Üniversite öğrencilerine girişimcilik yetkinliği kazandıracak programlar…
Gelişen dünya ile beraber günümüzde gençlerimiz iş bulabilmek, işe girebilmek için artık üniversiteden mezun olmaları yetmiyor.
Gençlerin sürekli olarak araştırıp, üretmesi gereken bir dönemi yaşamaktayız…
Bununla beraber yeni terimler hayatımıza giriyor.
Girişimcilikte onlardan biri…
Girişimcilik, en genel ifadeyle kar amacı ile riski üstüne alan ve iş kuran kişinin yaptığı atılımdır.
Girişimci olan kişi hem para kazanır ama aynı zamanda ekonomik bir değer üretir, istihdam sağlar.
Yetenek, birikim ve cesaret özelliklerinin birleşimi girişimciyi meydana getirir.
Dünya da bir çok ülkede girişimciliği destekleyen programlar uygulanmakta..
Ülkemizde de girişimciliği destekleyen bir çok programlar bulunmakta..
Bunlardan biri de TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var!.. programı ..
Üniversite öğrencilerine yenilikçi bakış açısı ve girişimcilik yetkinliği kazandırmak amacıyla 2011 yılından bu yana düzenlenen Girişimcilik Programı, Türkiye’nin 80 ili ve 183 üniversitesinden başvuru alan, Türkiye’nin en yaygın erken aşama girişimcilik programı 2020’de para ödülü ile desteklenecekler, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen dijital ödül töreninde belirlendi.
Ülkemizde uygulanmakta olan girişimci destek programlarından da söz etmek isterim.
KOSGEB ve TOSYÖV başkanlığı yapan bir kişi olarak yıllardır ülkemizde girişimcilik kültürünün yaygınlaşması, özellikle gençlerimizin kendi işlerini kurması için her platformda çaba gösterenlerdenim.
Bu bağlamda çeşitli kaynaklardan derlediğim, girişimcilik ruhunu hem maddi hem de manevi anlamda destekleyen girişimcilik programlarını Üniversite öğrencilerimizin bilgisine sunmak istiyorum.
KOSGEB Girişimcilik destek programı; Detaylı bilgiye; www.kosgeb.gov.tr › site › girisimcilik-destek-programı adresinden erişebilirsiniz.
TOSYÖV, Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticileri Vakfı ülkemizde girişimcilik kültürünün gelişmesi ve yaygılaşması bağlamında 30 yılı aşan bir süredir üniversiteli gençlerimizin de yer aldığı kişilere girişimcilik eğitim programları düzenlemektedir.
tosyov.org.tr adresinden detaylı bilgi alınabilir.
Hamdi Ulukaya Girişimi; 2020 İstanbul Zirvesi sırasında, hazırlanan eğitim programının sonunda 24 girişimci, ABD programına katılmaya hak kazanıyor.
Hedef Belirleme Toplantısı sonrasında, kendi alanında ABD’de başarılı girişimlerde bulunmuş bir mentor eşliğinde 1 yıllık süreç başlıyor.
ABD programı boyunca Chobani’de uygulamalı çalıştaylar, New York Üniversitesi’nde seminerler ve başarılı birçok şirketle görüşmeler gerçekleşiyor.
BİGG-Anahtar; TÜBİTAK ile anlaşmalı olarak gençlerin fikirlerine yatırım yapan bir kuruluştur.
Başvurup aşamayı geçen öğrencilere ödüller bekliyor.
Ve dahası bu kuruluş mentorluk eğitimleriyle ve seminerlerle girişimciler için gerekli altyapı oluşturmayı amaçlıyor.
İmeceLAB; Bu girişim Destek Programı ile sosyal meselelere çözüm üretmek isteyen sosyal girişimcileri; Eğitim, Mentorluk, Hibe kaynakları ile buluşturuyor.
En az 3 kişilik takım oluşturma zorunluluğu ön koşuluyor.
YETGEN; Yetkin gençler: MEF Üniversitesi’nde, Erhan Erkut’un önderliğindeki gerçekleşen içeriği dolu dolu olan bir eğitim programı.
Amacı ise lise ve üniversite çağındaki gençlere 21. yy. becerilerini kazandırmak.
Bu program diğerlerinden farklı olarak yoğun bir teorik program içermektedir.
Girişim Savaşçısı; Girişimciliğin bir fikre dayalı olmaktan çok insan odaklı olduğu ve bu yüzden fikirden çok insana değer verme amacıyla kurulmuş bir oluşumdur.
Girişimcileri farklı derslerle ve verdiği mentorluk eğitimleri ile desteklemeyi amaçlar.
Yeni Bir Lider 21; Girişimden farklı olarak, liderlik üzerine eğitim almak isteyen ve gelecekte bunu iş olarak yapmak isteyenler buraya!
Bir yıl süren liderlik programı ve sonrasında yarattığı YBL21 Ekosistemi ile yeni nesil liderlik ekolünü yaratmayı hedefleyen bir harekettir.
Program sonunda YBL21, 21 gencin 21. yüzyılın gerektirdiği liderlik vasıflarına sahip bireylere dönüşmelerini amaçlıyor.
Girvak fellow; Girişimcilik vakfı fikre değil insana yatırım sloganıyla, üniversiteli gençlere mentorluk eğitimi vererek girişimci yetiştiriyor
Serathon-in; Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği eşgüdümünde, fintek şirketlerinin ve yatırımlarının sermaye piyasası kurum ve ürünleri hakkında farkındalıklarını artırmaktır.
TÜBİTAK Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışmaları Programı ;
Üniversitel ve liseli gençlerin daha çok proje geliştirmesi, ve girişimcilik ekosisteminin yaygınlaşması için geliştirilen bir programdır.
Bu program gençlerin kendilerine hem maddi hem de manevi anlamda tatmin sağlayacak kariyer hedefleri oluşturmalarını hedefliyor.
Ve böylece bilinçli ve nitelikli iş gücünün yetiştirilmesine katkı sağlıyor.
Gençler İçin Ashoka; Dünyanın ilk ve en geniş sosyal girişimci ağıdır. Girişimcilere yol haritası çizerek fikir üretmesini beklemiyor.
Onun yerine fikre nasıl ulaşacağını ve bu fikri nasıl proje aşamasına geçireceğini eğitimlerle anlatan bir projedir.
Hızlan Farkyarat Projesi üniversiteli girişimciler için yol haritası oluyor
Etohum; Yeni ekonomi konusunda bilgi ve fikir sahibi, kendi internet şirketini kurmak isteyen girişimcilerle; şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getirmeyi amaçlayan hızlandırıcı ve tohum yatırımcıdır.
StartersLand, üniversite öğrencileri ve yeni mezunlarına, uygulamalı girişimcilik eğitimleri ile iş yönetimi süreçlerini öğretmeyi ve onları hayata hazırlamayı hedeflemiş bir projedir.”
Sıraladığım “Girişimci destek programlarından” Üniversiteli gençlerimizin yararlanmalarını diliyorum.