Pandeminin plastik makine sektörüne etkilerinden bir örnek…
Geçtiğimiz hafta sektöründe ilkleri yaratan plastik işleme makinelerinin plastikleştirme ekipmanlarının üretimini gerçekleştiren Şenmak Makina’nın Genel Müdürü Hüseyin Semerci ile pandemi sürecini, plastik makineleri sektörü ve Şenmak’a etkisi konusunda konuşma olanağını buldum.
Önce Şenmak’tan kısaca söz ederek sonra da Hüseyin beyle konuşmamızdan bölümleri aktaracağım.
1987 yılında küçük bir torna atölyesinde sektöre giren Şenmak 1995 itibariyle vida ve kovan üretimine başlamış, sırasıyla Bayrampaşa ve İkitelli’nin ardından bugün Hadımköy’deki üretim tesislerinde dünyanın öncü plastik makine üreticilerine vida ve kovan sistemleri üretiyor.
Geçen yıl Hadımköy’deki fabrikasını gezme olanağını bulduğum Şenmak, plastik işleme makineleri alanında yüksek teknolojiye dayalı katma değerli ürünün temelini oluşturan Ar-Ge’ye dayalı üretim üssü niteliğinde.
Türkiye ve Avrupa pazarlarındaki başarısının temelinde de başarılı olmalarının önemli bir nedenlerinden biri de bu diyorum.
Şenmak’ın geçtiğimiz yıllar itibariyle yüzde 60 ihracatçı konumda çalıştığına dikkat çeken Hüseyin Bey, 2020 yılında yaşanılan COVID-19 salgını etkisi ile ihracat pazarlarında ciddi bir daralma yaşadıklarına değinerek, dünyadaki tüm üreticilerin benzer senaryoları yaşadıklarına dikkat çekti.
Hüseyin Bey sözlerini şöyle sürdürdü;
“Her yıl üretimimizin ortalama yüzde 60’nı ihraç ediyoruz.
Bu oranı daha da artırmak için dünyanın pek çok ülkesinde yeni müşterileri referanslarımıza eklemek adına fuarlara katılıyor, iş gezilerine çıkıyoruz.
Almanya, Avusturya, Hollanda, İsveç, Finlandiya, Fransa ana ihracat pazarlarımızdan.
Dünyadaki tanınan ve itibar gören Batı Avrupalı makine üreticilerinin onaylı ekipman tedarikçisiyiz.
2020 yılı başında da bu yıl için koyduğumuz hedefler geçtiğimiz yılın üstüne çıkmak yönündeydi.
Aralık ayında Çin’den başlayarak Şubat-Mart ayları gibi ülkemizle birlikte Avrupa’yı etkisi altına alan COVID-19 salgını, dünyanın bu salgına karşı nasıl tavır alarak yaşamını idame ettireceği, işlerini nasıl sürdüreceği konusundaki tecrübesizliğine, gıda, medikal ve ambalaj sektörleri gibi alanlar dışında tüketimin düşmesine ve endüstrilerde yeni yatırımları erteleme yönüne itti.
Ülke sınırlarının kapanması, seyahat yasakları, salgının yüksek seyrettiği ülkelerdeki makine ve ekipman üreticileri dış ticarette zayıfladı ve her ülke kendi iç pazarındaki çözüm ortaklarından acil ihtiyaçlarını giderme arayışına girdi.
Şenmak özelinde ihracatımız salgının ülkemizde baş gösterdiği dönemden eylül ayına kadar yüzde 50-55’ler mertebesinde düşüşe sebep oldu.
Eylül ayı itibariyle adım adım, haftadan haftaya eski hareketliliği olmasa da pandemi ile yaşama yönündeki alışkanlıklar, yeni normal süreç, endüstrideki oyuncuların işlerine yoğunlaşması gerektiği inancı ile ihracatımızın yükselişine sahne oluyor.
Günümüzde hala Avrupa ülkeleri virüsle mücadele bağlamında sınırlarını tam olarak açmış değil.
Bazı ülkeler de ülkeye girişte 14 gün karantina uygulamasını devam ettirdiğinden iş gezileri hala yapılamıyor.
Karantina uygulanan ülkelerde 1 haftalık bir iş gezisi yapmak için üç haftanız ilgili ülkede, bunun ise 2 haftası evde/otelde kapalı geçmek zorunda.
Avrupa’da pek çok ülkede beyaz yaka personel hala evden çalışmaya devam etmekte.
Pazarlamanın ana unsuru fuarların bu yıl gerçekleştirilememiş olması, kimi teknik ve ticari toplantıların online ortamda gerçekleştirilemeyecek düzeyde olması tam verimliliğe ulaşmakta hala önemli bir etken.
Alanındaki tüm araştırmacıların aşının bulunması için fedakârca çalışması devam ediyor ancak koronavirüs için aşının bulunmamış olması, virüsün seyrinin ve orta vadede tam olarak yön bulmamış olması sebebiyle tüm toplumların başta sağlıklı yaşam için salgınla mücadelede bilinçli ve tedbirli olması gerekiyor.
Ticarette de olumsuz senaryoda domino etkisi ile tüm ülkeleri ve sektörleri etkileyecek, hammadde arzından ara malı arzına, tedarik zincirini koparacak, aksatacak, sonuçta maliyetleri de alt üst edecek birçok sorunla yüzleşebileceğimiz bir salgın sürecinden geçiyoruz.
Üretim hacmimiz itibariyle ülkemizde lider, Avrupa’nın beş büyük üreticisi arasındayız.
Yaptığımız değerlendirmeler 2019 yılı rakamlarına erişemesek dahi 2020 yılını yüzde 20-25’ler mertebesinde kayıpla kapatacağımızı gösteriyor.
İç pazar ise sonbahara ihracattaki hareketlenmeye kıyasla daha hızlı başladı.
Geçmiş yılların iç pazar performanslarına benzer bir üretim ve satış grafiği sergiliyoruz. Kaygıların geride kalması, mevcut süreçle yaşama yönünde alışkanlıklar iç piyasadaki üreticilerin işlerine geri dönmesine ve üretimlerini aksatmadan yapma arzusu bizlere pozitif yansıdı.”
Başarılı girişimcilerimizden Hüseyin Semerci’nin kendi alanında Avrupa liginde oynayan şirketi Şenmak’ın pandemi sürecinde yaşadıkları özetle bunlar.