Tek eksiğimiz döviz rezervi mi?
Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, yılın ikinci enflasyon raporunu perşembe günü açıkladı. Bu aynı zamanda Merkez Bankası’nın koronavirüs krizi gölgesinde açıklanan ilk raporuydu.
Konu başlığı enflasyon olmasına karşın herkesin merak ettiği ve aydınlanmasını arzuladığı şey, enflasyon değil dövizdeki gelişmelerdi. Dolar 7 TL sınırını aşmasın diye verilen ‘meydan savaşı’nın sonu nereye varacaktı, döviz rezervlerinin gerçek durumu neydi, ödemeler dengesinde bir tıkanma ihtimali var mıydı, FED ile swap anlaşmaları yapılacak mıydı? Bunlar yanıtı beklenen ilk sorulardı. Bunu koronavirüs krizinin ekonomik etkilerinin boyutu ve ekonominin bundan sonraki seyrine dair sorular izliyordu.
Başkan Uysal’ın yanıtları özetle şu çerçevede oldu:
● Döviz rezervlerinde bir dalgalanma var ama bu normal ve geçici.
● Turizm gelirlerinde bir kayıp olacak ama bu, ithalat miktarı ve başta enerji olmak üzere ithal fiyatlardaki düşüş sayesinde dengelenecek. Böylece cari dengede ılımlı bir seyir olacak.
● Mevcut swap anlaşmalarını güçlendirmek ve başka merkez bankaları ile de swap anlaşmaları yapmak için görüşmeler sürüyor.
● Kurlar üzerindeki baskı kademeli olarak azalacak.
● Enflasyon raporunda ise koronavirüsün kısa sürede kontrol altına alınacağı ve yılın ikinci yarısında iç talebin hızla toparlanacağı ve ekonomik aktivitenin de bunu izleyeceği şeklinde bir çerçeve çiziliyor. Raporda ekonominin krizden diğer ülkelerden daha çabuk çıkacağı yaklaşımı gözleniyor.
Böyle bir sunumun ardından gazetelerin “Merkez Bankası Başkanı piyasalara moral verdi, umut verdi” anlamında başlıklar atması beklenirdi. Piyasalarda ise döviz fiyatlarının düşüş eğilimine girmesi beklenirdi.
İkisi de olmadı. Tam tersine yorumlarda Uysal’ın söylediklerini ve verilerle olan tutarlılığını sorgulayan değerlendirmeler öne çıktı. Piyasalarda ise döviz fiyatları gerilemek bir yana, tırmanışını sürdürdü. Ve dolarda meydan savaşıyla savunulan 7 TL sınırı da aşıldı.
Görülüyor ki tek eksiğimiz döviz rezervleri değil, güven eksikliği de önemli bir sorun.