Tuzla’da üniversite sanayi iş birliği

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK

Çocukluğumun yerlerinden birisi de Tuzla’dır… Annem, babam elimden tutar Meraklı Köfteci’de köfte yemeğe götürürlerdi. Taa Fatih’ten Tuzla’ya, Tuzla pazarının kurulduğu güne denk getirdiğimiz seyahatlerimizde, köftemizi bitirip üstüne pazarın yakınındaki çay bahçesinde çaylarımızı içer; iki fileye leziz sebze ve meyveleri doldurup evimize dönerdik.

60’ların sonu, 70’lerin başından söz ediyorum. İşte o günlerden bu yana Tuzla, vazgeçmediğim, fırsat yaratıp gitmeye çalıştığım yerlerden birisi. İlçenin yıllar içindeki değişim ve gelişimini ilgiyle izliyorum. Son yıllarda da “Türkiye Temel Bilimler Araştırma Vakfı”nın yürüttüğü bir proje ilgimi çekiyor.

Projenin sahibi Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’yla geçtiğimiz günlerde ilk kez bir araya geldik. Benim de ülkemizde ihtiyaç duyulduğuna inandığım “temel bilimler”e verdiği önemi konuşmak istedim. Başkan söze “zeki ve gelecek vaat eden gençlerimizin yetişmiş insan gücüne dönüştürülmesi ve onların dünyaya patentli üretim sağlamasını hazırlayan altyapıyı eğitim temeliyle kurmak durumundayız” diye başladı.

“Ekonomik kalkınmanın yaklaşık yüzde 75’i temel bilimlerin ve yeni teknolojilerin üretimine bağlıdır; bir ülkenin gelişmişliğinin; temel bilim araştırmalarının sayısı, niteliği ve verilen önemle yakından ilgilidir; bilimsel gelişmenin temel üreticisi üniversiteler, yeni teknolojilerin ve ekonomik gelişmenin temel aktörleri ise sanayidir” diyerek şöyle devam etti:

“Bu bağlamda üniversite-sanayi işbirliği oluşturulduğu takdirde Ar-Ge inovasyon ekosistemi kurarak ekonomik gelişme ve dünyanın ilk 10 ekonomik gücü için katkı sunmuş oluruz.”

Bu amaçla bölgedeki sanayicilerle birlikte “Türkiye Temel Bilimler Araştırma Vakfı”nı kurmuş. Kurucular arasında ve mütevelli heyetinde sanayiciler ve biliminsanları bulunuyor. Vakfın sitesinde kuruluş nedenleri sıralanırken “vazgeçilmesi mümkün olmayan ürünlerin ortaya çıkması temel bilimlerdeki ilerleme sayesindedir. 1680 yılında Danimarkalı fizikçi Christian Huygens, içten yanmalı motorun tasarımını yapmasaydı, yaklaşık 200 yıl sonra Alman mühendis Karl Benz ilk araba patentini alamayacaktı. Teknik yılları yüzyıla göre değişir ama bilim temel üstüne konarak yükselir büyür” deniliyor.

Kısa bir süre sonra da bir Temel Bilimler Üniversitesi kurmak için kolları sıvamışlar.

Tuzla’da 6 faal üniversite ve birçok özel eğitim kurumu (Sabancı, Piri Reis, Okan, Koç Üniversiteleri, Terakki, Bilfen Okulları gibi), İstanbul’un 8 organize sanayi bölgesinin 5’i yer alıyor. Başkan yeni üniversite için “Türkiye’ye örnek model olarak sunacağımız bu yeni üniversite yüzde 100 burslu olacak, sanayi ve üniversite işbirliği ile de ülkemizde bir ilki gerçekleştireceğiz” diyor.

Bu amaçla 22 üniversite ve 4 kurumdan 52 akademisyenin katılımı ile 6-8 Nisan 2018 tarihleri arasında “Ortak Akıl Gelecek Tasarımı Arama Konferansı” düzenlemişler.

Bu arada vakfın imkânlarıyla parası ödenerek 2017 yılında Tuzla Tepeören mevkiinde bulunan 141 bin 767 metrekare arsa satın alınmış. Türkiye Temel Bilimler Üniversitesi yukarıdan bakıldığında; E = MC2 şeklinde gözükecek. Proje, bu özel mimarisi ile Sign of the City Awards ödülünü kazanmış...

Üniversitede 4 bölümde uygulamalı temel bilimler eğitimi yapılacak: Fizik, kimya biyoloji ve matematik.

Sohbetimiz ilerledikçe Başkan’ın bir bilim tutkunu, hatta âşığı olduğunu fark ediyorum. Küçük yaşlarından itibaren bilgisayar ve teknolojiye ilgi duymuş. Ortaokuldayken Einstein okuyormuş, lisede ise Hawking... Kitap okumaktan asla vazgeçmemiş, gençlik yıllarında her hafta fasiküller halinde yayınlanan ansiklopedileri bile hatmetmiş. Öğrencilik döneminde katıldığı bir yarışmada geliştirdiği bir yazılım ile ödülü de var. Ayrıca teknolojiye merakı nedeniyle sık sık yenilediği elektronik ürünleri biriktirmiş ve halen Teknolojinin Serüveni ismini verdiği bir sergide izleyicilere sunuluyor. Başkan, fırsat buldukça bilimsel kitaplar okuyor, televizyonda belgeseller izlemeyi ihmal etmiyor.

Tuzla’da belediyenin 9 sosyal tesisi bulunuyor. Tuzla Belediyesi Sosyal Tesisleri, self servis anlayışıyla salabar, sıcak yemekler, ızgara çeşitleri, sıcak soğuk içecekler ve tatlı seçenekleriyle haftanın her günü hizmet veriyor.

Planetaryum, Buz Pateni Pisti ve Bowling Salonu, Holografik Hayvanat Bahçesi, Bilim, Yaşlılar ve Kadın Koordinasyon Merkezleri Tuzlalıların hizmetinde olan mekânlar arasında.

Bir Gönül Elleri Çarşısı oluşturulmuş. Buranın diğer yardım kuruluşlarından ayıran en önemli farkın sadece nakdi ve aynı yardım değil, toplumun dezavantajlı kesimlerinin sosyal hayatın içinde yer almasını sağlayan çalışmalara imza atılması olduğunu söylüyor başkan.

Şehir Hatları gemilerinden Mehmet Akif Ersoy alınarak bir gençlik merkezine dönüştürülmüş; içinde ücretsiz kurslar veriliyor, sosyal ve kültürel etkinlikler düzenleniyor.

Yeniden bir etabı İstanbul’da gerçekleştirilecek olan Formula 1 yarış pisti ve tesisleri de ilçe sınırları içinde.

Başkan, İnsanın Teknolojik Yalnızlığı, Demokrasi’nin Kısa Tarihi ve Demokrasi’nin Çok Kısa Tarihi isimli 3 kitaba da imza atmış.

Tuzla’dan bir kez daha keyifli ayrılıyor, Türkiye Temel Bilimler Üniversitesi’ni merakla bekliyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hamburg izlenimleri 22 Kasım 2024
Benim Yalvaç’ım(*) 01 Kasım 2024