Sık sık Bermuda’ya gitmeden de işlerin yürümesi mümkünmüş

Vahap MUNYAR
Vahap MUNYAR İŞ DÜNYASINDA DİYALOG

SOMPO Sigorta’nın CEO’su Recai Dalaş, 1 Ocak 2019’da Japon sigortacılık devinin Uluslararası Perakende Platformu’nun yönetimini de üstlendiğinde 2001 yılına döndü:

- Hüsnü Bey (Özyeğin), Fiba Sigorta’yı 2001 yılında 3 milyon dolara kurduğunda kurucu genel müdürdüm.

Sonra 2010 yılını anımsadı:

- Japonya’nın devleri arasında yer alan Sompo, 2010 yılında Fiba Sigorta’yı 353 milyon dolara alarak Türkiye’ye girdi. Ofisleri saymazsak Avrupa’ya ilk adımı Türkiye ile attı.

O günlerde sektörde bu satış konuşuldu:

- 3 milyon dolara kurulan sigorta şirketi, 9 yılda 353 milyon dolarlık bir değerle satıldı. Başarılı bir satış operasyonu.

Bu yorumlar Sompo’nun Japonya’daki merkezinde soru işaretleri oluşturdu:

- Fiba Sigorta’yı çok mu pahalıya aldık?

Recai Dalaş ve ekibi, adı Sompo’ya dönüşen şirketi yıllık yüzde 30’un altına düşmeyen kârlılıkla yönetti, şu sonuç ortaya çıktı:

-Japon Sompo, Fiba’ya yatırdığı parayı 3-4 yılda çıkarmış oldu.

Derken Japon Sompo, 2017 yılında Bermuda merkezli Endurance’ı 6.3 milyar dolara satın aldı. Bermuda’yı Sompo International Holdings’in merkezine dönüştürdü.

Ardından Sompo Uluslararası Perakende Platformu oluşturuldu, CEO’luk görevi Recai Dalaş’a teklif edildi. Dalaş, Sompo Türkiye CEO’luğunun yanısıra uluslararası görevi kabul ederken şu koşulu gündeme getirdi:

-Sompo Uluslararası Perakende Platformu’nun merkezi olarak New York’u seçtiniz. Merkezi İstanbul yaparsak görevi kabul ederim.

1 Ocak 2019’dan itibaren uluslararası görevinin de eklenmesiyle Dalaş’ın Sompo International Holdings’in merkezinin bulunduğu Bermuda yolculukları sıklaştı.

Recai Dalaş’la Genel Müdür Yardımcısı Şenol Ortaç’ın eşlik ettiği görüntülü görüşme yaptık. İlk sözü şu oldu:

- Bermuda’ya gitmeden de işler yürüyormuş.

Bermuda yolculuğunun gidiş-dönüş bir hafta sürdüğünü belirtti:

- Bermuda yolculuklarım Londra üzerinden gerçekleşiyordu. Orada bir-iki toplantıya katılmak uzun yolculuk nedeniyle bir haftamı alıyordu. COVID-19 süreci bizi görüntülü platformlara yönlendirdi. Bu şekilde de işler yürüyebiliyor.

Sompo’nun Japonya’da 130 yıllık tarihçesinin olduğunu vurguladı:

- 20 milyar dolarlık cirosu, dünyada 86 bin çalışanı var. Sompo Türkiye, grup içerisinde teknoloji, yaratıcılık açısından öne çıkıyor.

Şu noktanın altını çizdi:

-2001 yılında kurulmuş, 19 yıllık şirketiz. Şirketi sıfırdan kurmuş bir ekibiz. İş yapış biçimi açısından devrimci ruhumuz var.

Sompo Sigorta’nın kurumlar vergisi listelerinde hep ilk 100’e girdiğini kaydetti:

- 600 milyon dolar dolayında bir ciromuz var…

Sompo gibi Türkiye’ye gelip, global grup içerisinde kârlılık rekorları kıran şirketler Japonya’dan yeni yatırımcıları tetiklemez mi?

‘İşler durdu’ maddesi COVID-19’u kapsamaz

SOMPO Sigorta CEO’su Recai Dalaş, COVID-19’la birlikte birçok ülkede şirketlerin önemli bölümünün evden çalışma düzenine geçtiğini belirtti:

- Bu süreç, kurumsal sigortalarda, “işim durdu” maddesi üzerinden hasar taleplerini gündeme getirebilir.

Türkiye’de de bazı kurumsal poliçelerde bu maddenin yer aldığını belirtti:

- Ancak, “işlerimiz durdu” maddesi COVID-19 salgınını kapsamaz. Çünkü, dünyada herkes bu süreçte işlerinin durmasından dolayı zarara uğradı. Dünyadaki bütün zararları karşılayacak bir fon yok.

Sigortanın mantığını anımsattı:

- Sigortada mantık şudur: Çok insandan para toplarsın, az insanın hasarını ödersin. Örneğin 1000 kişiden toplarsın, 2 kişinin zararını ödersin. 1000 kişiye aynı anda zarar ödenemez.

Yangın örneği verdi:

- Bir fabrikada yangın çıkınca, işler ya kısmen, ya da tümüyle bir süre aksar. Böyle bir olaydaki, “işlerimiz durdu” hasarı da hesaplanıp ödenir.

Kurumsal poliçelere önümüzdeki dönemde açıklık getirileceğini kaydetti:

- Bundan sonra poliçelerde, “İşlerim durdu, işlerim kesintiye uğradı” maddesine, “pandemi kapsam dışı” diye açıkça yazılır.

ABD’nin Çin’e karşı trilyon dolarlık davaları konuştuğu bir olayda, şirketler “işlerim durdu, hasarı sigorta karşılasın” demez mi?

COVID-19, kaskoda geçici kâr yaratıyor

SOMPO Sigorta CEO’su Recai Dalaş, şirketin asıl gücünün oto sigortalarında olduğunu belirtti:

- COVID-19 süreci, trafik sigortası ve kaskoda hasar frekansını çok azalttı. Bu da geçici kârlılık yaratıyor.

Bu durumun bazı şirketlerin aşırı indirim yapmalarına yol açtığını vurguladı:

- Satılan bir yıllık poliçe. 3 aylık hasarsızlığın ardından sonraki 9 ayda hasarlar artınca ne olacak? Yüksek maliyetler çıkabilir. O nedenle geçici kârlılığa bakıp aşırı indirim yapmamak gerekiyor.

COVID-19 sonrası trafiğin yoğunlaşmasını beklediğini kaydetti:

- Belirli bir dönem insanlar toplu taşımadan uzak durmaya çalışacak. Özel aracı varken toplu taşımayı kullananlar, tutum değiştirecek. Bu da trafiği yoğunlaştıracak.

Ardından şu uyarıyı yaptı:

-2020’nin ikinci yarısında ve 2021’de trafik sigortası ile kaskoda sonuçlar kötüleşebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar