Şirketlerin mali sonuç tahminleri yapay zekaya emanet

Didem Eryar ÜNLÜ
Didem Eryar ÜNLÜ YAKIN PLAN

Microsoft WCB Finance Direktörü Natasha Milovic, on iki yıldır Microsoft'ta çalışıyor. “Finans Rotasyon Programı” ile Microsoft’a doğrudan üniversite üzerinden katılmış. Bugün, Microsoft’un küçük, orta ve kurumsal müşteri segmentinin finansman departmanını yönetiyor ve küçük ve orta ölçekli işletmelerin küresel olarak nasıl satış yapacağına ilişkin strateji ve uygulamaları belirliyor. Natasha Milovic, dünyanın en değerli şirketlerinde mali sonuç tahminlerinin artık yapay zeka tarafından yapıldığını söylüyor. “Makine öğrenmesi gibi yenilikçi teknolojiler, şirketlerin finans departmanlarının dönüşümünde ve modernleşmesinde büyük rol oynuyor. Bu teknolojiler, raporlama ve tahminde bulunma gibi temel iş süreçlerini otomatikleştirmeye yardımcı oluyor ve iş yapma şekillerimizde devrimsel dönüşümler yaratıyor” diyen Natasha Milovic, Türkiye’de bu sürecin nasıl çalıştığına dair şunları anlatıyor:

“Tahminlerde iyileşme yakaladık”

"Makine öğrenmesi, bir şirketin bilançosundaki değişiklikleri tahmin edebiliyor. Gelir görünümü, nakit akışı beklentisi veya bilanço projeksiyonu gibi tahminleri etkileyebilecek bir dizi faktör var. Tamamen istatistiksel ve herhangi bir öznel faktörden bağımsız bir tahminde bulunmak için makine öğrenmesi, hem şirket içinden hem de şirket dışından sonsuz sayıda girdi almanıza izin veriyor.

Bu teknoloji sayesinde gelir tahmini doğruluğunda çarpıcı bir iyileşme yakaladık ve aynı zamanda bu tahminin yapılabilmesi için kullanılan kaynak miktarını da önemli ölçüde azalttık.”

Genç nüfus dijital inovasyonlara iştahlı

“Türkiye’nin finansal sektörü yenilikçi teknolojileri benimseme konusunda harika bir geçmişe sahip. Türk bankaları, mobil bankacılık ve uçtan uca ödeme yapma gibi yeni teknolojilerde diğer ülkelerden ileride. ATM'lerde biyometrik kimlik doğrulaması gibi nadir bulunan pek çok yeniliği de Türkiye’de görüyoruz. Finansal inovasyondaki bu başarıların bir kısmını ülkenin doğal avantajlarına da bağlayabiliyoruz. 80 milyonluk nüfusunun yarısı 30 yaşın altında ve çoğu iyi eğitilmiş gençlerden oluşuyor. Bu, genel olarak dijital inovasyonlar ve özellikle de FinTech için iyi bir ortam sağlıyor. Dinamik nüfus nedeniyle, Türkiye’deki bankacılık müşterilerinin yeni teknolojileri benimseme konusunda büyük bir iştah göstermeleri şaşırtıcı değil.”

Devlet politikaları finansal inovasyonu destekliyor

“Türkiye'nin inovasyonda izlediği yolun başarılı olmasında devlet politikalarının payı büyük. 2009 yılında, hükümet, İstanbul'u 2023 yılına kadar küresel bir finans merkezi haline getirmek amacıyla İstanbul Finans Merkezi Girişimi'ni başlattı. O zamandan bu yana Türkiye, finansal piyasalarını Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki piyasalara yaklaştırmak için yasalar çıkardı. Ülke, bölgedeki en büyük borsa olan Borsa İstanbul'u oluşturmak için hisse senedi, altın ve türev borsaları birleştirdi. Hükümet ayrıca, Borsa İstanbul ve önde gelen bir üniversite ile iş birliği yaparak İstanbul'da bir Finans Teknoparkı oluşturma planını da açıkladı. Bu girişimlerin Türkiye’nin yenilikçi çözümler konusundaki iştahını ve dijital dönüşüme verdiği önemi gösteriyor.”

Türkiye’den iki başarı hikayesi

“Türkiye'den iki müşteri hikâyesi dünyada ilgi gördü. Bu örneklerin gelecekteki iş birliklerine ve yeni dijital dönüşüm hikâyelerine ilham vereceğine inanıyorum. Yatırım bankacılığı alanında Türkiye'nin önemli isimlerinden biri olan Aktif Bank, inovatif bir kararla şubeleşmek yerine dijitalleşmeyi tercih etti. Aktif Bank’ın kripto varlık platformu Bitmatrix, kripto para alım satımına hemen başlanabilen bir platform. Bu sistem Microsoft bulut platformu Azure üzerinde çalışıyor. İkinci örnek hikâye ise Bankalararası Kart Merkezi’nin Microsoft desteğiyle geliştirdiği Belgem. io uygulaması. Bu uygulama IDC Multi Cloud’da “En İyi Buluta Geçiş projesi: Veri Merkezi Bulut Eklentileri” ödülünü aldı. BKM’nin faaliyetleri, ödeme sistemleri içerisinde nakit kullanımı gerekmeksizin her türlü ödemeyi, para transferini sağlayan veya destekleyen sistem, platform ve altyapıları oluşturmak, işletmek ve geliştirmek üzerine kurulu.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar