Türkiye Ortadoğu'da zemin kaybederken...
Ortadoğu'da tarih sanki geriye işliyor gibi.
İngiltere, eski sömürgesi Irak'a ülkenin en kritik yerinde kurulacak yeni bir askeri üs, çok sayıda ekonomik anlaşma, milyonlarca Sterlin yatırım ile geri dönerken, Fransa da eski sömürgesi olan Suriye'de hareketlendi.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Şam'da yönetimi devralan HTŞ Lideri Colani'yle (Ahmet El Şara) doğrudan temas kuran ilk AB ülkesi lideri oldu. Macron telefon görüşmesinde Colani'yi resmi ziyaret için Paris'e de davet etti.
Fransa Suriye'ye geri dönüyor
Elbette bu telefon görüşmesinin önemli bir sonucu da oldu Fransa açısından; Şam'ın yeni yönetimi Lazkiye limanındaki konteyner terminalinin işletilmesi için Fransız nakliye ve lojistik grubu CMA CGM ile yeni bir sözleşme üzerinde uzlaşıldığını açıkladı. Colani'nin Ankara ziyaretinden "bol bol işbirliği temennisi" yapılıp, iki ülke arasında herhangi bir ekonomik, askeri ya da siyasi anlaşma haberi çıkmazken, Fransa'nın Macron'un tek bir bir telefon görüşmesiyle böylesine somut ve kritik bir sözleşmeyi "kotarması" üzerinde düşünülmesi gereken bir konu.
Bitmedi;
Fransa, Suriye'deki siyasi belirsizliği "kendi koyacağı şartlarla" çözmek için de harekete geçti. 13 Şubat'ta Paris'te bir Suriye toplantısı düzenlenecek. Suriye'nin yeni Dışişleri Bakanı da bu uluslararası toplantıya katılacak.
Türkiye'den ise Dışişleri Bakanı Hakan Fidan davetli. Ancak Fransa yönetimi, Fidan'a bir yandan resmi davetiye gönderirken, diğer yandan adeta "gelme" dercesine, Türkiye'nin resmen terör örgütü olarak tanıdığı Suriye'nin kuzeydoğusunu kontrol eden PYD-YPG temsilcilerini de çağırdı konferansa.
Bir başka gelişme ise HTŞ güçlerinin Lübnan sınırında hareketlenip, bölgedeki Hizbullah milisleri ile çatışmaya girmesi; HTŞ perde önünde İsrail'le "düşmanmış" gibi dururken, perde arkasında İsrail'in "düşmanlarıyla" savaşır bir görüntü veriyor.
Ankara ise hem Fransa'nın daveti, hem HTŞ ile Hizbullah arasında yaşanan çatışmalar, hem de Suriye'ye ilişkin Türkiye'yi giderek daha çok dışlayan yeni gelişmeler konusunda sessizliğini koruyor.
Filistin meselesinde de Ankara sessiz
Ankara'nın sessizliği sadece Suriye konusunda da değil.
ABD'nin yeni Başkanı Trump, Gazze Şeridi'ne el koyup, burayı bir "Amerikan Riviera'sına çevirmekten" bahsederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bu açıklamalara herhangi bir tepki şu ana kadar gelmiş değil.
Oysa Ürdün, Trump'ın planına şiddetle karşı çıktı. Amman yönetimi, Filistinliler'in zorla Ürdün'e gönderilmeye çalışılmaları halinde bunu İsrail'e karşı "savaş nedeni sayacağını" duyurmaya başladı.
Mısır'dan da Trump-Netenyahu ikilisinin Gazze'yi Filistinsizleştirme planına tepkiler, henüz "savaş ilanı" aşamasına gelmemiş de olsa, epeyce sert. Suudi Arabistan bile topa girip, böylesine bir planın kabul edilemez olduğunu açıkladı.
Tüm bunlar alt alta yazıldığında, Ankara'nın sessizliği daha da dikkat çekici hale geliyor açıkçası.
Bu sessizlikle bir zamanlar "Ortadoğu'da Ankara'dan habersiz yaprak kımıldamaz" retoriğini sıkça kullanan Türkiye, bugünlerde bölgedeki "fırtınanın" bile dışında kalmış bir görüntü çiziyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.