P&G Türkiye’den 7.5 milyon lira değerinde toplumsal katkı
P&G, COVID-19 salgınından etkilenenlere destek olmak amacıyla çeşitli toplumsal katkı çalışmalarını hayata geçiriyor. Şirket bu kapsamda toplam 7,5 milyon TL değerinde katkıda bulunmayı hedefliyor.
COVID-19 ile mücadelede en güçlü silahlarımızdan birisi hijyen. Nitekim son aylarda kolonya, sabun, deterjan gibi sağlık ve hijyen odaklı ürünlerin tüketiminde ciddi bir artış izleniyor. Türkiye’de 33 yıldır faaliyet gösteren Procter&Gamble (P&G), COVID-19 salgınından etkilenenlere destek olmak amacıyla çeşitli toplumsal katkı çalışmalarını hayata geçiriyor. Şirket bu kapsamda on binlerce aileye toplam 7,5 milyon TL değerinde katkıda bulunmayı hedefliyor.
Destek programının kapsamını P&G Türkiye, Kafk asya ve Orta Asya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu’ndan dinledik. Programın ilk fazının Mart ayında gerçekleştirildiğini söyleyen Turnaoğlu, yurt dışından gelen 15 binden fazla vatandaşın karantinada kaldığı 26 ildeki 41 KYK yurdunda ev konforunu sağlama amacıyla, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile işbirliğinde ve Kızılay aracılığıyla temizlik ve kişisel bakım malzemeleri ulaştırdıklarını ifade ediyor.
Gıda israfına karşı “Boşa Harcama” projesi
Destek programının ikinci fazının “Boşa Harcama” projesi olduğunu ifade eden Turnaoğlu, bu proje hakkında şu bilgileri veriyor: “Yapılan araştırmalar, dünyada tüketim için sunulan gıdaların üçte birinin israf olduğunu gösteriyor ve biz de bu noktadan hareketle, Gıda Kurtarma Derneği (GKTD) ile işbirliğine giderek yeni bir proje başlatıyoruz. Türkiye’de 10’uncu yılını kutlayan Fairy, derneğin lojistik altyapısını finanse edecek. GKTD yılda toplam 330 bin kişiye ulaşıyorken bu destek ile sayı ikiye katlanacak ve 660 bin kişi destekten faydalanmış olacak. Bu proje ile gıda israfı konusunda toplumsal farkındalık yaratmayı da hedefliyoruz. Gıda israfına karşı eğitim gerçekleştirilebilmesi için 50 yeni bağış noktasında toplam 300 personele eğitim verilecek.”
Ramazan’da 10 bin aileye erzak, haziranda Kızılay ile iş birliği
Ramazan ayının, aynı zamanda bir dayanışma ayı olduğundan hareketle; topluma destek projelerinin ‘Ramazan Ayı’ bölümünü oluşturduklarını kaydeden Turnaoğlu, “GKTD aracılığıyla 10 bin ihtiyaç sahibi aileye, içinde ihtiyaç duyabilecekleri temel tüketim maddelerinin olduğu erzak paketleri ve temizlik ürünleri göndereceğiz” diyor. Fayda projelerinin son aşamasını ise Ramazan sonrası, bayram döneminde gerçekleştirmeyi planladıklarını belirten Turnaoğlu, yaşanan salgın sürecinde gelir kaybına uğramış ihtiyaç sahibi ailelere Kızılay işbirliğiyle temel hijyen, sağlık ve kişisel bakım ürünlerinden oluşan ve bugüne kadar yapılmış 1,5 milyon liralık ürün bağışına ek olarak, 3 milyon liralık ayrı bir ürün bağışı daha gerçekleştireceklerini anlatıyor. Turnaoğlu, Mart ayında başlayan ve farklı çalışmalarla sürecek topluma fayda çalışmalarının yaklaşık 7.5 milyon liralık bir değere ulaşacağını kaydediyor.
Kolonya satışları 8 kat, sabun satışı 5 kat arttı
P&G her hafta 400 tüketiciyle dijital ortamda görüşüyor ve COVID-19 sürecinde değişen tüketim alışkanlıklarını ortaya koyuyor. 15 Nisan itibariyle tüketici davranışlarındaki değişiklikler şöyle:
- Markalardan topluma katkı projelerini çoğaltma yönünde beklenti yükseldi.
- Umut ve gülmeye olan ihtiyaç arttı.
- Tüketicilerin yüzde 88’i ailelerinin mali durumunun olumsuz etkileneceğini; yüzde 75’i ise iş dünyasını olumsuz etkileyeceğini söylüyor.
- Evden çalışma oranı üç katına çıktı.
- Doğrudan tene temas eden kıyafetlerin yıkanma sıklığı artarken dışarıda giyilen kıyafetlerin yıkanma sıklığı azaldı.
- Her gün diş fırçalama oranı yüzde 30’dan yüzde 50’ye çıktı
- Kolonya satışları 8 kat arttı, sabun satışı 5 katına çıktı
- Satışı en fazla artan ürün grubu Orkid oldu.
Yılda 1,5 milyon TL’lik gıda israfı önlenecek
Gıda Atığı kaynaklı oluşan karbon salımı iklim değişikliğine sebep olan karbon salımının yüzde 8’ini oluşturuyor. Her sene gıda üretimi için harcanan kaynakların üçte biri çöpe atılıyor. Gıda Kurtarma Derneği; gıda atığı kaynaklı sorunlara yönelik çözüm sağlanması, toplum ve özel sektörde farkındalık oluşturulması için çalışıyor.
Fazla Gıda CEO’su Olcay Silahlı, P&G ile hayata geçirilen iş birliği hakkında şu bilgileri veriyor: “Gıda bankalarıyla birlikte gıdaların atık olmadan toplanıp ihtiyaç sahiplerine sağlıklı şekilde ulaştırılmasını hedefliyoruz. Fakat aşmamız gereken belirli zorluklar var. Lojistik altyapısı bunun başında geliyor. Projemiz iki aşamalı planlandı. Birinci aşamada Fairy, Gıda Kurtarma Derneği için iki yeni gıda kurtarma aracı ve bunların donanımlarını ciddi bir bütçeyle finanse edecek. Bu araçlar Ege ve Akdeniz bölgelerinde konumlandırarak bu bölgelerdeki çalışmalar için lojistik destek sağlayacak. Ege Bölgesi’nde 145 bin kişiye, Akdeniz Bölgesi’nde 185 bin kişiye gıda yardımı yapılacak. Böylece Gıda Kurtarma Derneği’nin aylık düzenli gıda yardımı sağladığı 330 bin kişi sayısı 660 bin kişiye ulaşacak. Boşa Harcama kampanyası ile yılda 1,5 milyon TL değerinde ürün israfı önlenecek.”