Türk-Alman TSO'dan salgına karşı yenilikçi projelere destek

Didem Eryar ÜNLÜ
Didem Eryar ÜNLÜ YAKIN PLAN

Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Thilo Pahl, “Alman ekonomisinin Türkiye’deki temsilcisi olarak, bu olağanüstü zamanlarda her zamankinden fazla üyelerimizin yanında olmak istiyoruz” diyor. Dr. Pahl, teknoloji kullanımının yaygınlaştığı ve normalleştiği bir dönemde, yenilikçi projeleri desteklemeye hazır olduklarını söylüyor.

COVID-19 krizinin etkilerinin en fazla hissedildiği alanların başında uluslararası ticaret geliyor. Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre Mart ayında Türkiye’nin ihracatı İspanya'ya ve İtalya'ya yüzde 40, Fransa’ya yüzde 32,5, Almanya'ya yüzde 14, İngiltere'ye ise yüzde 12 oranında azaldı.

Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Thilo Pahl, “Alman ekonomisinin Türkiye’deki temsilcisi olarak, bu olağanüstü zamanlarda her zamankinden fazla üyelerimizin yanında olmak istiyoruz” diyor. Alman- Türk Ticaret ve Sanayi Odası (AHK Türkiye) 1994’ten bu yana Türkiye ile Almanya ekonomileri arasında köprü görevi üstleniyor ve ikili ekonomik ilişkilerin teşviki ve sürekli genişletilmesi için önemli bir çözüm ortağı olarak çalışmalar yürütüyor.

Dayanışma kampanyası

Dr. Pahl, mart ayı başında, üyeleri arasında bir anket yaptıklarını ve sonuçlarını www.dtr-ihk.de üzerinden paylaştıklarını belirterek şu bilgileri veriyor: “Tüm üyelerimizi, acil sorunları ve endişeleri hakkında bilgi toplamak ve çözüme katkıda bulunmak amacıyla aradık. Üyelerimizin birçoğu sosyal sorumluluk almak ve salgının yarattığı acil problemler ile mücadele etmek için bir katkıda bulunmak amacıyla bizlere ulaştı. Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası, üyelerinden gelen bu büyük talebe karşılık olarak, COVID-19’un etkilerini önlemek ve sağlık görevlilerine sarf malzemeleri, ekipman ve koruyucu ekipmanlarla destek olmak için bir dayanışma kampanyası düzenliyor. Şu anda hızlı ve bürokratik olmayan bilgiler oldukça değerli. Bu nedenle güncel konularda gerçekleştirdiğimiz webinarlara ek olarak, bir de dijital paylaşım platformumuz, www.ahkturkiye.com ile üyelerimiz arasında deneyimleriyle ilgili doğrudan fikir alışverişi imkanı tanıyoruz.”

Şirketler samimi olmalı

Özellikle kriz zamanlarında, şirketin temel yetkinliklerini hatırlamalarının büyük önem taşıdığını söyleyen Dr. Pahl’in önerileri şöyle: “Bu dönemde firmalar müşterileri ve toplum için neler yapabileceklerini samimi bir biçimde ortaya koymaları; onların firmalarına hangi platformlardan ulaşabileceklerini ve kendileriyle nasıl iletişime geçebileceklerini açıkça belirtmeleri çok önemli. Tüketicinin yanında olan ve itibarını koruyabilen markalar bu dönemden daha güçlü ve güven veren kuruluşlar olarak çıkacaklar. Bu süreçte satış amaçlı değil, tüketici, tedarikçi ve çalışanlar ile kurumun bağını güçlendirecek şekilde hareket etmek markaların, imajına ve şirketlerin gelecekteki itibarına katkı sağlayacak. Öte yandan, krizlere proaktif olarak hazırlıklı olmak ve bir kriz planı dahilinde hareket etmek tüm kurumsal firmalar için bir gereklilik.”

Yeni iş alanları doğacak

Dr. Pahl, COVID-19 salgınının tüm dünyada başlamış olan dijital dönüşümü hızlandırdığını söylerken, şu günlerde teknolojinin hiç olmadığı kadar yoğun kullanılmasının sağladığı faydanın açıkça görüldüğünü ifade ediyor. Pahl, şu yorumları yapıyor: “Teknoloji kullanımı yayılacak ve normalleşecek. Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 için gereken yetkinlikler en iyi şekilde şirketler tarafından aktarılabilir. Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu alandaki yenilikçi projeleri desteklemekten mutluluk duyarız. Böylelikle hem ekonomiye, hem de başarılı bir kariyer arayışındaki gençlere katkıda bulunmak mümkün olur. Çalışmalarımızı sürdürmek istediğimiz için, dijital dünyanın bize sunmuş olduğu olanakları keşfediyor ve kabulleniyoruz ya da eskisinden daha yoğun kullanmak zorunda kalıyoruz. Gelecekte, yüz yüze iletişim azalacak, fakat böylelikle belki de eskisinden daha değerli olacak. Örneğin, bir toplantıya katılmak için yolda geçireceğimiz zamanı gerçekten harcamak isteyip istemeyeceğimizi tekrar düşüneceğiz. Bugün sürdürmekte olan faaliyetlerimiz için alternatif çözümler bulmamız, sunduğumuz hizmetlerin hala talep görüp görmediğini değerlendirmemiz gerekecek. Bu durumda şüphesiz yeni iş alanları da doğacak.”

Virüsün ekonomik etkilerini, salgın kontrol altına alındıktan sonra göreceğiz

Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Thilo Pahl, “AHK Türkiye'nin faaliyet gösterdiği 1994’ten bu yana, iki ülke arasındaki ticaret hacmi beş kattan fazla artış göstererek, 7 milyar 579 milyon dolardan 36 milyar 545 milyon dolara ulaşmış durumda. “Türkiye, Almanya ile olan ticarette 2020 yılına iyi bir başlangıç yapmıştı” diyen Dr. Pahl, 2019’un Ocak ve Şubat aylarında Türkiye’den Almanya’ya ihracat 2 milyar 509 milyon dolar olurken, 2020 yılının aynı döneminde 2 milyar 550 milyon dolara yükseldi. COVID-19 bugün tüm dünyada insan hayatlarını tehdit etmekle kalmıyor, aynı zamanda ekonomik hayata da zarar veriyor. Fakat bu virüsün ekonomik etkileri ancak salgın kontrol altına alındığında tam olarak ortaya çıkacak” açıklamasını yapıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar