Robot çalışanlar çağına doğru koşar adım...
Elimde Oxford Economy’nin 2018’de yayınladığı raporun özeti var. Tezmaksan’dan Yalçın Paslı özetlemiş. Paylaşıyorum; Her endüstriyel 3 robottan 1'i Çin'de. Her robot 1,6 kişinin işini elinden alıyor. 2030’da robotlar sebebiyle 20 milyon istihdam kaybı bekleniyor.
Düşük gelirli ülkelerde her bir robot 2 kişilik istihdamın yerini alacak. Yüksek gelirli bölgelerin iki katı... Bu da istihdamın sosyo-politik etkilerini hesaba katmamız gerektiğini gösteriyor. Robot sayısındaki % 30’luk artış, küresel hasılada % 5,3’lük katkı sağlıyor. Bunun da parasal değeri 4,9 trilyon dolar.
Otomotiv sektörü uzun süredir endüstri robotu kullanıyor. Otonom ve elektrikli araçlara yönelen sektörde daha yoğun robot kullanılacak. Kauçuk, gıda endüstrisi, plastik gibi sektörlerde de robotlar gideren daha önemli oyuncular haline geliyor. Robotların sürece dahli başlıca 3 sebebe dayanıyor;
1- İnsan gücünden daha uygun maliyetli olmaları. Gelişen teknoloji ile birlikte robotların maliyetleri de düşüyor. 2011’den bu yana %11 ucuzladılar.
2- İnsan çalışanlarının maliyetlerinin giderek artması; Misal Çin’de işgücü maliyet 2008’den bu yana %65 yükseldi. Kaldı ki Almanya, Japonya, Amerika, Kore gibi ülkelerde işçilik maliyeti yanı sıra nüfus yaşlanıyor.
3- Robotlar daha hızlı ve yetenekli hale geldiler. Teknolojileri geliştikçe yen iş alanlarına insan çalışanlardan daha hızlı uyum gösterebiliyorlar.
İNSANIN ZEKÂSI ROBOTUN BECERİSİ
Hatalarından öğrenen yeni nesil robotlar, insan zekâsına erişmese de tekrarlanan işlerdeki becerileri olağanüstü. Bu da sanayide robot çağının gümbür gümbür gelmekte olduğunu gösteriyor bize.
Yapay zekâ ile öğrenen robotlar, yakın gelecekte fabrikaların dışındaki istihdam alanlarında kendilerine iş bulmaya başlarsa ne olacak? Küresel işsizlik çağına hoş geldiniz.