellikleri ve bizim OSB’lerden farkının neler olduğuna bakabilir misin?’ dedi. Hemen bir “Wuhan Dosyası” açtım; ilk bulgularımı da bu yazıda bulacaksınız.

Wuhan’la ilgili işe yarar bilgilere ulaşmak için, bilgi sağlayabilecek herkese erişmeye çalıştım. Meta analiz için Fatih Oktay’ın Türkiye İş Bankası Yayınları arasında çıkan kapsamlı kitabı başta olmak üzere, Turquie Diplomatique’nin Çin’le ilgili makalelerine göz attım. Burada paylaşacaklarım ilk bilgilerdir; yanılabilme özgürlüğünü kullanma hakkını kullanıyorum. Bir kentin ülke kaderindeki etkisini anlamak ve anlatabilmek için Wuhan dosyasının çok ciddi fikr-i takip gerektirdiğinin farkındayım; gereğini de yapacağım.

Tibet buzullarının beslediği uygarlık

Coğrafya kader ise, Wuhan’ı anlamak için Taklamakan’ın güneyinde Altın Dağlar ve Arka Dağ’dan da öteye Kunhun (Karanlık) Dağlara uzanmalıyız. Tanggulo buzullarının beslediği soğuk suların Kılıbulak’da Murusu’ya dönüşüp çay olmasından sonra 6 bin 370 kilometrelik uzun, ince ve zorlu yolculuğunda yaklaşık 700 kolla beslenip, sanayide 31 bin 900 metreküp suyu Şangay’da Doğu Çin Denizi’ne boşaltmasını düşlerimizin yoldaşı yapmalıyız...

Yangtze’ye ister “uzun ırmak”, dilerseniz “Gökırmak” deyin fark etmez. Yol aldıkça çoğalan, çoğaldıkça nimetleri kadar külfetlerini de insanlara hissettiren; bereketi kadar belaları da artan dünyanın üçüncü büyük ırmağıdır. Tibet platolarından sonra Güneydoğu yönünde uzun bir yolculuktan sonra Yunnan’da neredeyse 180 derece kuzeydoğuya döner, çok sayıda nehir kentine hayat vererek Çin’de yaratılan uygarlıkların omurgasını oluşturur. Wuhan, Yengkze’nin can kattığı kentlerinden biridir; Hubei Bölgesi’nin de başkentidir. Çin’de nüfusu en kalabalık 7 kenti arasındadır.

Wuhan, sanayi, ulaşım ve iletişim alanında oynadığı rol nedeniyle “Çin’in ana caddesi” diye adlandırılır. Yangtze’nin ana kollarından biri olan Han ırmağı da Wuhan’da birleşir. Wuhan’ın yakın çevresinde Yangzte’yi besleyen göller ve elverişli suyolları ülke derinliklerine 900 kilometreyi aşan suyoluyla ulaşımı kolaylaştırır. Göller ve ırmakların hayatla dans ettiği Wuhan yöresini “Çin’in Chicago’su” diye adlandıranların haklılık payı bir hayli yüksektir.

Wuhan’da ekonomi ve teknoloji

Wuhan bugün 11 milyon nüfusa sahiptir; 2019’daki ticaret hacmi 35 milyar doları aşmıştır.

Wuhan’da 3’ü uluslararası, 12’si kent ölçeğinde gelişim bölgeleri var.

Uluslararası Ekonomi ve Teknoloji Gelişim Bölgesi

Ekonomi ve Teknoloji Gelişim Bölgesi (90 km2’de 33 katılımcı)

Havaalanı Ekonomi ve Teknoloji Gelişim Bölgesi

Uluslararası Yüksek Teknoloji Gelişim Bölgesi

Doğu Göl Yüksek Teknoloji Gelişim Bölgesi (518 km2’de 56 katılımcı)

Diğer gelişme bölgeleri

- Jiang’an Ekonomi Gelişim Bölgesi
- Jianghan Ekonomi Gelişim Bölgesi
- Hanyang Ekonomi Gelişim Bölgesi
- Qiaokou Ekonomi Gelişim Bölgesi
- Wuchang Ekonomi Gelişim Bölgesi
- Qingfshan Ekonomi Gelişim Bölgesi
- Hannan Ekonomi Gelişim Bölgesi
- Caidean Ekonomi Gelişim Bölgesi
- Jiangxia Ekonomi Gelişim Bölgesi
- Panlang Ekonomi Gelişim Bölgesi
- Yanglou Ekonomi Gelişim Bölgesi

Wuhan’da 350’den fazla bilimsel ve teknolojik araştırma enstitüsü etkin halde. Enstitüler, Çin yönetiminin küçük veri ile büyük veriyi dengeleyen, net bilgi odaklı koordinasyona dayalı, odaklanmanın yararlarını artıran bilgi-odaklı yönetişimin entelektüel bazını oluşturur.

Wuhan’daki ekonomi ve gelişme bölgelerinde 12 bine yakın fabrikada 2 milyondan fazla insana istihdam olanakları yaratır.

Wuhan bir mucize değil, Çin’deki bilinçli yönetişimin yarattığı bir sonuçtur. Bir ülkenin ve bir kentin 21’inci yüzyıldaki başarısının ardındaki, ayakları yere sağlam basan, sırrı kavrama, ders çıkarma ve hedeflerimizi belirlerken nelere özen göstermemiz gerektiğini netleştirme sorumluluğumuz varsa Wuhan deneyiminini alıcı bir ruhla değerlendirmeliyiz.

Hedef belirleme önemli, ama asıl önemli olanı hedeflere ulaşmak için örgütlenme, uygulama, gözetim ve denetim disipliniyle kendini yeniden üreten mekanizmaları oluşturmadır.

Wuhan’da dünya genelindeki 500 büyük şirketin 300’ünden fazlası etkinliklerini sürdürüyor. Renault SA, PSA Grup Peugeot, IBM, HSBC, Simens, Walmart, METRO, Carrefour, Ericsson, Mikrosoft Wuhan’da yerleşik kuruluşlardan birkaçı.

Sadece Fransa kökenli 50’dan fazla büyük üretim tesisine sahip şirket Wuhan’da yerleşmiş durumda.

Wuhan yöresinde geleneksel otomotiv endüstrisi, demir-çelik üretim alanları kadar, ileri teknoloji alanında da odaklanmalar var. Optik, ilaç, biyoteknoloji, yeni malzemeler ve çevreyle ilgili ciddi üreticiler de Wuhan’ın endüstrinin bugününü oluşturuyor, yarına hazırlık yapıyor.

Gelecek hafta: Wuhan’ın sırrı, fikr-i takip disiplini ve yüzleşme özgüveni

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar