Türkiye için kritik para birimleri
Global piyasalardaki risk iştahını gözlemlemek için güne Avustralya Doları (AUD) ile başlanır. Asya-Pasifik piyasaları gece saatlerinde açık olduğundan, bu para biriminin o zaman dilimindeki performansı, Türkiye gibi gelişen ülkelerin piyasaları için referans noktasıdır.
Bunun temel gerekçesi basittir. Sanayi metalleri ve tarımsal emtialar, bu ekonominin belkemiğini oluşturur. Avustralya büyük bir üretici olduğundan, emtia fiyatlarındaki yükselişler AUD’u direkt etkiler. Bakır gibi emtiaların fiyatlarındaki yükseliş, dünya ekonomisi için de fikir verir. Türkiye piyasaları 2018-2023 döneminde içine kapandı. Ekonomide farklı bir politika seti uygulandı. Türk finansal varlıklarının küresel piyasalarla olan ilişkisi son 1,5 yıldır fena gitmiyor. Risk alma iştahının doğal göstergelerinden AUD, dolar karşısında üç ayın zirvesine çıktı. Gelişen ülkelere yönelik muhtemel para akışından faydalanabiliriz.
İngiliz Sterlini (GBP) de kritiktir. GBP/USD paritesi, Türkiye ekonomisi açısından önemli çapraz kur EUR/USD için öncü göstergedir. Sterlinin dönemsel dip ve zirve noktaları, euro için bir fikir verebilir. GBP/USD paritesi dün 4,5 ayın zirvesine çıktı. EUR/USD paritesindeki yükselişten ihracatçılarımız memnun gözüküyorlar. Spekülatörler euroda uzun süre sonra net alım pozisyonuna geçtiler. Beklentileri yansıtan opsiyon piyasasına göre, paritede 1,10 bariyeri aşılırsa, bir sonraki hedef 1,15 olarak gözüküyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.