Vergisini İstanbul’a kaptıran Kocaeli’nin kaybı büyük

Sabiha TOPRAK
Sabiha TOPRAK KOCAELİ'den

Cumhuriyet döneminin sanayileşme merkezi kuşkusuz İstanbul’dur. Şimdi ise sanayinin başkenti Kocaeli diyoruz. İstanbul’a yakın olması sebebiyle, sanayiciler yatırım için Kocaeli’yi tercih ediyor. Gerçekleştirdiği üretim ile ülke ekonomisine büyük bir katma değer sunan Kocaeli, büyük ölçekli ve yabancı sermayeli işletmeler için çekim merkezi konumunda.

Geçtiğimiz günlerde İMES OSB’de kurulan 40 fabrikanın açılış törenine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da telekonferans bağlantısı ile katılması iş insanları arasında ayrı bir heyecan yaşattı. Çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün yıllık ortalama 750 milyon dolarlık ihracatın yapıldığı İMES OSB’nin Gebze’de kurulmasına yılar önce fikirleriyle öncülük etti.

Kocaeli’nin, sanayide Türkiye’nin en büyük 5. şehri olması nedeniyle, ülke ekonomisi için büyük bir öneme sahip olduğunu biliyoruz. Ancak Kocaeli hak ettiği değeri alamıyor. Çünkü Kocaeli’de üretim yapan firmalar, vergisini İstanbul’a yatırıyor. Hal böyle olunca Kocaeli değil, İstanbul kazanıyor. Burada Kocaeli’nin büyük bir kaybı var. Kocaeli’ne ödenen gelir ve kurumlar vergisinin iki katını İstanbul alıyor. İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde 2019 verilerine göre, Kocaeli’den 79 firma yer aldı. Fakat vergi dairelerinin başka şehirlerde olması nedeniyle resmi olarak sadece 36 firma bulunuyor. Kocaeli halkının ve kanaat önderlerinin Cumhurbaşkanımızdan, Kocaeli’de üretim yapan firmaların vergilerini buradan yatırmaları hususunda bir isteği var. Üretim yapan firmaların, vergilerini ürettikleri ilde ödemeleri noktasında imkan tanınmasını istiyor. Çünkü bir ilde üretim yapıldığında o ilin alternatif maliyetleri de artıyor. Kuruluşlara iyi hizmet edilebilmesi için ve aynı zamanda sanayicinin de üretim kapasitesini en üst seviyede sürdürebilmesi için, o ile ödenen vergi miktarı büyük önem arz ediyor. Kocaeli halkı bu konuda Cumhurbaşkanımızdan müjdeli haber bekliyor.

Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde açılışı yapılan Haskar Çelik Boru, Yazıcı Demir Çelik, Azak Takım Teknolojileri, Dalgakıran Makine, EAE Elektrik, Hibrit Bina Sistemleri, Parsan Makine firmalarını; İMES OSB’de açılan, Aykom Kompozit, Normatek Vida, Kareser Plastik, Üçgen Cnc Lazer Metal İşleme, QFE Makine, Poverplast Plastik, ONAT Alüminyum, Primestrap Endüstriyel, Fon Ambalaj, Polde Plastik, Airbags Plastik, Er-El Makine, Piksan, İltekno İleri Teknolojileri, Silvan Sanayi, Büyükoğlu İnşaat, Som Kağıt ve Karton İşleme, Taha Hidrolik, Umar Makine, Makfen Makine, Turkuaz Yapısal Çelik, Aris İskele, Sofitec TR Otomotiv, Eltesan, İtal Endüstriyel, Atlantis Mühendislik, Hübner Toplu Taşıma, Biel Metal İşleme, Kaya Kalıp ve Plastitek firmalarını tebrik ediyoruz. Makine İhtisas OSB’deki 8 firmanın yatırım değeri 2.7 milyar lira, İMES OSB’deki 32 firmanın toplam yatırım değeri ise 1 milyar liradır. Bu yatırımlar KOBİ’lerin verimliliğini artırarak, rekabetçiliğini güçlendirecek.

Bu iki OSB, yakaladıkları ivme ile ülkemiz için bir üretim odağı olmanın ötesinde küresel ekonominin de önemli bir parçası. Yatırımlarıyla ihracatta birinci sırada yerlerini alacakları aşikar. Ümit ediyorum ki Cumhurbaşkanımız, Kocaeli halkının bu talebiyle ilgili müjdeli haberi verecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar