“Sabancı Gönüllüleri" BM'de Türkiye'den en iyi uygulama seçildi
Birleşmiş Milletler “2030 Gündemi İçin Gönüllülüğün Yeniden Canlandırılması”
toplantısında, Sabancı Gönüllüleri programı Türkiye'den en iyi örnek seçildi.
Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri; yoksulluğu ortadan kaldırmak, gezegenimizi korumak ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak için evrensel bir eylem çağrısı niteliği taşıyor. Bu 17 hedef, iklim değişikliğinden, yenilikçiliğe, sürdürülebilir tüketimden, toplumsal cinsiyet eşitliğine, nitelikli eğitimden, eşitsizliklerin azaltılmasına kadar birçok alanı kapsıyor. Her bir hedefin birbiri ile bağlantılı olduğu bu süreçte, birlikte hareket etmek çok büyük önem taşıyor. Bu nedenle, hedeflere ulaşılmasında gönüllülük çok kritik bir rol üstleniyor. Birleşmiş Milletler bu noktadan hareketle gerçekleştirdiği “2030 Gündemi İçin Gönüllülüğün Yeniden Canlandırılması” konulu online bir toplantıda, gönüllülük faaliyetlerinin desteklemesini hedefleyen bir deklarasyon açıkladı. Toplantıya Türkiye ve bölgesinden davet edilen tek şirket olan Sabancı Holding ise, Sabancı Gönüllüleri programı ile Türkiye'den en iyi örnek seçildi.
BM'de bir konuşma yapan Sabancı Holding CEO'su Cenk Alper ile grubun gönüllülük ve sürdürülebilirlik yaklaşımını dinlemek üzere bir araya geldik.
Cenk Alper'in verdiği bilgilere göre, yaşadığımız COVID-19 süreci gönüllülük faaliyetlerini farklılaştırmış durumda ve artık çok daha fazla aktif katılımcıya ihtiyaç duyuluyor. Önümüzdeki dönemde “herkesin her yerde harekete geçmesi, aciliyet ve tutkuyla bu konuya odaklanılması ve herkesin ve her kurumun bir çözüm önerisi getirmesi” gerekiyor. Sabancı Holding de, Sabancı Gönüllüleri Programını Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'na ulaşılması yönünde önemli bir kaldıraç olarak görüyor. Cenk Alper, Sabancı Holding'in sürdürülebilirlik ve gönüllülük vizyonunu şu sözlerle anlatıyor:
Kadınlar, gençler ve pandemi
“2015 yılında Sabancı Gönüllüleri diye tamamen çalışanlarımızın kendi katılımlarıyla sağlayacağı bir program başlattık. Vakfın faaliyetlerinin üzerine, bu programa üçer yıllık hedefler koyduk. İlk üç yılda cinsiyet eşitsizliğine, ikinci üç yılda gençliğe odaklanacağız dedik. Programın dördüncü yılına girdik. 13 şehirde, 16 şirketimizde 2 bin Sabancı çalışanı aktif olarak faaliyet gösteriyor. 71 proje ile 2 binin üzerinde kadına odaklandık ve onlara destek verdik. 40 binden fazla Sabancı topluluğu çalışanına toplumsal cinsiyet eşitsizliği eğitimi verdik. Pandemi sürecinde ise ana hedefimiz krizi yöneten sağlık çalışanlarını desteklemek oldu. Tüm teknolojik alt yapımızı, araştırma alt yapımızı ve fonlarımızı sağlık çalışanlarının desteklenmesine, aşı ve serum geliştirme faaliyetlerine odakladık. Sağlık çalışanlarına yönelik yaptığımız çalışmalarda sağlık çalışanlarında bu kriz döneminde akıllarında en olumlu iz bırakan 5 marka arasında ikinci sırada yer aldık.”
Kimseyi geride bırakmadık
“Bugün tüm dünyanın en büyük sorunu işsizlik. Eğer siz işten insan çıkartırsanız, çıkarttığınız kişilerin toplumda bıraktığı negatif etki öbür tarafta sizin finansal performansınızı negatif etkileyecek. ‘COVID-19 döneminde tek bir kişiyi geride bırakmayacağız. Eğer bıçak kemiğe dayanır ve böyle bir işten çıkarma noktasına gelirsek hep birlikte bu sorumluluğu üstleneceğiz' dedik. AVM'lerin kapanması nedeniyle, kapatmak zorunda kaldığımız Teknosa mağazalarımızda çalışan arkadaşlarımızın büyük bir çoğunluğunu Carrefoursa'da oluşan e-ticarete yönlendirdik. İnsanları işsiz ya da geride bırakmak yerine, onları ya yeteneklerini yeniden geliştirerek ya da alternatif iş alanlarında çalıştırıyor olmak paydaş kapitalizmin en önemli adımlarından bir tanesi.”
ESG yatırımlarının en fazla tercih ettiği 5 şirket arasında
“Şirketlerin performansı sadece kar ya da ekonomik büyümesiyle ölçülmüyor” diyen Cenk Alper, sosyal, çevresel ve yönetimsel etkileri dikkate alan ESG yatırımlarının tüm dünyada yükseldiğine dikkat çekiyor. Alper, “Yatırımcılar, siz belli kriterleri yerine getirmediğinizde sizin hissenizi satın almıyorlar. Bordronuzdaki çeşitlilikten tutun, karbon ayak izinize kadar toplumsal ve çevresel anlamda yarattığınız etkiyi değerlendiriyorlar. Dolayısıyla artık topluma ve çevreye yarattığınız pozitif ya da negatif etki sizin finansal performansınızın bir parçası olacak. Yakın zamanda yayımlanan uluslararası bir rapor, Sabancı Holding'in ESG açısından bölgede göze çarpan bir konumda olduğunu ve EEMEA bölgesinde yatırımcıların tercih ettiği 5 şirket içinde olduğu ortaya koydu” diyor.
Portföyün yüzde 50’si yenilenebilir enerji
Cenk Alper'in dikkat çektiği bir diğer konu ise, yeni alınan ihalelerle birlikte yenilenebilir enerji yatırımlarının enerji portföyünün yüzde 5O'sini temsil edecek olması. "Kordsa ile yaptığımız komposit yatırımları karbon salınımları azaltma anlamında çok önemli ve öncelikli yatırımlar" diyen Alper, "Brisa Türkiye'den iklim lideri olarak seçilen tek firma. Sürdürülebilirliği holdingde grup başkanlığı seviyesine çıkardık. İK Grup başkanımızın görev tanımını genişlettik ve İK ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanlığı tanımını getirdik" diye ekliyor.
BM'den önümüzdeki 10 yıl için tüm dünyaya gönüllülük çağrısı
• BM tarafından gönüllülük faaliyetlerini desteklemeyi hedefleyen deklarasyon 7 maddeden oluşuyor:
• Gönüllülüğe ve SGD'ler bağlamında gönüllük fırsatlarına erişim ivme kazanmalı
• Kurumsal yapılar altında yapılan dışında informal gönüllülük de desteklenmeli
• Gönüllülükteki eşitsizlikler ve gönüllülerin karşılaştığı risklerle mücadele edilmeli
• Gönüllülerin yenilikçi ve işbirliğine dayalı çözümler üretmeleri için yeni modeler geliştirilmeli
• Gelişim gündemi, gönüllülük aracılığı ile daha fazla sahiplendirilmeli
• Gönüllülük çalışmaları SGD bağlamında karşılaşılan zorluklar ve ihtiyaçlara yönlendirilmeli
• Gönüllülüğün gönüllüler üzerindeki etkileri ve 2030 Gündemi'ne katkısı ölçümlenmeli.