Şirketler toplumsal bütünleşmeyi hızlandırdı

Şeref OĞUZ
Şeref OĞUZ ÖNERİ - YORUM

Günümüzde kurumsal sosyal sorumluluk projeleri, hayır işinin ötesine geçti. Zira tüketici, sosyal sorumluluklarını yerine getirmeyen şirketlerin ürünlerini almak istemiyor. Korona süreci, sosyal sorumluluğu bir adım daha öteye taşıdı ve toplumla bütünleşme gayretindekileri ayırt eder oldu.

Paydaşlarıyla aynı teknede olduğu bilinci, yeni sosyal sorumluluk adımlarıyla kendini göstermeye başladı. Misal Vestel ve çalışanları; bağış ve hizmet kalabalığında ayrışma yolunda, sağlık çalışanlarına 7/24 hizmet veriyor. 65 yaş üstündekileri arayıp hal hatır soruyor, alış verişini yapıyor. Sokakta yiyecek bulamayan kuş, kedi, köpek için mama bırakıyor, barınaklara mama götürüyor.

Misal; teknokent ve Ar-Ge merkezlerindeki bilim insanları, teknikerler, maske yapımından dezenfektana dek Korona salgınına karşı tedbir geliştirmek için gönüllü olarak çalışıyor.

Misal; bazı sivil toplum örgütleri korona uykusuna yatarken, sosyal sorumluluk sahibi olanlar; üyelerinden başlayarak salgın sürecinde yaşanabilecek olumsuzluklara karşı proje üretiyor.

Burada dikkat edilmesi gereken; üretilen projelerin çok fazla benzer oluşudur. Hemen herkesin maske bağışına odaklanması, toplumun dezavantajlı kesimlerine yardım ulaştırmayı gözden kaçırtabiliyor.

Önerim; şirketler, bağış ve hizmet kalabalığında kendini ayrıştırmalı ve toplumun ücra köşelerine Korona sosyal sorumluluğunu ulaştırmalı…

EVDE KAL TÜRKİYE SLOGANIN ÖTESİ…

Bir kurumun en büyük sosyal sorumluluğu, işini düzgün ve kaliteli yapmasıdır. Korona sürecinde buna imkân bulamayanlar ise enerjisini şimdi toplumun ücra köşelerinde destek bekleyenlere yöneltmelidir. STK’lar bu süreçte “evde kal Türkiye” nasihatinin ötesine geçebilmeli. Bu süreçte yaptıklarını takdir kadar yapmadıklarından sorumlu tutulacaklarını bilmeliler.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar