“Start-up’ları pamuklarda beslemek büyütmek gerekiyor”

Didem Eryar ÜNLÜ
Didem Eryar ÜNLÜ YAKIN PLAN

“Gelecek nesillerin ihtiyacı üretken olmak” diyen Vestel Ventures Genel Müdürü Metin Salt, Zorlu Grubu Akıllı Hayat 2030 vizyonu kapsamında hayata geçirilen Parlak bi’Fikir platformu ile inovasyonun sürdürülebilir kılınmasının hedeflendiğini söylüyor.

Zorlu Grubu Akıllı Hayat 2030 vizyonu ile, sürdürülebilirliği iş yapış biçimi olarak benimserken, inovasyon gücünü ve girişimcilik kültürünü güçlendirmeye odaklanıyor. Bu kapsamda, insan kaynağının yaratıcılığı ve yenilikçiliğini teşvik eden bir iş kültürü ile uzun dönemde tüm paydaşların kazanacağı bir ekosistem yaratmayı hedefliyor.

Kurum içi girişimcilik platformu Parlak bi’Fikir, bu vizyonun en önemli dönüşüm projelerinden biri. Platform ile, tedarikçilerlerden iş ortaklarına kadar herkes için değer yaratılması; inovasyonun sürdürülebilir kılınması hedefleniyor.

300’den fazla fikrin toplandığı ve 70’in üzerinde çalışanın takımlar halinde başvurduğu Parlak Bi’Fikir’in ilk döngüsü geçtiğimiz haftalarda tamamlandı ve ConectoHub ve AbilityPool adında iki girişim yatırım aldı. Zorlu Holding her iki girişime de yüzde 25 oranında ortak oldu. Bu ortaklık kapsamında hukuk, muhasebe, finans, iletişim gibi konularda destek verecek.

“Gelecek nesillerin ihtiyacı üretken olmak” diyen Vestel Ventures Genel Müdürü Metin Salt’tan, Parlak bi’Fikir platformu ile hedeflenen dönüşümü dinledik.

Büyüme inovasyon ve yenilikçi yatırımlardan gelecek

“Büyüme inovasyondan ve yenilikçi yatırımlardan gelecek. Bugün dünyanın lider şirketlerinin tümünün ortak özelliği Ar-Ge ve inovasyona yüksek yatırımlar yapmaları. Hatta ülkeler bile ekonomik olarak inovasyon gücüne göre ayrışıyorlar. Lider bir şirket olmak, şirketi geleceğe güvenle taşımak istiyorsanız inovasyonu sürdürülebilir hale getirmeniz gerekiyor” diyen Salt, “Kurumsal girişim yatırım grubumuz Vestel Ventures ile bugüne kadar 20 yatırım yaptık. Kurum içi girişimcilik platformumuz Parlak Bi’Fikir ile kurumsal girişim yatırım modelimizi, yeni bir format ile çalışanlarımıza da açtık” diyor.

Girişimcinin yolu, yolda belli olur

Başarılı girişim fikirlerinin şirketleştiği, sahiplik ve yönetimde ağırlığın girişimcilerde olduğu bir model oluşturduklarını söyleyen Salt şöyle konuşuyor:

“Süreci sadece yenilik bulmak ya da kar odaklı girişimciler yaratmak için başlatmadık. Aksine grubumuzda kökten bir değişim başlatmak ve bunu kurum kültürümüze işlemek için bir araç fırsat olarak konumlandırdık. Burada amaç fikirden çok çalışanlar ve bir fikir ekseninde çalışanların kendini geliştirmesi, kendini zorlaması için bir fırsat yaratmak. Sonuçta, kurum içi girişimci olmaz. Girişimci, girişimcidir. Bu suya atlayacaksın, bu riskleri alacaksın ve girişimci gibi davranacaksın. Normalde hiç bir şirket, kurum içi girişimcisini dışarı düzgün çıkarmıyor. Oysa girişimcinin anında şirketten çıkması lazım. Bizim girişimcilerimizin piyasada aslanlar gibi mücadele eden diğer start-up’lardan hiçbir farkı yok. Ama her ortağı olduğumuz start-up gibi, elimizde ne varsa onunla destek vermeye çalışıyoruz. Girişimcinin yolu, yolda belli olur. Dolayısıyla haritaya değil daha önce ormana girmiş insanlarla konuşmaya ihtiyacı vardır. Biz de mentorluk veriyoruz, kendi deneyimlerimizi onlara anlatıyoruz, gerekli olan network’ü sunuyoruz”

Biz sadece kapakları açtık

İlk döngü sonunda Zorlu Holding’in ConectoHub ve AbilityPool olmak üzere iki takıma yaklaşık 1’er milyon TL yatırım yaptığını ifade eden Salt, “Aslında sürece katılan herkes kazandı. İkinci döngüde ise ilk döngüye katılanlar mentor adayı olarak ekiplere güç katmaya çalışacak. Bu sürecin çok önemli bir yanı, kültürel değişim. Aslında insanların içinde girişimcilik var, ama bugünkü yapılarımız bunun çıkmasına izin vermiyor. Biz sadece kapakları açtık. Başarılı olanlar arkadan gelenlere motivasyon sağlayacak. Şirketler start-up’lara tedarikçi gözüyle bakıyor. Oysa onları pamuklarda beslemek, büyütmek gerekiyor” yorumlarını yapıyor.

Yatırım alan iki parlak fikir

● ConectoHub, ekiplerin işbirliği içerisinde çalışmasına ve aynı anda birçok işi yürütüp takip etmesine tek uygulama ile olanak sağlayan bir iş. Uygulama ile çalışanlar; karışık organizasyonlara, uzun ve sıkıcı listelere son verebiliyor, projelerini takip edip görevleri belirliyor ve dosyalarına kolayca erişebiliyor. ConectoHub Kurucu Ortağı Banu Akgül, “Değişim her zaman sancılıdır, ama insan kendini gerçekleştirmek ister. Bir kurumsal hayatımız, düzenimiz, kariyer fırsatlarımız vardı. Hepsini kapattık ve çıktık. Yaşadığımız belirsizlik bizim için bir hayat amacı ve bize enerji veriyor. Bakış açımız değişti, çünkü girişimcilik çözüm üretmek demek” diyor.

● AbilityPool, kurum çalışanlarını sivil toplum kuruluşları veya farklı gönüllülük projeleriyle tek bir ortamda bir araya getiriyor. Şirketler için gelecekte işveren markası olma, sürdürülebilir olma ve çalışan bağlılığı gibi konularda gönüllülük alanında dijital bir dönüşüm vaat eden AbilityPool Kurucu Ortağı Haydar Sinan Yıldırım, “Kurumsal hayattan çıkıp, fikirlerimi hayata geçirme istediğinde olan biriydim. Fakat, bu riski almak her zaman kolay olmuyor. Böyle bir program benim için büyük bir fırsat oldu. Çalıştığım şirketten destek alarak, kendi fikrimi de hayata geçirebildim” diyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar