Socio, 'dijital selamlama' ile ABD Borsası’nı hedefliyor

Didem Eryar ÜNLÜ
Didem Eryar ÜNLÜ YAKIN PLAN

Socio CEO’su ve Kurucu Ortağı Yarkın Sakuçoğlu 1996 yılı Mersin doğumlu. Küçük yaşta bilgisayar ve internetle tanışıyor ve “teknolojinin dünyayı herkes için ne kadar erişilebilir bir hale getirdiğini hayranlıkla keşfediyor.” 16 yaşında lise eğitimini tamamlamak üzere Amerika'nın Arizona eyaletinde Rancho Solano Lisesi’ne başlıyor. Sonrasında mühendislik ve uzay bilimleri alanındaki çalışmaları ile tanınan Purdue Üniversitesi’ne giriyor. Üniversite eğitiminin ikinci senesinde okulu bırakıyor ve 19 Mayıs 2016’da Alihan Özbayrak ve Joseph Watkins ile birlikte Socio şirketini kuruyor. 2019 senesinde ise, Socio'nun CEO’su olarak, Amerikan Forbes Dergisi’nin belirlediği “Amerika’da Teknoloji Alanında En Etkin 30 Yaş Altı 30 Kişisi Listesi”nde en genç kişi olarak yer alıyor.

Socio; küçük, orta ve büyük ölçekli firma ve kuruluşların; fuarlar, kongreler, kurumsal toplantılar, konferanslar, paneller gibi etkinliklerini optimize ve karlı bir şekilde yürütmelerine yardım eden bir etkinlik yönetimi yazılım şirketi. Socio CEO’su ve Kurucu Ortağı Yarkın Sakuçoğlu, müşterileri arasında Google, Microsoft, Hyundai, Pepsi, Harvard ve Pinterest gibi 60 ülkeden 600’den fazla şirket bulunduğu bilgisini veriyor.

Girişimciliği, “Kişinin belirsiz koşullar altında çözüm üretmeyi kendine amaç haline getirmesi, kişi ve toplumların ihtiyaçlarını gözlemleyerek çözümler sunma dürtüsü olarak” tanımlayan Sakuçoğlu, “Bu benim için doğal bir içgüdüydü” diyor.

Şirket yaklaşık 100 kişilik çalışanı ile, operasyonlarını Kuzey Amerika’daki merkez ofisi ve İstanbul’daki EMEA ofisi üzerinden gerçekleştiriyor.

Socio’nun bir ekip işi olduğunu söyleyen Sakuçoğlu, “Hedefimiz, Socio’yu kendi alanında uluslararası bir marka yapmak ve Amerikan Borsası’nda halka arzını gerçekleştirmek” diyor. Bu ilham verici girişim hikayesini Socio’nun CEO’su ve Kurucu Ortağı Yarkın Sakuçoğlu’ndan dinleyelim:

Global etkinlik pazarının hacmi 1 trilyon doları aşıyor

“Henüz üniversitede öğrenciyken okulda bir etkinliğe katıldım. 5 bin kişilik büyük bir etkinlikti ve tanışmak istediğim kişilere bir türlü ulaşamıyordum. Bu konu üzerine şu anki ortaklarımla yazılım geliştirmeye karar verdik. Ortalama bir B2B şirketi, pazarlama bütçesinin yüzde 22'sini etkinliklere harcıyor. Günümüzde global etkinlik pazarının hacmi 1 trilyon doları aşmış durumda. Doğru yapıldığında, etkinlikler, müşteri, marka ve pazarlama açısından en güçlü yatırım getirisini sağlıyor. Etkinlikleri doğru bir şekilde yürütmenin ne kadar zor olduğunu bilerek, organizatörlere çalışmalarını kolaylaştıran ve tüm etkinlik süresi boyunca yatırım getirisini en üst düzeye çıkaran bir çözüm sunmak istedik.”

Etkinliğin verimliliğini ölçmek mümkün

“Etkinlik düzenleyen firmalar ve katılımcılar tüm etkinlik ajandasına, katılımcı ve konuşmacı bilgilerine, etkinlik krokilerine iOS, Android ve web uygulamaları sayesinde ulaşabiliyorlar. Katılımcılar uygulamayı cep telefonlarına indirdiklerinde, uygulama üzerinden birbirleriyle iletişim halinde olabiliyorlar. Tanışmak istenilen kişiyle yan yana gelindiğinde, karşılıklı telefonlar sallandığında - biz buna dijital selamlaşma diyoruz- paylaşılması istenen iletişim bilgileri tarafların telefonuna aktarılıyor. Etkinliği organize eden firmalar Socio uygulaması ile etkinliğin verimliliğini de ölçebiliyorlar."

6 milyon dolar yatırım aldı

“2019 yılında, 6 milyon dolar yatırım aldık. Bunun yanı sıra geçtiğimiz yıl gelirimizi üçe katladık, iki yeni ürün tanıttık, 450’den fazla yeni müşteri kazandık, ekibimizi üçe katladık ve İstanbul EMEA ofisimizi açtık. ABD’deki ofisimiz, destek, iş ve ürün geliştirme, satış ve pazarlama; Türkiye’deki ofisimiz ise ürün geliştirme ve Ar-Ge faaliyetlerine odaklanıyor. 2020 yılında, her iki ofisimizde de ekiplerimizi hızlı bir şekilde büyütmeye ve ürünlerimizi geliştirmeye devam etmek istiyoruz.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar