Şölen Gaziantep’te hem istihdama hem de eğitime büyük destek sağlıyor

Fatoş KARAHASAN
Fatoş KARAHASAN Markalar & İçgörüler

Ulusal sanayimizin büyük bir bölümünün başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi’ndeki merkezlerde yoğunlaşmış olması, diğer illerdeki istihdam potansiyelini azaltıyor. Yerel üreticilerin sayısının artmasıysa, diğer bölgelerdeki gençlerin iş gücüne katılmasına olanak veriyor. Gençler doğup büyüdükleri kentte yaşamaya devam edebilecekleri ortamı bulduklarında, iş için başka yerlere göç etmek zorunda kalmıyorlar. Kentlerimiz canlılığını koruyor, çocuklar ve gençler için daha fazla eğitim imkânı yaratılıyor. 

Gaziantep’te çocuklara eğitim, gençlere istihdam imkânı sunan Şölen, başka üreticiler için ilham veren bir rol model konumunda. 30 yılı aşkın süredir, Gaziantep’te ürettiği 200’ün üzerinde ürün çeşidini Amerika’dan Belçika’ya, Japonya’dan Maldivler’e kadar 120’den fazla ülkeye ihraç eden Şölen, yaptırdığı okullar ve sağladığı burslarla bölgedeki çocuk ve gençlere umut kaynağı oluyor. 

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın projelerine düzenli olarak destek veren kuruluş, son olarak yeni tesisinde hizmete giren TEGV Gaziantep Öğrenim Birimi’nin üç yıllık işletme giderlerinin tümünü üstlendi. Binanın yapım maliyetini ise deprem felaketinden sonra bölgeye önemli yardımlar yapan yardım kuruluşları Lloyd’s Register Foundation ve Turkish Philanthropy Funds karşıladı. 

2023 yılında Gaziantep Belediyesi’nin yeni arsa tahsis etmesiyle inşaat çalışmalarına başlanan tesis, 23 Mayıs 2024 tarihinde düzenlenen resmî törenle açıldı. Törene, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Gaziantep protokolünün yanı sıra TEGV Yönetim Kurulu Üyesi Oktay Özinci, TEGV Genel Müdürü Sait Tosyalı, Şölen CEO’su Erdoğan Çoban, Lloyd’s Register Foundation’dan Engin Yazıcıoğlu, Turkish Philanthropy Fund’dan Seda Özdemir Şimşek, çevre okul yöneticileri ve öğretmenleri, TEGV çalışanları, veliler, gönüllüler, çocuklar ve basın mensupları katıldı.

TEGV Yönetim Kurulu Üyesi Oktay Özinci açılış konuşmasında, 2003’te Gaziantep’te açılan eğitim parkının yer tahsisinin 2022’de bitmesi sonrasında, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in yeni bina için 25 yıllığına arsa tahsis ettiğini belirterek, tüm paydaşlara teşekkür etti. 

“Dokunduğumuz bir çocuk dünyayı değiştirecek”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin eğitime verdikleri önemin gerisindeki düşüncelerini şu cümlelerle dile getirdi. 

“Artık zenginlik kavramı değişti. Ne kadar gelişmiş insan gücü var bu önemli. Ne kadar Şölen gibi gönüllü çalışan grupları var. Herkesin çocuklar için bir şeyler yapması tam da dünyanın ihtiyacı. Devlet elinden geleni yapıyor. Ancak eğitim tek başına devletten beklenmemeli. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak TEGV’e destek olmaya devam edeceğiz. Dokunduğumuz bir çocuk dünyayı değiştirecek. “

88 binden fazla Gaziantepli çocuğa destek 

TEGV, Gaziantep’te faaliyete başladığı 2003 yılından bugüne kadar 5 bin 235 gönüllüsünün desteğiyle 88 bin 835 çocuğu ağırladı. 380 metrekare kapalı, 620 metrekare açık alana sahip iki katlı yeni etkinlik noktası, yılda 1500’den fazla çocuğu nitelikli eğitim desteğiyle buluşturacak. TEGV Gaziantep Öğrenim Birimi’nde, okuma adası, etkinlik odası, tasarım ve beceri atölyesi ile düşler atölyesi, çok amaçlı salon, kütüphane, gönüllü odası-mutfak, ofis, teknik oda ve iki adet depo yer alıyor. 2021 yılında Rotary 2430. bölgesinin bağışı ile oluşturulan Tasarım Beceri Atölyesi ile Düşler Atölyesi’nin kullanımına yeni öğrenim biriminde devam edilecek.

Eğitim Türkiye’nin geleceğine yapılacak en büyük yatırım 

23 Mayıs 2023 tarihinde Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın (TEGV) Gaziantep Öğrenim Birimi, açılış töreninde konuştuğumuz Şölen CEO’su Erdoğan Çoban şirketin eğitim destekleri hakkında bilgi aldık. Çoban, sözlerine “Eğitim alanını sahiplendik. Çünkü Şölen olarak, Türkiye’nin geleceğine yapılacak en büyük yatırımın eğitim olduğuna inanıyoruz” diye başlayarak sorularımızı yanıtladı: 

Çoban ailesi olarak eğitime verdiğiniz destek nasıl başladı?

