Polonyalı Elemental Evciler’in tamamını aldı

KERİM ÜLKER
KERİM ÜLKER Perde Arkası

2016 yılında Türkiye’de 1.2 milyon bilgisayar satıldı. Her ne kadar satışlar akıllı cep telefonlarına olan rağbetle düşüş gösterse de rakam şimdilerde 1 milyon adetler civarında görünüyor. Cep telefonunda ise hızla artan bir ithalat söz konusu. Araştırma şirketi GfK’ya göre Türkiye’de yılda 12 milyon adet cep telefonu ithal ediliyor. 2007-2017 arasındaki 10 yıllık sürede yurt dışından 142 milyon adet cep telefonu alan Türkiye, buna karşılık 24 milyar dolarlık ödeme yaptı. Alınan her bilgisayar ve cep telefonu bir anlamda eskilerinin de çöpe gitmesi anlamına da geliyor. Türkiye’de hızla artan cep telefonu, bilgisayar gibi ileri teknoloji ürün kullanımı geri dönüşüm ve atık sektörü artan tüketim hızıyla paralel büyüyor. Bu alanda yerliler olduğu kadar yabancılar da etkili oluyor.

2014 yılında Orta Avrupa’nın en önemli teknoloji atık firmalarından Polonyalı Elemental Holding, Türkiye’nin önemli teknoloji dönüşüm şirketlerinden Evciler Kimya Madencilik’in yüzde 51'lik payını satın almıştı. Aradan geçen 6 yılın ardından Polonyalı şirket, Evciler’de kalan yüzde 49’luk hisseyi de alarak Türk firmanın tamamını kontrol etmek istiyor. 1982’de Levent Evciler tarafından kurulan ve 100’den fazla çalışanı olan Ankara merkezli şirket, sektörünün de en eski firması olarak dikkat çekiyor. İki geri dönüşüm tesisi bulunan Evciler Kimya, e-atık, hurda oto-katalizör geri dönüşümü yapıyor.

2.1 MİLYAR EURO'LUK CİROSU VAR

Ağırlıklı olarak elektronik atıklar, hurda oto-katalizör, IT ekipmanları gibi malzemelerin geri dönüşümü, demir dışı metaller ve bu tip malzemelerin ticareti konusunda uzmanlaşmış bir şirket olan Polonyalı Elemental Holding’in hisseleri Varşova Borsası’nda işlem görüyor. 800 çalışanı olan şirketin cirosu 2.1 milyar Euro civarında. Polonya’de yüzde 60 pazar payı bulunduğunu belirten Evcilerile birlikte 60’tan fazla ülkede faaliyet gösterir hale geldi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar