Trump nerede hata yapıyor?
İkinci dönemine başladıktan sonra Trump, ABD gümrük vergi oranlarında 10’dan fazla büyük değişiklik yaptı. Önce Çin’e özel vergiler, ardından çelik ve alüminyuma yüzde 25 geldi. Hemen sonra, Meksika ve Kanada’ya yüzde 25, otomobile yüzde 25 ve otomobil parçalarına yüzde 25 vergi uygulanacağı duyuruldu. Nisan başında genel asgari gümrük vergi oranının yüzde 10’a çıkarıldığı, 50’den fazla ülkeye ise daha yüksek oranlarda mütekabil vergiler konulduğu duyuruldu. Çin’den gelen yanıt üzerine, vergiler iki kez daha artırıldı.
Sonraki aşamada, geçen hafta, önce Çin dışındaki ülkelere getirilen yüksek oranlı mütekabil vergilerde oran 90 gün için yüzde 10’a çekildi. İki gün önce ise cep telefonları kapsam dışına çıkarıldı. Gidişat daha yumuşak bir döneme girdiğimize işaret ediyor.
ABD’nin değil Trump’ın tarifelerini duyuyoruz
Sürecin şu ana kadarki kısmında (ABD adına) bazı eksikler, hatalar yapıldığını düşünüyorum.
Bunlardan birincisi, değişikliklerin bir devlet politikası şeklinde değil, Başkanın iradesinin tezahürü şeklinde yapılması. Dikkat ederseniz, hiçbir yerde ABD tarifeleri, ABD dış ticaret politikası gibi ifadeler duymuyoruz. Trump tarifeleri ve Trump ticaret politikası bunlar yerine tercih edilen ifadeler.
İkincisi, kararların çok kısa aralıklarla alınması ve sürecin çok hızlı ilerlemesi. En başta dediğim gibi göreve gelmesinin ardından sadece gümrük tariflerinde on civarında değişiklik yapan Trump’ın bu hızlı adımları planlı bir politika izlenmediği algısını destekliyor. Cep telefonlarının bu kadar gergin günlerden sonra kapsam dışına çıkarılması da bunun bir örneği.
Üçüncüsü, tariflerin her soruna karşı ilk silah olarak kullanılması. Siyasi sorunlarda, askeri sorunlarda bile “…yoksa tarifeleri artırırız” türünden açıklamalar duyduk ve bu da tabiri caize tarifelerin suyunu çıkardı.
Geçen hafta Çin dışındaki ülkelere mütekabil vergilerin 90 gün boyunca ertelenmesi ve bu süreçte yüzde 10 vergi uygulanması, ABD iş dünyasından gelen baskıların ve taleplerin bir sonucuydu. Daha önce Trump’ı desteklemiş çok sayıda iş insanı tarife konusunda yanlış yapıldığını düşünüyordu ve sonunda Trump (şimdilik) geri adım attı.
“ABD Başkanı itibar kaybetti” diyenler baskın
“Geçen üç ayda dış ticaret alanında yaptıkları, ABD Başkanına itibar kazandırdı mı, kaybettir mi?” sorusuna “kaybettirdi” cevabı verenlerin daha baskın olduğunu düşünüyorum. Hisse senedi ve tahvil piyasasındaki kayıplar geri alınabilir; bunu ciddi bir sorun olarak görmüyorum. ABD ve Trump adına esas sorun, algının iyileşmesi ve zedelenen güvenin yeniden tesisi.
ABD gibi ekonominin, dış ticaret açığından ve Çin başta olmak üzere Asya ve dünyanın kalanındaki çok sayıda ülkenin kendisine mal satarak büyümesinden şikayetçi olmaya ve buna karşı pozisyon almaya hakkı var. O nedenle ben tarifeler konusunda değişiklik yapılmasına karşı değilim. Ancak her şeyin bir yordamı var ve amaca ulaşmak için izlenen yolun sizi, mümkün olduğunca yan etkilerden koruması gerekir.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.