Türkiye kadın-erkek eşitliğinde 153 ülke içinde 130’unculuğa düştü
Dünya Ekonomik Forumu'nun hazırladığı 2020 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği raporunda, Türkiye 153 ülke arasında 130. sırada yer alıyor. Tüm ülke olarak bu durumu sorgulamamız gerekiyor.
1934 yılında, pek çok gelişmiş ülkeden önce, kadınlarına “Seçme ve Seçilme Hakkı” vermiş bir ülkede, eşitsizliğin bu kadar artmış olmasını nasıl kabul edebiliyoruz?
Türkiye’nin tüm vatandaşlarına mutlu, huzurlu ve adil bir yaşam sunması için, kadın-erkek genç-yaşlı, hepimiz el ele vererek kadın hakları için çalışmak zorundayız.
Bu hafta köşemi Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla pozitif ayrımcılık yaparak, kadınlara yönelik dört kampanyaya ayırdım. Vodafone, Sephora, Ford ve Microsoft’un çalışmalarının tüm şirketlere, özellikle KOBİ’lere ilham vermesini diliyorum.
Futbolda tarihi bir gün yaşandı
Bu yıl Dünya Kadınlar Günü’nde İstanbul’da Beşiktaş’ın stadyumunda bir rekor kırıldı. Beşiktaş ve Atlético de Madrid kadın futbol takımlarının karşılaştığı maçı 33 bin kişi izledi.
Vodafone Park’ta Dünya Kadınlar Günü’ne özel olarak düzenlenen Vodafone Kupası’nda seyirci rekoru kırıldı. Bu maç bir kadın futbol müsabakasında en fazla seyirci bulunan karşılaşma olarak tarihe geçti. Maç bitiminde Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan ve Beşiktaş JK Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nur Çebi’nin katılımıyla düzenlenen törende iki takımın kaptanları kupayı birlikte kaldırdı.
Futbolda #BenVarım diyen kadınlara destek amacıyla düzenlenen maçı 2-0’lık skorla Atlético de Madrid kazanırken, maç bitiminde her iki takım da kupa kaldırdı. Maç, Vodafone TV’den de canlı yayınlandı.
Vodafone, maça gelen her bir kişi için Beşiktaş Kadın Futbol Takımı altyapısına destek olacak.
Futbolun şampiyon kadınları
2016-17 sezonundan bu yana Kadınlar 1. Ligi’nde mücadele eden Beşiktaş Kadın Futbol Takımı, 2018-19 sezonunda bu ligdeki ilk şampiyonluğunu yaşadı. Başarılı takım, bu şampiyonluğun ardından Hollanda’da düzenlenen Şampiyonlar Ligi’nde ülkemizi temsil etti. Atlético de Madrid Kadın Futbol Takımı ise geçen yıl İspanya Kadınlar Futbol Ligi’nin 24. haftasında Barcelona’yı konuk ettiği maçta seyirci rekoru kırdı.
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy’a kadın futboluna yatırım yapma kararının gerisindeki düşünceyi sordum. Aksoy, sorularımı şu sözlerle yanıtladı.
Neden kadın futboluna yatırım yapıyorsunuz?
“Vodafone olarak, şirketimizin ekonomi ve toplum içinde üstlendiği role geniş bir perspektiften bakıyoruz. Yaptığımız her işin bir amaca hizmet etmesi, bir amaca dokunması gerektiğine inanıyoruz. Herkes için daha iyi bir gelecek hedefiyle çalışıyoruz. Vodafone Kupası da şirketimizin ‘amaç odaklı’ vizyonundan yola çıkarak hayata geçirdiğimiz bir proje oldu. Bu projeyle, kadınların geride bırakılmadığı, dijital teknolojilerle daha fazla söz sahibi oldukları, her alanda seslerini duyurabildikleri ve daha eşit imkânlara sahip oldukları bir dünyayı desteklediğimizi herkese duyurmak istedik. Bu amacımıza da ulaştığımıza inanıyoruz.
Beşiktaş ve Atlético de Madrid karşılaşması hakkındaki yorumlarınız…
Harika bir atmosferde keyifli ve coşkulu bir gün yaşadık. Katılan herkesin hayatı boyunca tebessümle hatırlayacağı bir maç oldu. Aileler, kadınlar, çocuklar tribündeydi. Tüm biletler tükendi ve kapalı gişe oynandı. Bu da çok güzeldi. Bir rekor kırıldı. Bu etkinliğe destek vermek için Vodafone Park’a gelen herkese minnettarız. Vodafone Kupası ile cinsiyet eşitliği konusunda güçlü bir farkındalığın oluştuğunu, Türkiye’de kadınların sesini duyurmak için önemli bir adım atıldığını düşünüyoruz.
