“Tüketiciler sevdikleri markaları sosyal sorumluluk projelerinde görmek istiyor “

Fatoş KARAHASAN
Fatoş KARAHASAN Markalar & İçgörüler

Esas Gayrimenkul, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, İngiltere, İskoçya, Almanya, Hollanda, Belçika ve İspanya olmak üzere 8 ülkede projeleri olan bir kuruluş. Türkiye genelinde 7 alışveriş merkezi, 3 ofis binası ve 1 konut ve 1 otel projesini hayata geçirdi. Yönetimini üstlendiği 3 alışveriş merkeziyle beraber toplam 63 projeyle AVM otel ve ofis binalarına yatırımlarını sürdürüyor. Esas Gayrimenkul CEO’su Cem Eriç’le yatırımları ve AVM’lerdeki son durum hakkında konuştuk. Eriç, tüketicilerin sevdikleri markaları sosyal sorumluluk projelerinde de görmek istediğini söyleyerek, sosyal sorumluluğun artan gücüne dikkat çekti.
AVM’lerdeki yoğunluk nasıl?

Normalleşme sürecinin hızını, alınan önlemlerin ne kadar iyi ifade edildiği belirleyecek. Genel anlamda, yaz aylarını bir geçiş dönemi olarak değerlendirme eğilimi var. Yılın son çeyreğinde ziyaretçi oranlarında yükseliş beklemekle birlikte COVID-19 öncesi döneme dönüş için 2021’in ilk çeyreğini öngörüyoruz. Anadolu’daki şehirlerde hızlı geri dönüşler yaşanıyor. Bu durumu AVM’lerin şehirler için önemli birer sosyalleşme noktası olmasına bağlayabiliriz. Şu an geri dönüş rakamlarının beklediğimiz oranlarda olduğunu söylemek mümkün. Kendi adımıza konuşmak gerekirse; AVM’lerimizi beklediğimiz düzeyde ziyaretçiyle açtık. Gördüğümüz talep bizi memnun ediyor.

Perakende sektörünü önümüzdeki dönemde neler bekliyor?

Geleneksel perakende ve alışveriş merkezlerinin dijital dönüşüme uyum sağlayabilmesi çok önemli… Covid-19 online alışveriş trendine yeni bir ivme kazandırdı ve dijital dönüşümün herkesin ajandasında olması gerektiğini bir kez daha hatırlattı. Esas Gayrimenkul olarak 2019’un ilk çeyreğinden itibaren, yani Covid-19 sürecinin çok öncesinde dijital dönüşüm sürecini başlattık. Değişen tüketici alışkanlıklarının farkındayız. Dijital dönüşüm sürecimizi kendi içimizde sürekli geliştiriyoruz. Dijital dönüşüm anlamında uzun soluklu bir çalışmamız var. Alışveriş merkezlerimizdeki iş ortaklarımızla beraber, her iki tarafın ortak faydası adına çalışmalar gerçekleştireceğiz. Yalnız varlık yönetimi sağlamak için değil, perakende alanında iş ortaklarımıza katkı sağlayacak bir platform haline gelme vizyonuyla hareket ediyoruz. Teknoloji odaklı yatırımlara ağırlık veriyoruz.

Dijital dönüşüm için neler yaptınız?

Tüm yatırımlarımızı insan kaynakları ve teknoloji odaklı gerçekleştiriyoruz. Bununla bağlantılı olarak dijital dönüşüme öncelik veriyor, bu alana yatırım yapıyoruz. Bizim adımıza dijital dönüşüm süreci, kendi içimizde sürekli geliştirdiğimiz, ilerleme kaydettiğimiz bir yolculuk. Alışveriş merkezlerimizdeki iş ortaklarımızla beraber, her iki tarafın ortak faydası adına çalışmalar gerçekleştireceğiz. Yalnız varlık yönetimi sağlamak için değil, perakende alanında iş ortaklarımıza katkı sağlayacak bir platform haline gelme vizyonuyla hareket ediyoruz.

Dijital dönüşümün neden bu kadar önemli olduğu konusuna gelecek olursak; yeni perakende konseptleri, AVM’leri yeni alışveriş alışkanlıklarına uyacak şekilde hareket etmeye yönlendiriyor. Yeni teknolojiler, alışveriş merkezlerine müşterilerine kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimleri sunarak yanıt vermelerini sağlıyor. E-ticaretin hayatımıza girmesi ile başlayan dijitalleşmeye, geleneksel perakende ve alışveriş merkezlerinin adapte olması gerekiyor. Özellikle Covid-19 ile bu süreç çok hızlandı ve kalıcı etkiler bıraktı. Esas Gayrimenkul olarak 2019’un ilk çeyreğinden itibaren, yani Covid-19 sürecinin çok öncesinde dijital dönüşüm sürecini başlattık. Dijital dönüşümün ilerleme hızıyla bağlantılı olarak biz de sürece uyum sağlıyor, pazarlama stratejilerimizi, iş yapış şekillerimizi ve iş süreçlerimizi bu değişimlere ve yeni teknolojilere göre sürekli yeniliyoruz.

Pandemi döneminde toplumsal çalışmalar yaptınız mı?

Toplumsal fayda her zamankinden daha fazla ön planda… Tüketiciler sevdikleri, alışveriş yaparken tercih ettikleri markaları sosyal sorumluluk projelerinde de görmek istiyor. Esas Gayrimenkul olarak, her zaman için toplumsal faydayı önceliklerimiz arasında olarak görüyoruz. Faaliyet yürüttüğümüz şehirlerde “İyilik Burda” diyor ve yerel yönetimler ile güçlü ilişkiler kurarak STK’ları destekliyor, ekonomik ve sosyal kalkınmayı destekleyecek adımlar atıyoruz. Bulunduğumuz şehirlerde, ticari bir kuruluş olmanın yanı sıra lokal üretimi destekliyor ve lokal girişimlere AVM’lerimizde yer vermeyi kiralama stratejimizin bir parçası olarak görüyoruz. Pandemi ile mücadeleye katkı sunma amacıyla, alışveriş merkezlerimizin hizmet verdiği şehirlerde Sağlık İl Müdürlükleri ile ortak çalışma yaparak maske ve tulum bağışında bulunuyoruz. Sokak hayvanları için, faaliyet gösterdiğimiz şehirlerde belediyeler ile işbirliği içerisinde hareket ederek, mama istasyonları kuruyor ve hayvanlar için mama temin ediyoruz.

“Beyazperde’de Sosyal Mesafe” başladı, sinemaseverler salonlara kavuştu

16 Mart’tan bu yana sinemaları kapalı olan Cinemaximum, 7 Ağustos itibarıyla kapılarını yeniden sinemaseverlere açtı. İzleyicilerin ve çalışanlarının sağlığı için tüm önlemleri alan Cinemaximum, salonlarında “Beyazperde Sosyal Mesafe” dönemini başlattı. CGV Mars Cinema Group COO’su Nurdan Ulu Horozoğlu’nun verdiği bilgiye göre, Cinemaximum sinemalarında maske takma zorunluluğu uygulanıyor. Gişeden salona kadar her adımda hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uygun hareket ediliyor. Satılan her koltuğun, sağında ve solunda iki koltuk boş bırakacak şekilde yeni bir oturma düzeni uygulanıyor. Yan yana koltuk satışı yapılmıyor. Ayrıca, satılan koltuğun önünde ve arkasında da bir sıra boş bırakılıyor.

Her dört metrekareye bir kişi düşecek şekilde düzenlenen fuaye alanlarındaki oturma alanlarını sosyal mesafe kurallarına göre şekillendiren Cinemaximum, bilet satışını ve kontrolünü temassız şekilde gerçekleştiriyor.

Seans aralarına yarım saat hijyen molası

Seans aralarında en az yarım saat bırakılmış durumda. Bu sürede salonlarda temizlik ve hijyen çalışmalarını gerçekleştiriliyor. Tüm salonlar ve fuaye alanları nano gümüş teknolojisi ve onaylı dezenfektanlar ile dezenfekte ediliyor.

Ayrıca gişe ve büfe deskleri, fuaye alanlarındaki merdiven korkulukları, salon kapıları, kiosk ekranları gibi alanlar da sık sık dezenfekte ediliyor. Bununla birlikte sinema salonlarında bulunan tüm klimalar ek bir yatırımla yüzde 100 dışarıdan temiz hava sirkülasyonu sağlayacak uygun hale getirilmiş durumda. Ayrıca, doğal havalandırmanın mümkün olduğu alanlarda da sık sık havalandırma yapılıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar