Tarım sektörü de destek istiyor

Ali Ekber YILDIRIM
Ali Ekber YILDIRIM TARIM DÜNYASINDAN

Koronavirüs önlemleri kapsamında açıklanan ekonomi paketinde tarımla ilgili desteğin yer almaması tepkiye neden oldu. Tarım sektörü temsilcileri ilave destek yerine hak ettikleri 2019 yılı desteklerinin bile ödenmediğini belirterek, bu desteklerin hemen ödenmesini istiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı perakende, AVM, demir-çelik, otomotiv, lojistik- ulaşım, sinema tiyatro, konaklama, yiyecek-içecek, tekstil-konfeksiyon ve etkinlik organizasyon, ihracat, ticaret sektörlerine yönelik ekonomi paketinde tarım sektörü yer almadı. Esnaftan ihracatçıya, tüccardan imalatçıya kadar koronavirüsten etkilenen hemen her kesime destek sağlanırken tarımın yer almaması tarımcıların tepkisine neden oldu.

3 istek…

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan 100 milyar liralık ekonomik paket içinde tarım kesiminin olmadığını belirterek, tarıma yönelik yapılması gereken 3 isteği ise şöyle sıraladı;

1- Amaç piyasaya likidite sürmek ve insanları harcamaya yönelterek ekonomiyi canlı tutmaksa en geniş sektör tarım. 2019 tarım destekleri hemen ödense piyasaya canlılık getirir. Özellikle de bu krizden en çok etkilenecek küçük esnafa çiftçinin yapacağı alışveriş can suyu olur.

2- Zirai kredilerin vadesi mart, nisan, mayıs ayında olanların geri ödemesinin de en az 3 ay faizsiz ötelenmesi.

3- Krizden etkilenecek sektörlere hammadde temin eden tarım kesimi de nakit akışında aksama yaşayacağından açılacak Kredi Garanti Fonu (KGF) kredilerinde tarım işletmeleri de faydalanmalıdır.

“Hak edilen destekler ödensin”

Ekonomik önlem paketinin açıklanmasından sonra çok sayıda üretici, diğer sektörlere ilave destek sağlanırken, kendilerinin hak ettikleri destekleri bile alamadıklarını dile getirdi. Özellikle sosyal medya üzerinden yapılan açıklamalarda çiftçilerin, mazot, gübre, prim, hayvancılık ve diğer desteklerinin en azından ödenmesi dile getiriliyor. Açıklamalarda bu desteklerin 2019 üretim yılına ait olduğu da hatırlatılıyor.

Tarımsal desteklerde başvurular uzatıldı, ödemeler gecikecek

Tarım ve Orman Bakanlığı, bitkisel üretim destekleri kapsamında yer alan fark ödemeleri, iyi tarım uygulamaları ve organik tarım desteklemelerinin son başvuru tarihlerini koronavirüs önlemleri kapsamında uzattı. Başvuru yapamayanlar açısından süre uzatımı avantaj sağlasa da desteklerin ödenmesi daha çok gecikecek. Çünkü genelde başvuruların tamamı alınmadan ödeme yapılmıyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi: “Dünyada pandemi olan ve ülkemizde de etkisini gösteren Kovid-19 salgını, günlük yaşamı etkileyecek konuma gelmiştir.

Bu doğrultuda hükümetimiz tarafından kamu sağlığını gözeten tedbirler ivedi olarak alınmakta ve uygulanmaktadır. Bu çerçevede; kamu sağlığının korunması için alınan tedbirler nedeniyle, üreticilerimizin fark ödemesi desteğine başvuramaması ve neticesinde mağdur olmamaları amacıyla 2019 yılı ürünü olan;

- Yağlı Tohumlu Bitkiler ile Dane Zeytine yönelik fark ödemesi destekleri son başvuru tarihi 30 Nisan 2020’ye,

- Hububat, Baklagil ve Dane Mısır fark ödemesi destekleri son başvuru tarihi 29 Mayıs 2020’ye,

- İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım desteklemeleri son başvuru tarihi 30 Nisan 2020’ye uzatılmıştır.”

ÇKS başvuruları e-devlet üzerinden yapılacak

Pakdemirli, açıklamasında, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) yapılan başvuruların, 30 Haziran 2020’ye kadar devam etmekle birlikte, çiftçilerin il/ilçe müdürlüklerine gitmeden ÇKS başvurularını e-devlet üzerinden de yapabileceklerini duyurdu.

Destekler daha geç ödenecek

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin açıklamasına bakılırsa başvuru süreleri uzatılan destek kalemlerinde uzatmaya bağlı olarak daha geç ödenmesi bekleniyor.

Yapılması gereken, başvurusunu yapan çiftçilerin ödemelerinin yapılması, ancak bugüne kadarki uygulamalarda başvurular tamamlandıktan sonra ödeme yapılıyor.

Başvuru yapamayan çiftçiler için avantajlı olan süre uzatımı, başvurusunu yapan çiftçiler için dezavantaja dönüşmemeli.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar