“Ticarete akıl ve değer katıyoruz”

Didem Eryar ÜNLÜ
Didem Eryar ÜNLÜ YAKIN PLAN

DP World Yarımca CEO’su Kris Adams, 2019’u güçlü bir büyüme rakamıyla kapattıklarını, 2020’de ise hem kapasitelerini artırmayı, hem de hizmetlerini çeşitlendirmeyi planladıklarını söylüyor. Adams, Türkiye’de bir Ar-Ge merkezi kurma düşüncelerinin olduğunu da ifade ediyor.

Limanların, ülke ekonomisin yansıması olduğunu söylemek yanlış olmaz. Beklentilerin gerisinde bir yıl olmasına rağmen 2019’da yüzde 7 oranında büyüme kaydettiklerini ve liman kapasitesini yüzde 70’ini kullandıklarını söyleyen DP World Yarımca CEO’su Kris Adams, “Türkiye çok büyük bir ülke ve büyük bir potansiyele sahip. Ülkenin temelleri çok sağlam. Ekonominin daha hızlı büyüyeceğine inancımız tam. Yatırımlarımıza ara vermeden devam ediyoruz. 2020 yılında çift rakamlı büyüme bekliyoruz” diyor.

2019’u güçlü bir büyüme rakamıyla kapatan liman, 2020’de hem kapasitesini artırmayı, hem de hizmetlerini çeşitlendirmeyi hedefliyor. Adams, Türkiye’de bir Ar-Ge merkezi kurma düşüncelerinin olduğunu da ifade ediyor.

Kris Adams, bir süre önce hayata geçirilen demiryolu yatırımıyla çok daha geniş bir erişim ağına ulaşan DP World Yarımca’nın küresel bir ticaret merkezi olarak Türkiye ekonomisinin desteklenmesinde çok önemli bir rol oynadığına dikkat çekiyor. Adams, “DP World Yarımca’yı en hızlı büyüyen, en modern liman ve lojistik merkezleri arasına sokan yatırımlarımıza devam ediyoruz. Dijitalizasyon çabalarımız sayesinde geleneksel liman operatörü rolünün çok fazlasını sunuyoruz. Geliştirdiğimiz uygulamalarla liman verimini ve güvenliğini Türkiye’de hiçbir terminalin görmediği boyutlara taşıdık” yorumlarını yapıyor.

Geçen yıl başlatılan 50 milyon dolarlık yatırım dahilinde rıhtım kapasitesinin artacağı bilgisini veren Adams, “Saha ekipman kapasitesinde yüzde 35 artış gerçekleştirdik. DP World Yarımca, aynı anda her biri 400 metre uzunluğunda iki ultra büyük konteyner gemiye hizmet verebilecek. Limanın istif kapasitesi de 900.000 TEU’dan 1.300.000 TEU’ya çıkacak” diyor. 51 ülkede 80’den fazla limanıyla 56 binden fazla kişiye istihdam sağlayan DP World, 84.6 milyon TEU olan mevcut brüt kapasitesini piyasa talepleri doğrultusunda 2020 yıllında 100 milyon TEU’ya çıkarmayı hedefliyor.

Marmara’nın en büyük konteyner limanlarından biri olarak 46 hektar alana kurulu olan DP World Yarımca limanının kapasitesi ise yıllık 1,3 milyon TEU’ye ulaşıyor.

Çevreci yaklaşımlar ön planda

“Ticarete akıl, geleceğe değer katıyoruz” sloganıyla küresel ticareti kolaylaştırmayı hedeflediklerini ifade eden Adams, operasyon süreçlerindeki çevreci yaklaşımla küresel tedarik zincirlerinin sürdürülebilir kılınmasına öncelik verdiklerini belirtiyor.

DP World Toplum ve çevre üzerindeki negatif etkilerini ortadan kaldırmak amacıyla çok sayıda çalışmayı hayata geçirmiş durumda. Limanda dizel yakıt kullanımını sonlandıran elektrikli taşıma araçlarının devreye girmesi bunlardan biri. Bir diğeri ise, limana yerleştirilecek ve 2020 ortasında faaliyete geçmesi planlanan solar paneller. Bu sayede elektrik tüketiminin yüzde 25’i güneş enerjisinden sağlanmış olacak. Panellerin ihale sürecinin devam ettiğini söyleyen Adams, Türk üreticilerle çalışmak istediklerini söylüyor.

Adams’ın verdiği bir diğer önemli bilgi ise, demiryolu taşımacılığının karayoluna oranla daha düşük karbon emisyonuna yol açması. “300 kilometrelik bir mesafede, demiryolu karayoluna oranla yüzde 30 daha düşük karbon emisyonuna neden oluyor” diyor Adams.

DP World, aynı zamanda 2020 itibariyle iş ortaklarıyla birlikte sunacağı gümrükleme, antrepo, limana ve limandan nakliye hizmetleriyle küresel tedarik zincirlerinin daha etkili hale getirilmesini hedefliyor. Adams, bu hizmetlerin yanı sıra DP grubunun geçen sene bünyesine kattığı P&O Ferrymasters’ın, 2020’de İzmir, Ankara, Mersin, Bursa ve Gaziantep’te bürolar açacaği bilgisini de veriyor.

Liman güvenliği için “Kolay Rota”

Kolay Rota, DP World'ün Türkiye’de geliştirdiği bir teknoloji. Cep telefonları ve tabletlere indirilebilen bu uygulama, liman sahasına giren kamyonların konteynerlere hızlı ulaşmasını ve bu esnada kamyon şoförlerinin güvenliklerini sağlamayı hedefliyor. Uygulama, konteynere ulaşacağı en kısa yolu GPS’le gösteriyor. Böylece araçların liman sahasında konteyner arayarak zaman kaybetmesi önleniyor. Bu sayede yılda ortalama 240 bin kamyonun giriş yaptığı limanda 20 bin saatlik iş kaybı önlenmesi planlanıyor.

DP World CEO’su Adams ile gündeme dair…

● “Türkiye potansiyeli çok yüksek olan bir ülke. Ekonomide inişler çıkışlar olsa da, Türkiye’ye güveniyoruz. Burada bir Ar-Ge Merkezi açmak yönünde düşüncelerimiz var. Türkiye’de ürettiğimiz teknolojiyi, Avrupa’ya ihraç edebiliriz.”

● “Koronavirüsün ticaret üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri var. Çin’deki üretimin önemli bir bölümü yakın coğrafyalara kayacaktır. H&M, Inditex gibi büyük firmalar Çin’e verdikleri siparişleri sınırlamaya gidiyorlar. Bu durum Türkiye için olumlu sonuçlar verebilir.”

● “Geçmişte farklı ülkelerde kanal projelerini izledik. Kanal İstanbul konusunda henüz net bir bilgiye sahip değiliz. Projenin ekonomisi nasıl işleyecek, ticari etkileri ne olacak görmek gerekiyor.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar