Stagflasyon döneminin varlıkları
ABD’nin açıkladığı gümrük vergileri bugün yürürlüğe giriyor. Oranlarda indirim, erteleme gibi bir son dakika gelişmesi olmazsa, dünya ekonomisi uzun süre sonra zorlu bir teste girecek. Beyin uyuşturan bu politika, her türlü sonuca açıktır. Tabii temel ekonomi bilgisine dayanarak bazı tahminler yapılabilir.
Amerikan ekonomisinde ticaret yavaşlayacaktır. Ekonomi yeni normale göre kendisini ayarlayacaktır. Gümrük tarifeleri, nihai tüketiciye bir şekilde ulaşacaktır. Bu da fiyat artışlarını getirecektir. İki ay önceki ‘‘Stagflasyon tartışması’’ başlıklı yazıda, ‘‘Önümüzdeki ayların tartışma konusu stagflasyon olacaktır’’ ifadesini kullandım. Mevcut koşullardaki baz senaryonun hâlâ hafif-orta ölçekli bir stagflasyon olduğunu düşünüyorum. Büyümenin yavaşladığı, enflasyonun yükseldiği ekonomik iklim olan stagflasyon, hisse senetleri için kötü senaryodur. Mevcut fiyatlamalar da bunu gösteriyor.
ABD’de 1966’nın başından 1969’un sonuna kadar süren stagflasyon döneminde, enflasyon yıllık yüzde 4,3 arttı. Fed faizi artırdı. Büyüme düşük kaldı. Dört yıllık zaman diliminde, S&P 500 endeksi neredeyse değişmedi. Yatırımcıların reel kaybı yüzde 20 civarında oldu. Önümüzdeki dönemde hisse senedi riski alınacaksa, başka bölgelere bakılabilir. 1971’den önce fiyatı sabit olduğu için, o stagflasyon yıllarının altın analizi yapılamaz. Yeni dönemde, altın konusunda Fed politikası kritik olacak. Faiz indirimleri altın fiyatını destekleyebilir.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.