TCDD projesinde sivil toplumun sesine kulak vermek gerek!

Mahir SOLMAZ
Mahir SOLMAZ DİYARBAKIR'dan

Aralarında Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin de olduğu 21 sivil toplum kuruluşu, TCDD 5. Bölge Müdürlüğü mıntıkası, Diyarbakır şehir merkezi KM 500+000 - 504+000 arasında panel tipi ihata yapılması ihalesi ile ilgili basın açıklaması yaptılar.

Bu ihale ile kent merkezini başından sonuna kadar ikiye bölen tren hattının her iki yanına 50 cm yüksekliğinde beton duvar, üzerine 180 cm yüksekliğinde panel çit ve 50 cm yüksekliğinde jiletli tel yapılması planlandığını aktardılar.

Yapılacak bu proje ile kentin; eğitim, sosyal, psikolojik ve ekonomik yaşamı ile yaşam kalitesinin göz önünde bulundurulmadığına değinen STK’lar, projede kamu yararı ilkesinin hiçbir suretle gözetilmediğini değerlendiriyorlar.

STK’lar proje ile birlikte, Ofis semtindeki yaya geçiş noktalarının kapatıldığını, Ofis-Koşuyolu-Batıkent Sitesi ve bölgede bulunan anaokulu, ilköğretim, liselerde eğitim gören öğrencilerin geçişlerinin engellendiğini, Küçük Sanayi Sitesi bölgesinde, sanayi sitesi kullanıcılarının ve esnafın ihtiyaç ve taleplerinin, yaya, araç geçişlerinin kısıtlandığını, DSİ 10. Bölge Müdürlüğü çevresinde bulunan eğitim yapıları ile tren yolunun diğer tarafında kalan yerleşim bölgesinde eğitimlerini sürdüren öğrencilerin ulaşımlarının engellendiğini, Yenişehir Belediyesi ve yakınında bulunun alışveriş merkezi gibi yoğun yaya kullanıcısı olan alanlara yaya erişiminin ortadan kalktığını, eski tekel fabrikasından Eğitim Araştırma Hastanesi’ne, oradan 4. Sanayi Sitesi’ne kadarki güzergahta hiçbir yaya ulaşımının bırakılmadığını, Eğitim Araştırma Hastanesi ve 4. Sanayi Sitesi’ne kadarki güzergahta yoğunluklu küçükbaş olmak üzere hayvan otlatan vatandaşların geçişlerinin engellendiğini, şehrin bazı bölgelerinde yaşamını sürdüren sahipsiz veya yabani hayvanların yaşamının hiçe sayıldığını ve bu hayvanların kentin bir bölgesine hapsedildiğini, tren yolunun her iki tarafında bulunan ailelerin, komşuların, esnafın tüm ilişkilerinin koparıldığını öngörüyor.

21 STK, kentin dinamikleri ile beraber yapılabileceğine inandıkları çözüm önerilerini ise şöyle sıralıyor:

►Çalışmaların bir an önce durdurulması, gerekli saha tespitleri, teknik veriler, ÇED raporu hazırlanarak ihtiyaç duyulan noktalarda uygulama yapılmasının sağlanması...
►Taşıma amacıyla kullanılmak üzere şehrin dışından geçen ayrı bir hat yapılması...
►Yük trenleri ile tehlikeli madde sevkiyatının bu hattan gerçekleştirilmesi...
►Mevcut hattın, çağın gereklerine ve teknolojisine uygun hale getirilmesi suretiyle sadece yolcu taşıma için kullanılması...

Sivil toplum örgütlerinin bu proje ile ilgili yukarıda belirttiği sorun ve önerilerin dikkate alınarak yeniden değerlendirilmesi ve yeni bir planın şehrin bu güne kadarki gelişimine uyum sağlayacak şekilde tasarlanıp uygulamaya konulması taleplerinin dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Halka ekmek üretmek 08 Temmuz 2024
Halka ekmek üretmek 04 Temmuz 2024