Türkiye, mobilyada eksen değiştiriyor

Serbest Kürsü
Serbest Kürsü

Ahmet Güleç 

MOSFED Başkanı 

Mobilya, ihracat artış hızı ve net dış ticaret fazlası gibi alanlarda Türkiye’nin en iyi performans gösteren sektörü. 2001 krizinde 250 milyon dolar civarında olan mobilya ihracatımız şu anda 20 katına çıkmış ve bu süreçte ülkeye sağladığımız net döviz girişi 35 milyar doları aşmış durumda.

2023’te küresel talepteki gerileme nedeniyle, dünya mobilya ticareti yüzde 9’a yakın gerileme gösterdi. Türkiye’nin geçen yılki ihracatı ise yüzde 2,1 düşüşle 5,2 milyar dolar oldu. Küresel pazar payını artırmaya devam eden ülkemiz şu anda yüzde 1,8 payla en büyük 7. mobilya ihracatçısı konumunda. 

2022-2024, dünya ekonomisinde büyümenin ve dış ticaretin yavaşladığı bir dönemdi. AB ve ABD pazarlarında ithal mobilya talebi ciddi anlamda zayıfladı. Faiz artışlarının bunda önemli bir etkisi vardı. Şimdi bu sürecin yavaş yavaş sonuna geliyoruz. Avrupa Merkez Bankası yakında faizleri düşürmeye başlayacak. 2025’te ABD’den de benzer adımlar bekliyoruz. Bu mobilya ihracatımızı artıracak bir gelişme. Dolayısı ile bu yılın sonundan itibaren ve 2025-2026 yıllarında AB ve ABD pazarında güzel gelişmeler göreceğiz. 

Mobilyada sürdürülebilirlik 

Uzun vadede performansımızı devam ettirmek ve sıralamada daha üst basamaklara çıkmak için çalışmalarımızda devam ediyoruz. Bu çalışmalarımızın başında yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm ve tasarım var.

Şu bir gerçek ki; artık hiçbir ülke, sektör ve şirket yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm çalışmalarının dışında kalamaz. İklim değişikliğinin yarattığı sosyal, çevresel ve ekonomik tahribatın giderilmesinde döngüsel ekonomiye geçiş artık kaçınılmaz.

Bizim de ülke olarak iklim değişikliği ile mücadele ve AB ile ticaretimizin büyüyerek devam etmesi için yeşil dönüşüm politikalarını hızla uygulamaya koymamız gerekiyor. Bu anlamda mobilya sektörü, çevre üzerinde doğrudan etkileri sebebiyle sürdürülebilirlik çalışmalarında öncü olması gereken sektörlerden biri olarak, geri kazanılmış ahşap, bambu ve diğer malzemelerin kullanımı, atıkların azaltılması, sürdürülebilir ahşap tedariği ve sorumlu ormancılık uygulamaları, eko-tasarım modellerinin uygulanması ve çevre dostu tasarımların teşvik edilmesi gibi araçlar ile sürdürülebilirliğe katkı sağlamayı öngörüyor. 

Endüstrinin kalbi tasarımla renklenecek 

Tasarım, katma değer yaratma konusunda sektörümüzün en kritik aşamalarından biri. MOSFED olarak, bu alandaki çalışmalarımızı artık fiili bir adıma dönüştürmek arzusuna sahibiz. Bu vizyon ile yaptığımız organizasyonlarda tasarımı önceliklendirmek ve sektör genelinde üreticilerimize yön çizebilmek için adım atıyoruz. 

Yıllardır başarı ile düzenlediğimiz, Dünyanın en önemli ilk üç organizasyonu arasında gösterilen ve Türkiye’nin mobilya ihracatına büyük katkı sunan Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı’nı düzenliyoruz. Bununla birlikte tasarım tarafındaki entelektüel sermayemizi artırıcı yeni projemiz bulunuyor: Furnishings & Design İstanbul (FDI). 

19-21 Eylül tarihleri arasında yapacağımız Furnishings & Design İstanbul (FDI) için çalışmalarımıza uzun zaman önce başladık. Tasarım hem bizim ülke olarak büyük potansiyele sahip olmamıza rağmen hayata geçirme konusunda geç kaldığımız; hem de bölgesel olarak çok geniş bir kitleye hitap edecek, bu kitleyi hareketlendirebilecek bir alan.

MOSFED olarak tasarım boyutunu destekleyerek “Türk Mobilyası” kimliğini güçlendirmek istiyoruz. Mobilya ve bağlantılı disiplinleri kapsayan tasarım endüstrisinin temsil edildiği en önemli etkinliklerden biri olacak Furnishings & Design İstanbul (FDI) buluşması için geniş ve yetkin isimlerden oluşan bir tasarım komitesini belirledik. Akademisyenler, tasarımcılar, iç mimarlardan oluşan ekibimiz, periyodik olarak bir araya gelip çalışmalarını yapıyor. Bu organizasyon ülkemizin mobilyada tasarım, markalaşma ve ihracat gücüne güç katacak.

Şunu iyi biliyoruz: Son 20 yılda globalde yazdığımız başarılı hikâyenin yolu ve stratejisi bundan sonraki 20 yıl için yetersiz kalabilir. Gelecek 20 yılda ihracatımızı 20 kat artıracak heves ve coşkuya sahibiz; ama talebin sürekli değiştiğini, rakiplerimizin üretim süreçlerini sürekli yenilediğini de bilmemiz ve stratejimizi yeni yollarla desteklememiz gerekiyor. Mobilya endüstrisinin kalbini tasarım ve sürdürülebilirlik vizyonu ile güçlendirip, entelektüel sermayemizi ekonomik değerin en önemli bileşeni haline getirmemiz bu açıdan son derece önemli. Bu duruş, stratejimizin yeni ve en önemli bileşeni olabilir. Biz küresel mobilya sektörünün en dinamik oyuncularından biri olarak, trend değişimlerini yakalamaktan ziyade, değişime öncülük eden bir ülke olmalıyız. MOSFED ve bağlı dernekleri, bu bilinçle çalışmalarına devam edecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yeni yılda yeni zamlar 23 Kasım 2024