Türkiye, 3 milyar liralık viski içti, bizi dünya lideri yaptı

Vahap MUNYAR
Vahap MUNYAR İŞ DÜNYASINDA DİYALOG

FRANSIZ alkollü içki devi Pernod Ricard Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Genel Müdürü Selçuk Tümay, şubat ayı sonlarında sorumlu olduğu bölge pazarını değerlendirirken önce Türkiye’deki alkol tüketimine baktı:

- Ülkemizde 55 milyon yetişkinden 11 milyonu alkollü içki tüketiyor. Kişi başı tüketim yıllık ortalama 2.5 litre düzeyinde bulunuyor.

Alkollü içki tüketiminin yüzde 57’sinin bira olduğunu irdeleyip, rakıya odaklandı:

- Yıllık rakı tüketimi 27-28 milyon litre düzeyinde seyrediyor.

Sonra viski pazarı üzerinde durdu:

- Türkiye’de yılda 10 milyon litre viski tüketiliyor. Viskide perakende cirosu 3 milyar lirayı buluyor.

Ülkemizde ilk COVID-19 vakasının çıkmasından birkaç gün önce Selçuk Tümay ve şirketin Lüks Ürünler Marka Elçisi Can Akıncı ile buluştuk. Tümay, Pernod Ricard’ın dünyanın ikinci büyük alkollü içki şirketi olduğunu belirtti:

- Şirketin değeri 50 milyar dolar. Cirosu 9 milyar dolar düzeyinde.

15 yıldır grupta olduğunu kaydetti:

-Türkiye’den grubun 18 ülkedeki işlerini yönetiyorum.

Viski pazarının seyrini anlatırken TAPDK’nın (Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu) kurulduğu 2004 yılına uzandı:

-TAPDK kurulduğunda Türkiye’deki viski tüketimi yıllık 2 milyon litreydi. 16 yılda 10 milyon litreye çıkmış oldu.

Şirketin 12 yıllık viskisiyle ilgili şu bilgiyi paylaştı:

-Bu viskide dünyada birinci pazarımız Çin, 2’ncisi Türkiye, 3’üncüsü ABD idi. Ülkemizde viski tüketimi 10 milyon litreye çıktı, Çin’de yüzde 5 düştü. Türkiye, 12 yıllık viskimizin en çok satıldığı ülke konumuna yükseldi.

Alkollü içki satışı da yapan büyük market zincirlerinden birinin verilerinden viski satışının en yüksek olduğu ilk 5 noktayı sıraladı:

- Konya, Batman, Cevahir AVM (Şişli-İstanbul), Ataşehir (İstanbul), Erzurum.

Sorumlu olduğu bölge ülkeleriyle Türkiye’yi karşılaştırdı:

- MENAT (Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye) bölgesinde ülkemizin ağırlığı artıyor. 2 yıl önce 12 ülke içinde payımız yüzde 35 iken bugün yüzde 65’e çıktı.

Türkiye’nin Pernod Ricard için “proje fabrikası” niteliği taşıdığına işaret etti:

- Dijital satış ve saha uygulamaları konusunda birçok önemli projeyi ilk önce Türkiye’de hayata geçirip daha sonra diğer ülkelere ihraç ediyoruz.

Araya COVID-19 girince sohbetin bazı noktalarındaki bilgileri tazelemek için haberleştik. Bu dönemdeki konumlarını şöyle özetledi:

-Toplam hacmimizde bir miktar daralma olmasına rağmen dünyada ses getirmeye devam ediyoruz. Bir markada dünya lideriyiz. 4 önemli markamızda ise Türkiye ilk 5’te yer alıyor.

Kişi başına yıllık 2.5 litrelik tüketim, ülkemizin alkolizm riskinden uzak olduğunu gösteriyor.

Türkiye’nin bir viski markası için “dünya birincisi” olması da dikkat çekiyor...

İşimiz küçüldü ama destek talep etmedik

PERNOD Ricard Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Genel Müdürü Selçuk Tümay’a COVID-19 sürecinde işlerinin seyrini sordum, anlattı:

- Bu dönemde iş hacmimiz ev tüketiminde arttı. Dışarıda tüketim, turizm kanalı, KKTC ve duty free tarafında daraldı. Toplamda ciddi daralma yaşadık.

Şu noktanın altını çizdi:

- İşimiz küçüldü ama devletin sağladığı destekler konusunda talepte bulunmayı düşünmedik. Bizden daha fazla ihtiyaç duyanların kullanmasının daha doğru olacağını düşündük.

Türkiye’nin pandemi ile mücadele başarısına dikkat çekip ekledi:

-Ülkemizin, “Biz Bize Yeteriz” kampanyasına bağışta bulunduk.

Türkiye’de yetişen ‘global’e gidiyor

SELÇUK Tümay, Türkiye’nin insan kaynağı konusundaki gücüne işaret etti:

-Türkiye’de yetişen arkadaşlarımız grubumuzun global birimlerinde önemli görevler alıyor.

İki örnek verdi:

- Son bir yılda Türkiye’deki satış direktörü arkadaşımız Fadıl Taşgın, Pernod Ricard Avusturya Genel Müdürü oldu. İnsan kaynakları direktörümüz de EMEA-LATAM bölgesinin yetenek geliştirme direktörlüğüne atandı.

Krizden hızlı çıkma tecrübemiz var

SELÇUK Tümay, COVID-19 sonrası için şu yorumu yaptı:

- Ülkemiz krizlerden hızlı çıkma konusunda oldukça tecrübeli. Bu krizi de ülke olarak fırsata çevirip daha güçlü şekilde yolumuza devam edeceğimize inanıyorum.

Devlete yük olmayın başınızın çaresine bakın

NGN Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Erol ev sahipliğinde gerçekleşen görüntülü sohbetteyiz… Sohbette HSBC Bank CEO’su Selim Kervancı, Yıldızlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Yıldız, Ziylan GYY Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi, Hafele Türkiye ve Bölgesi Başkanı Hilmi Uytun ve Hitachi Vatara Genel Müdürü Önder Sönmez var.

Meslektaşlarım Servet Yıldırım ve Şükrü Andaç’la birlikte katıldığımız sohbette Hakkı Yıldız’ın şu sözlerinin altını çizdim:

● COVID-19 sürecinde gübrede sıkıntı olmadı, satışlar sürdü. Demir çelikte işler yüzde 30-40 durdu. Orman ürünlerinde de yüzde 30-40 durma olmuştu, sonradan hareketlendi.

● Yürüyen yatırımlarımız var. 70-80 milyon dolarlık yatırım söz konusu. Makine üreticileri gelebilirse, bu yatırımı sürdüreceğiz.

● Personel çıkarmadık. “Kısa çalışma ödeneği”ne başvurmadık. Yönetim Kurulu Başkanımız, babam Fehmi Yıldız, “Devlete yük olmayın, başınızın çaresine bakın” dedi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar