Toplumsal psikolojimiz inovasyona müsait değil
Ölümünden 4 yıl sonra Avustralya'da bilim insanları Amerikalı besteci Alvin Lucier`in beynini yeniden inşa etti. Lucier’in ölümünden önce bağışladığı kan hücrelerinden hareketle geliştirilen organoid, Western Avusturalya sanat galerisinde ziyaretçilere özel müzikler besteliyor. çevredeki seslerle etkileşime geçerek anlık yeni besteler yaratabiliyor. Söz konusu bu yapay beyin aynen biyolojik beyin gibi elektrik sinyalleri ile çalışıyor. Sinir bilimciler ve biyoteknoloji mühendislerinin Lucier`e özel geliştirdikleri bu proje, gelecek için oldukça radikal değişimlerin habercisi. Sümerlerde Gılgamış destanına kadar uzanan insanın ölümsüz olma arzusuna belki tarihte hiç olmadığı kadar yakınız. Transhümanist devrim kapıda.
Dünyada bu gelişmeler yaşanırken Türkiye'nin gündeminde yoksulluk, enflasyon, öğretmenler, traktörler ve mitingler var. Ülkede hava sert esiyor. Siyaset kurumu güven sorunu yaşıyor. İnsanlar gergin. Eğitimli gençlerimiz mutsuz. Yaşlımız huzursuz.
Bu şartlarda inovasyon mümkün mu?
Hayır değil. Açık ve net.
İnsanların yaratıcılıkları zihnen rahat ve huzurlu olmadığı koşullarda zayıflar. Beynimiz doğal olarak koruma ve hayatta kalma moduna geçer. Önceliği değişen beyin, ikincil önemde gördüğü faaliyetleri öteler. İnovasyonlara imza atan nesiller istiyorsak, onların mutlu olduğu, kendilerini güvende hissettiği ortamlar sunmalıyız. Türkiye gerek coğrafyasından kaynaklı, gerek tarihsel acılarından ve hatalı yönetsel kararlardan dolayı henüz söz konusu bu koşullara çok uzak.
İnovasyon olmadan kalkınma olmaz. Huzur ve mutluluk olmadan inovasyon olmaz. İnovatif ve gelişmiş bir ülke istiyorsak öncelikle bu koşulları yaratmak zorundayız.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.