Destek devam edecek mi?
Elbette, kadın futboluna desteğimiz tek bir maçla sınırlı kalmayacak. Türkiye’de kadın futbolundaki yetenek taramamızı, tıpkı Geleceğin KaraKartalı projesinde olduğu gibi, ilerleyen dönemlerde Beşiktaş ile birlikte planlayacağız. Diğer yandan, Vodafone bünyesinde bir kadın futbol takımı kuruyoruz; İstanbul Kupası’na katılacağız. Kadın futboluna desteğimizi sürdürülebilir bir yapıda devam ettireceğiz. Sadece futbolda değil, hayatın diğer alanlarında da bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kadınlara destek olmaya devam edeceğiz.”
Sephora ve KAGİDER’den kadın girişimcilere destek programı
Sephora Türkiye ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) “Kozmetik ve Güzellik Sektöründe Kadın Girişimcileri Geliştirme Hızlandırma Programı“nı başlattı. Program kadın girişimcilerin iş hayatında aktif rol almasına destek olmayı hedefliyor.
Proje kapsamında düzenlenen 2 günlük kampta KAGİDER ve Sephora Türkiye ekipleri; kadın girişimcilerle iş planı oluşturma, dünya ve Türkiye’de kozmetik trendleri, pazarlama-satış ve insan kaynakları yönetimi gibi çeşitli konularda bilgilerini, deneyimlerini paylaşacaklar.
Sephora Türkiye Pazarlama Direktörü Ayça Kaya’nın verdiği bilgiye göre, başvurular 31 Mart’a kadar devam edecek. Başvuranlar arasından 25 kadın girişimci seçilerek programa dahil edilecek. Kamp sonunda, Sephora ve KAGİDER’in oluşturacağı jürinin seçeceği 5 kişiye, (Sephora’nın global ve yerel tedarikçi ilkelerini yerine getirmesi şartıyla) sephora.com.tr’de satış imkanı sunulacak.
Basın toplantısında konuşan KAGİDER Başkanı Emine Erdem’in dediği gibi “Sürdürülebilir kalkınma ve ekonomik büyümeden bahsedebilmek için kadınların iş dünyasına aktif katılımı gerekiyor. Hep birlikte toplumsal cinsiyet eşitliği için daha çok çalışıp kadınların iş hayatına katılımı önündeki engelleri kaldırmalı ve kadınları cesaretlendirmeliyiz.”
Teknolojinin Kadın Liderleri 4 yaşında
Türkiye, birçok ülkeye göre kadınların yüksek oranda üniversite eğitimi aldığı bir ülke. STEM mezunu kadın oranı Avrupa genelinde %20 iken bizde %37. (NCWIT) Ancak bu oranlar iş yaşamına ve teknoloji sektörüne yansımıyor. Teknoloji sektöründe çalışan kadın istihdamı sadece yüzde 9.91.
Microsoft Türkiye, teknolojiye gönül veren kadınların kendilerini özdeşleştirecek rol modeller yaratmak için dört yıldır “Teknolojinin Kadın Liderleri” ödülleri veriyor.
Microsoft Genel Müdürü. Murat Kansu projeyi ve kadınlara yönelik çalışmalarını şu sözlerle açıklıyor.
Bu yarışmayı neden düzenliyorsunuz?
Yaşamın birçok alanında kadınlar geri planda. Teknolojide kadınların varlığı çok kısıtlı. Toplumsal baskı, ön yargılar, erkek egemen yapı gibi çeşitli zorluklar var.
Kadının güçlenmesi ülke ekonomisini de güçlendiriyor. Hatta teknoloji sektöründe güçlenmesi daha büyük etki yaratıyor. Microsoft’un global araştırmalarına göre, dünyada teknoloji sektörüne 600 bin kadın eklenirse yaklaşık 18 milyar dolar ek kazanç sağlanacak. (Microsoft Make Whats Next Campaign, 2019)
Bu potansiyeli açığa çıkarmak istiyoruz.
Genç kızların teknoloji eğitimine yönelmesi için ne yapıyorsunuz?
Microsoft’un global çalışmalarına göre, genç kızların %36’sı ve genç kadınların %44’ü STEM alanlarında hiçbir kadın rol model tanımıyor.
(Microsoft Make Whats Next Campaign, 2019)
“Kodluyoruz” ortak projemizle Anadolu’daki gençlerimize kodlama eğitimi veriyoruz.
Benim de kurucularından olduğum Wtech Derneği ile kız çocuklarımızın ve genç kızlarımızın teknoloji sektörüne ilgi duymalarını ve kariyer planı yapmalarını destekliyoruz.
Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasıyla da teknolojiye ilgi duyan tüm kadınları cesaretlendirmek istiyoruz.
Siz şirket olarak kadın çalışanlarınız için ne yapıyorsunuz?
Araştırmalara göre ülkemizde teknoloji sektöründeki kadın çalışan oranı sadece %9,91. Microsoft olarak, kadın istihdamı oranımızı sürekli artırıyoruz.
Kadın çalışanlarımıza ek imkânlar sunuyoruz.
Türkiye’de 16 hafta olan yasal doğum iznini tüm dünyayla beraber 20 haftaya çıkardık. Esnek çalışma sistemi ile özellikle kadın çalışanlarımız günlük ajandalarını kendi ihtiyaçları çerçevesinde şekillendirebiliyorlar.
İşe alımlarda, kadın adayları öneren çalışanlarımıza parasal ödüller veriyoruz. Staj programımız çerçevesinde alımlarımızda %50’lik bir kadın aday seçim kriterimiz var.
Yapay zeka projelerinizde kadın çalışanlarınızın rolü ne kadar?
Yapay Zekâda Kadın Hareketi /AI Female Talent projesi başlattık. Bu oluşumda, şirketimizin tüm birimlerinde görev alan kadın çalışanlarımızla buluşuyoruz.
Microsoft’un yapay zekâ vizyonunu, yapay zekâ iş ortağı ekosistemimizi, bu alandaki çözüm ve teknolojilerini ele alıyoruz.
Her kadın çalışanımızın bir yapay zekâ elçisi olmasını istiyoruz.
DigiGirlz projenizle kaç öğrenciye ulaştınız?
DigiGirlz projesi ile hedefimiz kız öğrencilerin kariyerlerini teknoloji alanında şekillendirmesini teşvik etmek, kız öğrencilerin bilgisayar mühendisliği gibi teknik bölümlere kendilerini yakın hissetmelerini sağlamak. Habitat Derneği iş birliğiyle çalışıyoruz.
Geçen sene DigiGirlz projesini Anadolu şehirlerinde başlattık. Microsoft çalışanları olarak toplam 5 şehre gittik. Gaziantep, Erzurum, Trabzon, Kayseri ve Elazığ. 100’e yakın Microsoft çalışanının bu projede katkısı var. Yaklaşık 3500 kız öğrenciye doğrudan ulaştık. Teknoloji alanında kariyer fırsatlarından bahsettik.
Soldan sağa: Microsoft Türkiye Hukuk Sorumlusu GMY Burcu Modanlı
Microsoft Türkiye Kurumsal Hizmetlerden Sorumlu GMY Berna Yıldız
Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu
Wtech Der.Bşk.Zehra Öney
Habitat Der.Bşk.Sezai Hızır
Microsoft Türkiye İK GMY Esra Gaon
Cam Tavanı kırmak gerek
Kadın çalışanların şirketlerde üst kademelere yükselmesini engelleyen görünmez bir engel, adeta camdan bir tavan var. İş hayatındaki her 5 kadından 4’ü cam tavanı aşamıyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için bu “cam tavanın kırılması gerek. Ford Otosan, bu soruna dikkat çekmek amacıyla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel bir reklam filmi hazırladı. “Cam tavan” hakkında farkındalık yaratmayı planlayan film, kadınların bu engel nedeniyle kariyerlerinde ciddi sorunlar yaşadığını anlatıyor.
“İş dünyasında cinsiyet eşitliği farkındalığının arttığı bir geleceğin öncüsü olmak için çalışıyoruz”
Ford, kadın çalışanlarının oranını her yıl düzenli olarak artırıyor. Sahada ve ofislerde çalışanların eşit temsiliyetini önemsiyor. Ford’un Gölcük’teki fabrikası Türkiye’de en çok kadın çalışanın bulunduğu fabrikalar arasında yer alıyor. Üretim atölyelerinde çalışanların %25’ini kadınlar oluşturuyor.
Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün’ün verdiği bilgiye göre, kuruluş, 2013’te imzaladığı “İş’te Eşitlik” bildirgesine ek olarak BM Kadın Birimi tarafından yürütülen HeForShe hareketi kapsamında fırsat eşitliği ve istihdamda pozitif ayrımcılık politikalarını destekliyor ve uyguluyor.
Aynı zamanda Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) imzacısı olarak, tedarikçilerini de bu prensipleri imzalamaya ve otomotiv sektöründe kadın çalışan sayısının artmasında destekçi olmaya davet ediyor.
#BirlikteKırabiliriz
YouTube Linki: https://youtu.be/D8mesupTeTE