SOCAR ve BP ortak şirket için harekete geçti
Son yılların en düşük seviyesine çekilen petrol fiyatları bir yandan üretici ekonomileri tehdit eder hale gelirken diğer yandan da küresel şirketlerin sektöre dönük yatırım planları yakından takip ediliyor.
Devam eden projeleriyle ve şu ana kadar yaptığı 15 milyar doların üzerindeki yatırımla Türkiye’nin en büyük yabancı yatırımcısı unvanına sahip Azerbaycan enerji şirketi SOCAR’ın BP ile birlikte yapacağı tesis bunlardan biri. 2018’in Aralık ayında imzalanan anlaşma ile çalışmalara başlanan tesis için 1.8 milyar dolarlık bir bütçe hedeflendi. 2024 yılına kadar hayata geçmesi beklenen tesis Türkiye’nin petrokimya ürünü ihtiyacında da önemli bir yer tutacak. Pandeminin yarattığı durgunluk, bir de üzerine gelen petrol fiyatlarındaki aşırı düşüş, planların bir miktar ertelenmesine neden oldu. Geçtiğimiz günlerde SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov, düşen petrol fiyatları sebebiyle ikinci petrokimya projesinin başlama tarihini 2021'in son çeyreğine ertelediklerini açıklamıştı.
PTA'da ithalatı sıfırlayacak
Her ne kadar planlar 2021 yılını gösterse de SOCAR ve dünya enerji devi BP, yatırım için önemli bir adım attı. Dün Rekabet Kurumu’na başvuran iki şirket, ortak şirket kurmak için çalışma başlattı. BP ve SOCAR, iki şirket tarafından kontrol edilecek olan tam işlevsel ortak girişim kurulması için Rekabet Kurumu’na başvurarak yatırımın resmileşmesi için gerekli izinler konusunda girişimde bulunmuş oldu. 2024 yılında tamamlanması hedeflenen Aliağa’da kurulacak tesiste, yılda 1,25 milyon ton saflaştırılmış tereftalik asit (PTA), 840 bin ton P-Ksilen (PX) ve 340 bin ton benzen üretilmesi planlanıyor. Bu tesisle birlikte Türkiye’nin PTA ithalatının da sıfırlanması hedefleniyor.
Dışa bağımlılığı azaltacak
Bugün Türkiye’nin petrokimya ürünü ihtiyacının yaklaşık yüzde 18’ini Petkim karşılarken, yeni yatırımla bu oranın yüzde 40’a çıkması bekleniyor.
Türkiye, ambalaj sektöründe hammaddeyi yurtdışından elde etmesine rağmen yılda 1.3 milyar dolarlık fazla veren bir ülke.
Gıda ve içecek kapları, ambalajlama malzemeleri, kumaş, film ve diğer tüketici ve sanayi uygulamaları da dahil pek çok ürünün hammaddelerinden biri olan polyester üretiminde kullanılan PTA’nın daha fazla üretilmesi sadece petrokimya tesisini değil, ambalajdan tekstile bir çok sektörün merakla beklediği bir yatırım.
Her ne kadar küresel nedenlerden dolayı yatırım bir miktar ertelense de ortak şirketin kurulması adımı cesaret verici bir gelişme.