“Tasarla Çukurova” yenilikçilik kültürünü destekliyor

Didem Eryar ÜNLÜ
Didem Eryar ÜNLÜ YAKIN PLAN

Adana ve Mersin’de ‘Tasarla Çukurova’ adı altında tasarım odaklı yenilik yarışması düzenleniyor. UNDP Türkiye Projeler Koordinatörü Ezgi Arslan "Bizim bu projedeki maksadımız, İzmir, Adana ve Mersin’de kurduğumuz İnovasyon Merkezleri ile girişimciliği, tasarımı ve yenilikçiliği öncelikle bir kültür olarak ele alıp desteklemek" diyor.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), TC Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliği ve Avrupa Birliği finansmanı ile Adana ve Mersin’de ‘Tasarla Çukurova’ adı altında tasarım odaklı yenilik yarışması düzenliyor.

“Tasarla Çukurova” yarışması, endüstriyel ürün ve tasarım alanında yenilikçi fikirleri ve fikir sahiplerini, şirketler kesimi ile buluşturmaya, yenilikçi üretim ve tasarım uygulamaları yoluyla rekabetçiliğin geliştirilerek yeni ürün ve hizmetleri bölge ekonomisine kazandırmaya odaklanıyor.

Adana Sanayi Odası (ADASO), Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) ve Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) işbirliğiyle düzenlenen “Tasarla Çukurova”, tarım ve gıda alanlarında aktif şirketlerin rekabetçiliğini ve ihracat potansiyelini, yenilikçilik altyapısına ve bu alandaki farkındalığa yatırım yaparak desteklemeyi hedefliyor.

UNDP Türkiye Projeler Koordinatörü Ezgi Arslan ile Tasarla Çukurova yarışmasının detaylarını konuştuk.

Fikri mülkiyet en önemli unsur

“Yenilikçilik, teknoloji girişimciliği, tasarım, yazılım ve Ar-Ge, tamamen fikri mülkiyete dayalı kavramlar ve süreçler. UNDP olarak bizim bu projedeki temel maksadımız, İzmir, Adana ve Mersin’de kurduğumuz İnovasyon Merkezleri aracılığıyla girişimciliği, tasarımı ve yenilikçiliği öncelikle bir kültür olarak ele alıp desteklemek. Fikri mülkiyet, tüm bu ekosistemin en önemli unsuru.”

Önemli bir deneyim sunuyoruz

“Bütüncül olarak bakarsak; bu tarz tasarım yarışmalarında bulunmak, başlı başına bir ‘deneyim’. UNDP olarak hayata geçirdiğimiz Yenilik Merkezlerimizin çalışmaları kapsamında, bu yıl içerisinde Adana Start-Up Weekend ve İzmir Ulaşım Hackathonu’nu gerçekleştirmiştik. Yine benzer bir mantık ve metodoloji ile Türkiye’nin dört bir yanından gelen tasarımcı, mühendis, yazılımcı, teknoloji girişimcisi, öğrenci, yenilikçilik tutkunu yüzlerce katılımcıdan oluşan takımları bir araya getirmiştik. Bu etkinliklerde tanık olduğumuz enerji, özellikle gençlerin teknoloji ve girişimciliğe yönelik ilgisi ve yenilikçilik kültürüne yönelik merak bizi umutlandırmıştı. Bu tarz etkinliklere katılımın, bu alanda çalışan, çalışmak isteyen genç dostlarımıza neler kattığına bizzat tanık olduk. Yenilik Merkezlerimizin de hem kendi kurumsal uzmanlığı, hem proje paydaşı sanayi odalarımızın yerel networkleri, hem de girişimci-iş dünyası networkleri ile bir araya gelmek açısından tam bir kolaylaştırıcı ve buluşma noktası olmasından büyük mutluluk duyuyoruz.”

“TASARIM ODAKLI YENİLİK”

Adana ve Mersin’de Yenilik Merkezlerinin faaliyetleri kapsamında ürün yeniliği alanında yaratıcı çözümler ortaya koyacak Tasarım Odaklı Yenilik Yarışması’na ilgili bölümlerin öğrencilerinin yanı sıra, endüstriyel tasarımcılar, mühendisler, teknolojistler. akademisyenler ve girişimciler de başvurabiliyor. Başvurular tasarlacukurova.com adresinden “Başvuru ve Kayıt” bölümünden online olarak gerçekleştiriliyor. Başvurular 22 Ağustos 2020 tarihinde herkese açıldı ve 9 Ekim’e kadar da devam edecek. Bu süreçler tamamlandıktan sonra 10-11 Ekim tarihinde ön eleme gerçekleştirilecek. Ön elemeyi geçen başvurular, 13-15 Ekim tarihlerinde birinci jüri değerlendirmesine girecek. Ekim ayında ise “Geliştirme Ödülü” web sitesi üzerinden duyurulacak. Final değerlendirmesi ise Kasım ayı sonunda gerçekleştirilecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar