TCMB faiz kararı ve FOMC toplantı tutanakları takip edilecek
Küresel salgın endişeleri soru işareti yaratmaya devam ederken, küresel hisse senetlerinde yükseliş eğiliminin korunduğunu takip ediyoruz. Çin’de vaka sayısının arttığına dair haberlerle birlikte hisse senetlerinde sınırlı kar satışları görsek de, koronavirüs salgınında en kötü dönemin geride kaldığına dair umutlar korunuyor. Ay başından bu yana volatilite endeksi VIX yüzde 30 geri çekilirken, küresel risk barometresi olarak da izlenen S&P 500 Endeksi yüzde 4,8 civarı yükselmiş durumda. Ancak rekor seviyeleri test eden ABD endekslerinin aşırı alım bölgesine ulaştığını ve ABD 10 yıllık tahvil faizindeki son iki hafta içerisindeki yükselişlerin bir kısmının geri alındığını takip ediyoruz. Ayrıca defansif hisselere olan ilginin arttığını da izliyoruz. Son dört ayın zirvesini test eden dolar endeksi ile birlikte altındaki yukarı baskı da dikkat çekiyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde tahvil faizlerindeki son yaşanan aşağı baskının devam edip etmeyeceğinin, riskli varlıklar açısından önemli olabileceğini düşünüyoruz.
Son haberlere göre Çin'deki koronavirüs salgınıyla ilgili yeni vaka sayısı 2.009 seviyesinden pazar günü 2.048'e çıktı. Koronavirüsün dünya ekonomisine olan etkisi konusundaki endişeler korunsa da Çin’in koronavirüs salgınının etkisini azaltma çabalarına yönelik attığı adımlar endişeleri sınırlandırıyor ve risk iştahına destek oluyor. Pazartesi günü Çin Merkez Bankası orta vadeli kredi faizini 10 baz puan düşürerek piyasalara likidite enjekte etmeye devam etti. Banka, 200 milyar yuan tutarındaki 1 yıl vadeli orta vadeli kredi kolaylığı (MLF) çerçevesinde finansal kuruluşlara verdiği kredilere uyguladığı faiz oranını 10 baz puan düşürerek yüzde 3,25'ten yüzde 3,15'e indirdi.
Bu hafta yurt içinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı ,yurt dışında ise Şubat ayı öncü PMI endeksleri ve Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanakları takip edilecek. Ayrıca Fitch’in Cuma akşamı Türkiye’nin kredi notunu değerlendirmesi bekleniyor.
Büyük resimde, koronavirüsün dünya ekonomisine olan etkisi konusundaki endişeler korunuyor. Küresel büyümede son dönemde öne çıkan toparlanma sinyallerinin sekteye uğraması beklenirken, küresel merkez bankalarının da genişlemeci duruşlarını koruyacağını öngörüyoruz. Bu doğrultuda bu hafta açıklanacak Şubat ayı öncü PMI verilerinin önemli olabileceğini düşünüyoruz. Hem Avrupa hem de ABD’de açıklanacak öncü verilerde Şubat ayında gerileme bekleniyor. Özellikle koronavirüs salgını ve bunun sonucunda Çin'deki fabrika duruşlarına duyarlı olan Avrupa imalat sektöründeki eğilimin dikkat çekebileceğini düşünüyoruz.
Diğer taraftan Çarşamba akşamı açıklanacak olan FOMC tutanaklarının faiz patikası hakkında yeni bilgiler vermesini beklemesek de, tutanaklarda koronavirüs salgın riskleri konusundaki tartışmalar ve fikirlerin önemli olabileceğini düşünüyoruz. Hatırlanacağı üzere FED Başkanı Jerome Powell geçen hafta kongredeki açıklamalarında, destekleyici para politikasının devam edeceğini, koronavirüs salgınının aşağı yönlü riskler barındırdığını, virüsün ABD ekonomisine etkisini ölçmek için henüz erken olduğunu tekrar vurguladı. Açıklamalarında olası bir durgunlukta ileriye dönük yönlendirme ve parasal genişlemeye ihtiyaç duyulabileceği ve böyle bir durumda da parasal genişlemenin (QE) agresif bir şekilde kullanabileceklerine dair ifadesi dikkat çekiciydi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, en son Kasım ayında Türkiye'nin görünümünü durağana yükseltmişti. Fitch Kasım ayında, Türkiye'nin kredi notunu "BB-" olarak teyit etti, görünümünü ise "negatif"ten "durağan"a yükseltti. Türkiye ekonomisinin dengelenme konusunda ilerleme kaydettiği belirtilen açıklamada, Temmuz ayından beri aşağı yönlü risklerde bir rahatlama olduğu söylendi. Açıklamada, bu rahatlamalara gerekçe olarak; cari işlemler dengesinin iyileşmesi, döviz rezervlerinin artması, ekonomik büyümenin devam etmesi, enflasyonun düşmesi, faiz oranlarının aşağı çekilmesine rağmen Türk Lirası’nın değer kazanması, daha destekleyici küresel finansman koşullarının oluşması ve ABD'nin Suriye ile ilgili Türkiye'ye yönelik aldığı yaptırım kararının kaldırılması gösterildi.