Yarattığımız değerin ulaştığı sosyal etkiyi de, kurumsal vatandaş olarak rolümüzü de, toplumsal ödevlerimizi de işimizle eş derecede önemsiyoruz. Eğitime erişim, sağlıkla, umutla geleceğe bakabilmek her çocuğun hakkı. Devletimiz tarafından verilen eğitime destek olmanın bizlerin de asli görevlerinden biri olduğuna inanıyorum.

Aile büyüklerimizin yıllar önce yerleştiği Düztepe Mahallesi’nde yaptırdığımız iki okul var. 32 derslikli Zeynep Çoban İlkokulu ve Asef Çoban Ortaokulumuz bölgedeki çocuklarımıza eğitim imkânı sunuyor. 

Şölen tesislerinde gençlere hangi imkânları sağlıyorsunuz?

İşgücümüz ağırlıklı olarak gençlerden oluşuyor. Gençlere üretimi sevdirmek amacıyla başlattığımız programlarımız var. 

Örneğin, MESEM (Mesleki Eğitim Merkezleri) kapsamında mesleki ve teknik Anadolu liseleri ile işbirliğimiz bulunuyor. Lise 10.sınıfa geçen öğrenciler haftanın bir günü okula gidip geri kalan günlerde de fabrikada çalışabiliyorlar. Çırak olarak işe başlıyorlar.

Üniversite 4. sınıf, yeni mezun ya da yüksek lisans öğrencilerine yönelik Boombastic Genç Yetenek Programı adını verdiğimiz 10 aylık bir staj programımız da var. Stajyerlerimiz gerçek zamanlı bir iş deneyimi yaşıyorlar. Son üç yılda bu program aracılığıyla 31 genç arkadaşımızı Şölenli yaptık.

TEGV ile hangi projelere imza attınız?

Çocukların kendi potansiyellerini ve yeteneklerini keşfetmelerine fırsat tanımak çok kıymetli. Sevdikleri ve başarılı olabilecekleri alanları bulurlarsa ancak mutlu bir yaşama ulaşabilirler, kendilerine olduğu kadar topluma da yararlı işler ortaya çıkartabilirler. Bu anlayışla Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ile kol kola vererek, eğitim eksenli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. 

Kendi ikramlık ürünlerimizden yola çıkarak, bayramlarımızın bizi manen birleştiren ruhundan hareketle “Büyüklere bayram çocuklara gelecek” sloganımızla Ramazan ve Kurban Bayramları süresince bağış kampanyaları yapıyoruz. Bugüne kadar 500 çocuğumuzun eğitim masraflarını karşıladık. 

Ayrıca yine Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ile birlikte hayata geçirdiğimiz Ateşböceği Öğrenim Birimi ile çocuklarımızın duygusal ve sosyal gelişimlerini destekliyoruz. 

Gaziantep’teki Öğrenim Birimine katkınız ne olacak?

TEGV Öğrenim Biriminin. 3 yıl boyunca işletmesini üstlendik. bu birimde yılda yaklaşık 2 bin çocuğumuz ücretsiz eğitim alma imkanı bulacak. 

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) 

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), başta Suna Kıraç olmak üzere, eğitimin her şeyin başı olduğuna yürekten inanan bir grup sanayici, yönetici ve akademisyenin girişimi ile devlet tarafından verilen temel eğitime destek olmak amacıyla 23 Ocak 1995 tarihinde kuruldu. İlköğretim çağındaki çocuklara okul dışı saatlerde ücretsiz eğitim desteği vermeye odaklanan TEGV, yıllar içinde Türkiye’nin eğitim alanında faaliyet gösteren en yaygın sivil toplum kuruluşu oldu. 100 bin gönüllüsü ile 3,2 milyon çocuğa ulaşan, TEGV 2009 yılında Bakanlar Kurulu tarafından “izin almadan yardım toplama” hakkına sahip vakıflardan biri olarak tanındı. Vakıf Türkiye genelinde halen 28 ilde 6 Eğitim Parkı, 43 Öğrenim Birimi ve 26 Ateşböceği ile toplam 75 etkinlik noktasında çocuklara nitelikli eğitim desteği vermeye devam ediyor.

Lloyd’s Register Foundation

LRF, dünyayı daha güvenli bir yer haline getirmek için araştırmaları, inovasyonu ve eğitimi destekleyen bağımsız bir küresel hayır kurumu. Vakfın misyonu, küresel toplumun acil güvenlik sorunları ve riskleriyle mücadele etmesine yardımcı olmak için en iyi verileri ve bulguları kullanıyor. 

Turkish Philanthropy Funds (TPF) 

2007’de New York’ta kurulan Turkish Philanthropy Funds (TPF) ise, Türk-Amerikan toplumundaki bağışçıları ve kurumları sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya getirerek eğitim, toplumsal cinsiyet eşitliği, sağlık, sosyo-ekonomik kalkınma, kültür-sanat, çevre ve afet yardımı alanlarında sosyal yatırımlar yapan bağışçılardan oluşuyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar