Türkiye’nin tekstilde sıçrama yapmasının yolu “akıllanmak”

Didem Eryar ÜNLÜ
Didem Eryar ÜNLÜ YAKIN PLAN

Akıllı tekstil pazarının, 2025 yılında 475 milyar dolara, 2030’da ise 3 trilyon dolara ulaşması öngörülüyor. Zorlu Holding Tekstil Grubu Başkanı Necat Altın, “Türkiye’nin tekstilde sıçrama yapmasını istiyorsak; sektörün Ar-Ge ve inovasyon odaklı bir iş modeline geçmesi gerekiyor” diyor.

Dünyada 160 milyar dolara ulaşan akıllı tekstil pazarının, 2025 yılında 475 milyar dolara, 2030’da ise 3 trilyon dolara ulaşması öngörülüyor.

Zorlu Holding Tekstil Grubu Başkanı Necat Altın, “Tamamen Ar-Ge, teknoloji ve inovasyon odaklı bu alana yatırımla, ülkemizin hedeflediği katma değerli ihracata, tekstil sektörü olarak ciddi bir katkı yapabiliriz” derken, “Geçtiğimiz sene Türkiye tekstil sektörünün gerçekleştirdiği ihracatın yüzde 17’sini, bir başka ifade ile 1,7 milyar dolarlık kısmını teknik tekstiller oluşuyordu. Türkiye’nin tekstilde sıçrama yapmasını istiyorsak; sektörün Ar-Ge ve inovasyon odaklı bir iş modeline geçmesi gerekiyor” yorumunu yapıyor. “Zorlu Tekstil Grubu olarak dünya devlerinin inovatif iş ortağıyız” diyen Altın, sektörde önceliklerin sürdürülebilirlik, yenilikçilik ve çevik üretimi sağlayacak teknolojik altyapı olmak üzere üç ana eksen üzerinde şekillendiğini söylüyor.

Güç tutuşan perde ve kumaşlar, antistatik iplikler, antibakteriyel tıbbi malzemeler gibi teknik tekstilin yanı sıra; serin tutan pike, şarj edilebilen LED’li perde, kendini temizleyen kumaş, EKG ritim takip sistemli t-shirt gibi akıllı tekstil ürünlerinin Ar-Ge’ye yapılan yatırımın bir yansıması olduğunu belirten Necat Altın, şu bilgileri veriyor:

“Akıllı tekstil ürünlerini üretmek istiyorsanız, Ar-Ge ve inovasyon ile birlikte teknolojiye de üst düzeyde hakim olmanız gerekiyor. Elbette insan kaynağının, mühendis kadronuzun yetkinlikleri de bunun ayrılmaz bir parçası. Bugün iki Ar-Ge ve bir Tasarım Merkezi’miz var. Ciromuzun yüzde 20’si akıllı ve sürdürülebilir tekstil kategorisinden geliyor. Bunu, 2025’te ciromuzun yarısına kadar çıkarmayı hedefliyoruz. Bu yıl Ar-Ge bütçesi ve personel sayımızda yüzde 10’luk artış öngörüyoruz. Patent ve tescilde de yüzde 50’lik bir artış bekliyoruz. Tüm bunlara paralel olarak sürdürülebilir ve akıllı ürün kategorisinden gelen ciromuzu önceki yıla göre yüzde 10 oranında artırmayı hedefliyoruz.”

“'Made by Zorlu’nun dünyada bir karşılığı var”

Zorlu Tekstil sürdürülebilirlik stratejisini doğa ve insan temelli olarak iki ana aks üzerine inşa ediyor. “Tüm iş modelimizi döngüsel ekonomi ile uyumlu hale getiriyor, işlerimizin sürdürülebilirliği için verimlilik ve tasarruf odaklı hareket ediyoruz. Yenilikçi ve akıllı ürünlerimiz ile tüketiciler ve müşterilerimiz başta olmak üzere tüm paydaşlarımız ve gezegenimiz için değer yaratıyoruz. Böylece hem dünya devlerinin bizden istediği sürdürülebilirlik kriterlerini sağlayabiliyoruz hem de talep ettikleri inovatif ürünlerini sunabiliyoruz" diyen Necat Altın, sürdürülebilirlik kriterlerinin ne derece önemli olduğunu ise şu sözlerle dile getiriyor:

“Dünyanın en iyi, kaliteli ürününü bile yaptığınızı iddia etseniz, perakende devleri eğer, çevresel ve toplumsal sürdürülebilirlikle ilgili koydukları kriterleri karşılamıyorsanız, sizden o ürünü asla almıyor. Bir ürünü üretirken çevresel etkiniz, çalışanlarınıza sunduğunuz iş ortamı, kullandığınız hammamde, proses yönetiminde uyguladığınız yöntemler, nihai ürünün içeriği, paketleme ve sevkiyat dahil, aklınıza dahi gelmeyecek çok ciddi sürdürülebilirlik kriterleri var. Biz bunların hepsini karşılayabildiğimiz için, gerektiğinde daha pahalı olsun ama Zorlu’dan olsun diyorlar. Bu anlamda dünyada 'Made by Zorlu' markasının bir karşılığı olduğunu gururla söyleyebilirim.”

"TEMİZ ÜRETİM YAZILIMI”

“1 kg pamuklu kumaş üretiminde dünya ortalaması 120 lt su iken, biz 1 kg pamuklu kumaşı 80 lt ortalama su ile üretiyoruz” diyen Altın, geliştirdikleri ‘Temiz Üretim Yazılımı’ ile bu oranı 70 litreye kadar düşürmeyi hedeflediklerini söylüyor. Altın, “Katı atıklarımızın yüzde 90’nını geri dönüşüm süreçleri ile yeniden değerlendiriyoruz. Farklı renklerdeki atık boyaları bir araya getirerek her yıl ortalama 11 ton siyah boya geri kazanımı sağlıyoruz. Atık yağı toplama projemizle çalışanlarımızla beraber vugüne kadar 5 bin 190 litre bitkisel atık yağı geri dönüşüme kazandırdık. 2010 yılından bu yana sürekli genişleyen ormanımızda 150 bin ağacı büyüttük” diye ekliyor.

PET ŞİŞELERDEN İPLİK ÜRETİLİYOR

Döngüsel ekonomi Zorlu Tekstil’in odak noktalarının başında geliyor. Bu alanda çalıştıkları projelerden biri PET şişelerin hammadde olarak kullanıldığı recycle polyester filament iplik üretimi. “Bu yenilikçi geri dönüşüm süreci, geleneksel üretime göre daha az enerji gerektirdiği için enerji tasarrufu sağlıyoruz. Sera gazı emisyonunun azaltılmasına katkı sağlıyoruz. Böylece bir yandan döngüsel ekonomiyle geri dönüşümü desteklerken uzun vadede sürdürülebilir bir geleceğin inşasına katkı sağlamış oluyoruz” diyen Necat Altın, aynı zamanda şeker kamışı, mısır gibi nişastası ile elde edilebilecek tüm kaynaklardan üretilebilen PLA iplik üretimine başladıklarını ifade ediyor. Zorlu Tekstil’in odaklandığı bir diğer alan da otomotiv ipliği. Altın, “Avrupa’daki tüketimin yüzde 15’ini karşıladığımız otomotiv ipliği ihracatımızı önümüzdeki dönemde daha da artırmayı hedefliyoruz” diyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar