Türklerin 2 milyar dolarlık şirketine Japon yatırımı

KERİM ÜLKER
KERİM ÜLKER Perde Arkası

Türkiye, uzun zamandır 1 milyar dolarlık değere ulaşacak Unicorn girişimini bekliyor. Her ne kadar Çinli Alibaba'nın aldığı Trendyol, bu rakama en fazla yaklaşan şirket olarak görünse de henüz bu unvana sahip Türkiye'de kurulu firma bulunmuyor. Ancak yurtdışındaki Türkler Unicorn yapmayı başarmış durumda. Bunlardan biri de ABD’deki Udemy. Profesyonellerin yanı sıra öğrencilere de kitlesel çevrimiçi ders verme imkanı sunan öğrenme platformu Udemy, şu anda dünya genelinde 50 milyon öğrenci ve profesyoneli sanal dünyada buluşturuyor.

100 büyük şirketin 80'iyle çalışıyor

Dünyanın farklı dillerinde eğitim veren 57 bin eğitmene sahip Udemy’yi takip edenlerin önemli çoğunluğu ABD dışında. Fortune 100 listesine giren küresel devlerin yüzde 80’i çalışanlarının becerilerini Udemy ile geliştiriyor.

Udemy'nin kısa ama başarılı bir öyküsü var. Udemy'nin tohumları 2007 yılında Eren Bali tarafından atıldı. Türkiye’de yaşarken canlı bir sanal sınıf geliştirmek için yazılım yazan Bali, potansiyeli ABD’de gördü ve 2009’da Silikon Vadisi’nin yolunu tuttu. 2010 yılında arkadaşları Oktay Çağlar ve Gagan Biyani ile Udemy’yi kurmak için kolları sıvayan Bali'nin Udemy'si 30 kez reddedildi.

Ancak yılmayan 3 arkadaş, 2010 yılı mayıs ayında fikirlerini hayata geçirdi ve şu anda dünyanın en büyüklerinden biri haline geldi. Önce Groupon’ın yatırımcıları ve MHS Capital’den 3 milyon dolarlık fon toplayan Udemy’ye 2012’de Insight Venture Capital 12 milyon dolar verdi. Bu tarih Udemy’nin asıl çıkış sürecini başlattı.

Norwest Venture Partners, Stripes Group, Skills Scholls, Naspers Ventures gibi firmalardan da fon toplayan şirket için en önemli adım ise geçtiğimiz günlerde atıldı.

Japon şirket 50 milyon dolar yatırdı

Japonya’nın en önemli yayın şirketlerinden Benesse Holdings, Türk girişimcilerin hayata geçirdiği Udemy.com’a 50 milyon dolarlık fon sağladı. Bu fon sağlama, Udemy için önemliydi. Zira, Japon şirket Udemy.com’a yatırım yaparken 2 milyar dolarlık bir değerleme üzerinden fiyat biçti. Yani Eren Bali’nin Türkiye’de geliştirdiği Udemy, 10’uncu senesinde 50 milyondan fazla profesyonel çalışan ve öğrencinin yanı sıra 2 milyar dolarlık değere de ulaşmış oldu.

Udemy’nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre Benesse Holdings Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Tamotsu Adachi, yatırım sürecini ise “Udemy dünyanın profesyonel dönüşüm sağlayan en büyük oyuncusu. Bu ortaklık ile daha fazla insanın hayatları boyunca sürekli öğrenmeye devam edebileceği bir dünya öngörüyoruz” sözleriyle açıklıyor.

Türkiye, Hindistan, Brezilya ve İrlanda'da büyüyecek

Udemy, bu yıl 10’uncu yıldönümünü kutluyor. Aldığı fonlarla büyüme planına giren Udemy, ABD’nin dışında İrlanda’nın Dublin, Hindistan’ın Gurgaon, Brezilya’nın Sao Paulo kentlerinin yanı sıra Ankara’da da bir merkez açacak. Türk girişimcilerin hayata geçirdiği Udemy’ye yatırım yapan Japon Benesse Holdings ise 1955 yılında Tetsuhiko Fukutake tarafından kuruldu. 1989’da Tokyo Borsası’na açılan şirketin 4 milyar dolar cirosu, 22 bin çalışanı var. Japon şirket, ABD’de 1878 yılında kurulmuş eğitim ve kurs şirketi Berlitz Corporation’ın da sahibi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar