Uzaktan çalışma kurallarını kim koymalı?

Şeref OĞUZ
Şeref OĞUZ ÖNERİ - YORUM

Korona geçecek ama ardından çok şeyi de değiştirecek. Bunlardan bir tanesi de zaten bizi evimizde karantinaya sokan sosyal mesafe zorunluluğu… Uzaktan çalışma modeli, İş Yasası’na 3 yıl önce girmişti zaten. Korona sebebiyle bunun pratiğini yaşıyoruz.

Yasaya eklenen maddeye göre, iş görme süreci; evinde ya da teknolojik iletişim araçları ile işyeri dışında yerine getirmesine dayalı iş ilişkisi diye tanımlanıyor; “uzaktan çalışma.”

Yapılacak sözleşmede, işin tanımı, yapılma şekli, işin süresi ve yeri, ücret ve ücretin ödenmesine ilişkin hususlar, işveren tarafından sağlanan ekipman ve bunların korunmasına ilişkin yükümlülükler, işverenin işçiyle iletişim kurması ile genel ve özel çalışma şartlarına ilişkin hükümler var.

Ancak sorun şu ki her sektörün, belki de iş kolu hatta şirketin özel çalışma ve üretim şartlarına göre standart bir yönetmelik üretmek çok zor. 14 bin farklı iş tanımı ve milyonlarca ürün hizmet üretimine dair karmaşa, her işverenin kendi çalışanı ile birlikte, uzaktan çalışma yönetmeliklerini çıkarmalarını gerektiriyor.

Doğru olan da budur zaten; işçi ve işveren birlikte kural oluşturmalı ve anlaşmalı. Üstelik bu durum karşılıklı iyi niyeti esas almalı… Hiçbir sistem veya yasa, karşılıklı güven olmadan uzaktan çalışmayı sürgit kılamaz. İşyeri girişindeki kart okutma veya fabrika düdüğü dönemi çoktan tarih oldu zira…

E-DEVLET VARKEN 3.5 MİLYON MEMUR GEREKLİ Mİ?

Korona; 657’yi de değiştirecek gibi görünüyor. 5G süreciyle teknoloji devlet dairesine gelmeyi gerektirmeyecek çözümler üretiyor. E-Devlet üzerinden vatandaşlık numarasıyla tüm işlerin yapılabileceğini gördük.

Üstelik devlet dairesine, bankaya hatta iş yerine gelme diyen bir süreçten geçiyoruz. Bana göre Korona sonrası kamunun memur kavramını daha derin sorgulayacağız.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar