Pandemi dönemi ve sonrası OSB'lerin olası sorunları ve değişim süreci…
Türkiye Bilişim Derneği (TBD) İstanbul şubesince 26 Mayıs Salı günü gerçekleştirilen “3. İstanbul KOBİ'ler ve Bilişim Kongresi” webinar programını başlıkları olarak, moderatörlüğünü üstlendiğim İlk oturum “ Pandemi Dönemi ve Sonrası OSB'lerin Olası Sorunları ve Değişim Süreci” başlıklı oturum, aynı gün Prof. Dr. Erdal Balaban’nın moderatörlüğünü yapacağı ikinci oturumun başlığı ise “Pandemi Dönemi ve Sonrasında KOBİ’lerde Dijital Dönüşüm Çözümleri” olarak belirlenmişti.
TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe ve TBD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Tiryakioğlu’nun açılış konuşmalarıyla başlayan oturumun panelistleri, Dudullu OSB (DOSB) Başkanı Bahri Murat Önay , İstanbul Tuzla OSB (İTOSB) Başkanı Recep Bilal Hancı ve Gebze OSB (GOSB) Başkanı Vahit Yıldırım olarak belirlenmişti..
Pandemi süreciyle başlayan webinar toplantıları bu sürecin getirdiği koşullara uygun toplantı- modeli olarak ülkemizde de yaygın olarak kullanılmaya başlandı.
TBD İstanbul şubesi yönetiminin verdiği bilgiye göre “3. İstanbul KOBİ'ler ve Bilişim Kongresi”ni izlemek üzere 341 katılımcı kayıt yaptırmışlar.
Panele dönersek moderatör olarak “-Pandemi Dönemi, Sonrası OSB'lerin Olası Sorunları, - Değişim süreci” olarak oturumu konuşmacılarında onayını alarak üç bölümden oluşturmayı planladık.
İlk konuşmacı, Dudullu OSB Başkanı Bahri Murat Önay, “Esas bölüm olan Fabrikalar Bölgesi ve bölgeye bağlı 3 kooperatif, İMES, DES ve KADOSAN sanayi siteleri, İstanbul Dudullu Organize Sanayi Bölgesi” çatısı altında olmakla birlikte, kendi bölgeleri dahilindeki konularda bağımsızdırlar.
Fabrikalar bölümünde başta demir-çelik, makina, plastik oto yan sanayi olmak üzere çeşitli sektörlerde, çoğunluğu orta ölçekli 140 kadar firma faaliyettedir.
Bölgemizde, 3 kooperatif, 2500’ü küçük işletme olmak üzere toplam 3 bine yakın işletme faaliyet gösteriyor, 35 bin kişi istihdam ediliyor.
2018 yılında, Dudullu OSB’yi, Boğaziçi Üniversitesi Vakfı ortaklığı ile Teknopark AŞ’yi (BÜDOTEK) kurduk.
Üniversitenin akademik imkânları ve teknik desteğini, Dudullu OSB’nin merkezi konumunu ve sosyal imkanlarını, Açık fikirli, yenilikçi ve dinamik insanların oluşturduğu bir sosyal çevreyi
Geniş girişimci yelpazesiyle Ar-Ge, tasarım ve yazılım faaliyetlerinin başarıyla yürütülebileceği bir ekosistemi, gerçekleştirecek bir yapıyı oluşturduk.” Sözleriyle Dudullu OSB’yi kısaca anlattı.
İkinci konuşmacı İTOSB Başkanı Recep Bilal Hancı, KOSGEB başkanlığı dönemimde
Doğu Sanayi Sitesi başkanlığı yaparken tanıdığım başarılı iş insanlarımızdan.
İstanbul’da küçük sanayicilerin büyümesine ve planlı yatırım bölgelerinde üretim yapmasına öncülük eden isimlerden Bilal Hancı İTOSB’nin Kurucu başkanlığını üstlenerek 2001 yılında kazmayı vurduk diyerek, Bölgemiz; Meslek lisesi, alt yapısı, modern arıtma tesisi, camisi, spor ve sosyal yaşam alanlarıyla çevreci tesislere sahip örnek OSB’lerimizden.
