Tukidides tuzağında ABD ve Çin
Tukidides Atina ve Sparta arasındaki savaşı anlatan Peloponez Savaşları’nı yazarak tarihe geçen Atina’lı bir politikacı. “Tukidides tuzağı” terimi, yükselen bir gücün mevcut egemen güce meydan okuması durumunda ortaya çıkan savaş riskini anlatmak için kullanılıyor.
2400 yıl önce yazılmış bu kitap, günümüzde ABD ve Çin arasındaki güç kavgasını anlamak için ipuçları sunuyor. Atina’nın tehditkar yükselişini kabul etmeyen Sparta, Peloponez Savaşları’nı başlatmıştı. Bölgedeki şehirler Atina veya Sparta arasında seçim yapmak durumunda kalmıştı. 27 yıl süren savaşı, Perslerin desteğini alan Sparta, Atina’yı deniz savaşında yenerek kazanmıştı.
Günümüzde ABD ve Çin’in güç kavgasını izliyoruz. Sovyetler Birliği’nin yıkılması sonrası mutlak hakim olarak dünyayı yöneten ABD, ekonomik, askeri ve siyasi olarak güçlenen Çin’i durdurmak için iktisadi bir savaş açtı. Başkan Trump’ın ilk döneminde su yüzüne çıkan savaş, ikinci döneminde tırmandı ve kontrolden çıkmaya başladı.
Geçen hafta Başkan Trump’ın yeni gümrük vergilerini açıklaması ile ABD sadece Çin ile değil Avrupa, Hindistan, Japonya, Kore, Vietnam gibi stratejik müttefiklerine karşı da ticaret savaşı başlattı. Önümüzdeki haftalarda muhtemelen bu durum değişecek. ABD’ye karşı vergilerini indirmeleri ve Çin’e karşı vergilerini artırmaları şartıyla bu ülkeler üzerinde baskı hafifleyecek.
Geçen haftaki piyasa tepkisi, yatırımcıların bu yeni dönemin faturasını ağırlıklı olarak ABD'li şirketlere kestiğini gösteriyor. MSCI ABD vergi açıklaması sonrası %10’un üzerinde, sene başından beri %14 değer kaybetti. MSCI Çin ise son iki günde %2 değer kaybederken, sene başından beri %13 yukarıda.
Küreselleşmeden en çok faydayı sağlayan ABD’li şirketlerin ticaret savaşlarından en çok zarar gören varlık grubu olması şaşırtıcı değil. Ama iki günde %10’un üzerinde kayıp ile pandemi şokundan sonraki en sert satış bize kantarın topuzunun kaçtığını ve muhtemelen yılın fırsatının ortaya çıktığını gösteriyor.
Başkan Trump’ın vergilerinden görece az etkilenen Borsa İstanbul, küresel satış dalgasından en az etkilenen piyasalar arasında yer alıyor. Petrol fiyatlarında gerileme, doların değer kaybetmesi ve uzun vadeli ABD tahvillerindeki gerileme Türkiye ekonomisini destekliyor. Yabancı oranının düşüklüğü satış dalgasının hafif atlatılmasında elbette etkili. Ama kendimizi kandırmayalım. Siyasetin tetiklediği bir küresel ticaret savaşı riski ile karşıyayız. Görece az etkilensek de Türkiye varlıkları da küresel satış dalgasından payına düşeni alacaktır.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.