Sakarya’dan notlar…

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI

TOSYÖV, KOSGEB ve KGF ile birlikte ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen 'KOBİ'lere, Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finansal Olanaklar' ana temalı toplantının panel bölümünün moderatörlüğünü yapmak üzere geçen perşembe günü Sakarya’ya (Adapazarı’na) gitmiştim.

Adapazarı’na ilk kez 1967 yılında yaşanılan deprem felaketinde ailesi kentte yaşayan bir sınıf arkadaşımla birlikte gitmiştim.

O dönemde Adapazarı’na kısaca Ada deniliyordu.

Şehre ulaşım, Haydarpaşa-Adapazarı tren seferlerinin yanı sıra, Kadıköy vapur iskelesinin yanında “Atan kardeşler” otobüs şirketinin yazıhanesinden bilet alınır hemen ilerideki akaryakıt istasyonundan kalkan otobüslerle yapılırdı.

Sakarya ekonomisinde, Ordu Donatım Ağır Bakım (Tank Palet Fabrikası) 1943, Demir Yolu Fabrikası daha sonra Türkiye Vagon Sanayi (TÜVASAŞ), 1951 Şeker Fabrikası 1953, US Royal Lastik (Goodyear) Fabrikası 1962, Zirai Donatım, 1994 yılında üretime başlayan Otomotiv devi Toyota, gibi fabrikaların çok önemli bir yeri olmasına rağmen tarımın ağırlığı kendini hissettirmiştir.

Daha sonraki yatırımlarla, Otoyol, Otokar ve Tırsan, Türk Traktör gibi otomotiv sektörü başta olmak üzere demir ve demir dışı metaller, iklimlendirme sanayi, kimyevi maddeler ve mamulleri, makine ve aksamları endüstrisiyle kentin ekonomisi sanayiye yönelmiş ancak bölgede tarım ve tarım ürünleri ağırlığını ekonomide ağırlığını korurken, turizm ve hizmet sektörü de varlığını hep hissettirmiştir.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ ile sohbetimizde Sakarya’nın ekonomisine yönelik verdiği bilgilere göre, “Sakarya, ihracat sıralamasında İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Ankara ve Gaziantep'in ardından 7. basamaktaki yerini korudu.

Otomotiv sektörü başta olmak üzere demir ve demir dışı metaller, iklimlendirme sanayi, kimyevi maddeler ve mamulleri, makine ve aksamları endüstrisiyle ülke ekonomisine güç katan Sakarya, dış satım açısından yeni yıla hızlı başladı.

Ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre Sakarya'dan yüzde 26 artışla 108 ülke ve 5 serbest bölgeye 509 milyon 968 bin dolarlık ihracat yapıldı.

Toyota, TürkTraktör ve Otokar gibi üretim tesislerine ev sahipliği yapan kentin ihracatında en büyük pay yüzde 93 ile otomotiv sektörünün oldu.

Sektörün geçen ayki ihracatı, 2019 yılının aynı ayına göre yüzde 27 artışla 474 milyon 315 bin dolar olarak kayıtlara geçti.

İhracatta ikinci sırada 6 milyon 703 bin dolarla demir ve demir dışı metaller yer aldı. Bu sektörü 4 milyon 338 bin dolarla "kimyevi maddeler ve mamulleri", 4 milyon 108 bin dolarla "makine ve aksamları", 3 milyon 878 bin dolarla "iklimlendirme sanayi" izledi.

En fazla ihracat Birleşik Krallık'a yapıldı.

Karasu Limanı'nın özellikle İstanbul ve Sakarya'ya yakın olan şehirlerin, Ukrayna ve Karadeniz'e kıyısı olan ülkelere ihracatını çabuklaştırmak konusunda çok ciddi bir ayrıcalığı bulunduğunu belirten Altuğ, "Ro-Ro seferlerimiz başladı.

Haftada üç gün 185 metrelik, yaklaşık 125 tır taşıyabilen bir gemi, buradan Ukrayna'nın Chornomorsk Limanı'na gidip geliyor." dedi.

Başkan Akgün Altuğ, Otomotiv, beyaz eşya ve elektronik sanayine yedek parça, aksesuar üreten ARMA Filtre AŞ, ve dış mekan süs bitkisi yetiştiriciliği alanında faaliyet gösteren KARYA Park Fidancılık Şirketi’nin kurucularından.

İş yaşamı bir başarı öyküsü; İş hayatına endüstri meslek lisesinden mezun olduktan sonra İstanbul'da başlamış.

Girişimci kişiliğiyle beyaz eşya mamullerinin üretiminde kullanılan ve yurt dışından ithal edilen parçayı Türkiye'de üretebilecekleri fikrini yöneticilerine açmasıyla işadamlığına yönelmiş.

1988 yılında arkadaşlarıyla kurmuş oldukları şirket ile başta filtre sistemleri olmak üzere halen birçok alanda üretim yapmakta olup ulusal ve uluslararası birçok başarı elde etmişlerdir.

Sakarya’da da son yıllarda vergi rekortmenliği ve ihracat alanında da çok sayıda dereceleri bulunmakta. Türkiye'de ilk 500 firma arasında da yer alan şirketleri 3.000 kişiye iş imkanı sağlamakta.

Şirket, Almanya'nın Dusseldorf şehrinde, İtalya'nın Fabriano kentinde , ABD California Los Angeles, Polonya ve Çin'deki üretim ve depo tesisleriyle 5 ayrı ülkede faaliyetine devam etmekte.

Başkan Altuğ’un başarılarla dolu iş öyküsü özetle böyle.

Toplantı öncesi değerli dostum SATSO eski başkanlarından, SATSO Disiplin Kurulu Başkanı Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu’nu görmek, özlem gidermek ayrı bir güzellikti.

Açılışta, TOSYÖV Başkanı Ş. Nezih Kuleyin, SATSO Başkanı Akgün Altuğ, Denizbank KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Murat Kulaksız, KOSGEB ve TOSYÖV Başkan Yardımcısı Ahmet Akdağ ve Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir konuştular.

Açılış sonrası moderatörlüğünü yaptığım panelde uzmanlar katılımcılara kendi alanlarında bilgi vermesinden sonra toplantı soru –cevap bölümüyle sona erdi.

TOSYÖV öncülüğünde düzenlenen, izleyicilerce yoğun ilgi gösterilen 'KOBİ'lere, Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finansal Olanaklar' ana temalı toplantısından ve Sakarya şehrinin ekonomisine ilişkin derleyebildiğim notlar bu kadar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar