Ürkütücü gelişmeler: VIX sıçradı, CDS yükseliyor
Kuyuya taş atılınca, atan da atasözümüzdeki niteliğe sahip olunca, böyle oluyor işte. Küresel piyasalardaki risk alma iştahı birden kesildi. Beraberinde yükselen piyasa ekonomilerinde ve elbette Türkiye’de risk primi yükseldi. Bizde öğrencilerin futbol dünyamıza atıfta bulunan zarif pankartındaki gibi “yabancı savcı isteriz” durumu nedeniyle zaten yükseliyordu; bir de kuyuya düşen taş nedeniyle yükselişi hızlandı.
Küresel piyasalardaki risk alma iştahını ölçmeye yarayan önemli bir gösterge var: VIX endeksi. Chicago borsasında bir oynaklık endeksi; ‘korku endeksi’ olarak biliniyor. İnternete girip ‘VIX’ yazarsanız zaten çok sayıda bilgi geliyor; burada uzun uzun anlatmaya gerek yok dolayısıyla. Bu yazı için klavye başına oturduğum 7 Nisan 12.30 itibarıyla 53,6 değerine sıçramıştı. Ne kadar yüksek o kadar kötü. En fazla 100 değerini alıyor zaten. Küresel krizdeki zirve değeri 80,9’du (20 Kasım 2008). Pandemide ise 82,7’ye kadar yükseldi (16 Mart 2020). Bu yılın başında 17,9, 13 Şubat günü ise 15,1 düzeyindeydi. Kısacası, 53,6 ürkütücü bir düzey (Grafik 1).
Bizim gibi ülkelerin ekonomi politikaları iyi de olsa, siyasette bir karışıklık yaşamasalar da mali varlıklarına yönelik talep bıçak gibi kesilebilir. Tıpkı VIX’in 80,9’a sıçradığı küresel krizin ilk başlarında olduğu gibi. Sonucu, risk priminde ve dolayısıyla yabancı para cinsinden borçlanma maliyetinde sıçramadır. Üstelik bizde ne uygulanan ekonomi politikası umut veriyor ne de “yabancı savcı isteriz” pankartını icat ettiren gelişmeler. İkincisi ne yazık ki sürecek gibi görünüyor. Farklı bir ifadeyle, hukukun üstünlüğü endeksinde Abdülhamit döneminden bile hallice olmama durumu bizimle. İlkinin ise ne kadar kalıcı olacağını bilmiyoruz. Ortada büyük belirsizlik var. Çin hemen cevap verdi ABD’ye. Avrupa Birliği ne yapacak? ABD’li üreticiler yükselen ithal girdi maliyetlerini fiyatlarına ne ölçüde yansıtacaklar? ABD’ye ithal edilen ürünlerin benzerlerini üreten ABD’li imalatçılar, azalan rekabet nedeniyle kâr marjlarını yükseltecekler mi? Yükselen enflasyon nedeniyle Fed faiz artıracak mı? Bilmiyoruz. Bilmediğimiz için de VIX endeksi yükseliyor. İyi değil Türkiye için.
ABD’de resesyon ihtimali yükseliyor
Bu hengâmede ham petrol fiyatları düşüyor. Brent petrolünün varil fiyatı yılın başında 76 dolar civarındaydı, şu anda 65 dolara düşmüş durumda. Tamam, ithalata ödememizi azaltacak, dolayısıyla ticaret açığını düşürecek bir gelişme. Ama bir dakika... Petrol fiyatını düşüren gelişmeye bakmadan bir sonuca ulaşmamak gerekiyor. Neden düşüyor ham petrol fiyatı? ABD’de resesyon ihtimali yükseliyor. Dünyanın geriye kalanı da şu ya da bu ölçüde etkilenecek o ihtimal gerçekleşirse.
Yine küresel krizden bir hatırlatma. Krizin tam anlamıyla patlak vermesinden birkaç ay önce, Temmuz 2008’in ilk günlerinde Brent varil fiyatı 144 dolardı. Aralık 2008’in sonuna gelindiğinde ise 34 dolara kadar düşmüştü (Grafik 2)! Arkasından yaşananların hayırla yâd edilmediğini bilmem hatırlatmama gerek var mı? “Gerek var mı” deyip yine de hatırlatmış oldum madem, Türkiye ekonomisinin 2008’in ikinci yarısında ve 2009’da küçüldüğünü de hatırlatayım. Öyle ki 2008-09’daki daralma 2001-02 döneminde gözlenenden daha şiddetli oldu ve biraz daha uzun sürdü.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.