Çağdaş, dinamik, yenilikçi ve samimi yaklaşımıyla kaliteli hizmetler sunan; katılımcılarının, çevrenin ve toplumun ihtiyaçlarını ön planda tutan, sanayinin üretim süreçlerine destek olan, teknoloji ile donatılmış, yasalara ve etik değerlere sadık kurumsal yapısıyla kalıcı ve örnek projelere imza atan Çevreci, Eğitim Gönüllüsü ve Üreterek Büyüyen Yenilikçi Organize Sanayi Bölgesidir.” Diyor başkan Bilal Hancı...
Son konuşmacımızda ülkemizin örnek OSB si olarak dünyaca tanınan Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nin (GOSB) yenilikler peşinde koşan üretken başarılı başkanı Vahit Yıldırım.
“GOSB, sunduğu hizmetler ve modern alt yapısı ile gelişmiş ülkelerdeki endüstri parkları ile eş düzeydedir.
Yabancı sermayenin tercih ettiği GOSB, bünyesinde teknopark kurmuş olan ilk OSB'dir.
GOSB, Türkiye’de bulunan 300’den fazla OSB’ye örnek gösterilen modeli uygulayan tek OSB olarak, bugüne kadar sanayicilerin münferit olarak yaptıkları lisans, donanım, enerji ve iklimlendirme sistemi yatırımlarını, GOSB KULE çatısı altında konsolide etmiş ve yarattığı maliyet avantajı ile ülke kaynaklarının verimli kullanılması ve teknoloji israfının önlenmesi açısından büyük bir katkı sağlamıştır.
Ekim 2007 itibarıyla devreye aldığı fiber optik şebekesi üzerinden firmalarına; Metro Ethernet ve Fiber İnternet, ISDN PRI ve IP Telefon, MPLS VPN ve Dark Fiber, Leased Line ve SDH E1 gibi katma değerli haberleşme hizmetleri sağlamaktadır.
13 yıldır hizmet veren GOSBnet şebekesi üzerinden 162 firmamız hizmet almaktadır.” sözleriyle Vahit bey GOSB’u özetledi.
Konuşmacıların OSB’lerini özetleyen konuşmalar sonrası “Pandemi Dönemi,- Sonrası OSB'lerin Olası Sorunları, - Değişim süreci” başlıklarındaki değerlendirmelerini OSB yönetim kurulu başkanlıklarının yanı sıra fiilen üretimin içinde olan sanayiciler olarak ortak bir noktada buluştuklarını görmek çok önemliydi.
Değerlendirmelerine gelince;
“2019 yılının üçüncü çeyreğinde AB ülkelerinde başlayan ülkemiz ekonomisini de olumsuz olarak etkileyen daralma, pandemi süreciyle birlikte koşullar ağırlaşmaya başladı.
COVID-19 Ekonomik İstikrar Kalkanı tedbirler Paketini, örneğin kısa dönemli çalışma desteğini bizler için faydalı odu.
Uzun dönemde pandemi süreci ve sonrası ekonomide karşılaşılacak hasarın onarılmasında tedbirleri maalesef yeterli göremiyoruz.
Desteklerin yeni borçlanma odaklı olması, borçların vadesi geldiğinde yeterince üretim ve iç veya dış pazarlarda satış ve tahsilatın zaman alacağı nedeniyle geri ödemelerde sıkışma yaşanacağını,
Vergilerin, ertelendiği Haziran ayı sonrası ödemelerde sorunlar yaşanabileceği görüşündeyiz.
Üniversite –sanayi işbirliğinde yeterince başarı olamadık.
Üniversite sayımızın artmasının ötesinde kalitenin giderek gelişememesi üzüntü verici,
Dünyada ilk 100 ya da 200 de üniversitemizin hala olmaması bu görüşümüzü doğruluyor.
Üretimimizi sadece üretim boyutuyla değil, mutlaka katma değeri yüksek üretim anlayışı olarak görmeliyiz.
Mesleki eğitimde de kaliteyi daha çok yükseltecek bir modeli uygulamalıyız.
İş yaşamımızda da hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.
Eski alışkanlıklar işletmelerimizin yok olması demektir.
İşletmelerimiz Dijital dönüşümü gerçekleştirmek zorunda.
KOBİ’ler için üretim süreçlerinde dijital dönüşümün sağlanması, kurumsal ve yönetsel yetkinliklerin geliştirilmesi, bilgi ve iletişim teknolojilerinin sağladığı imkânlardan faydalanma, e-ticaret ve e-ihracat uygulamalarının kullanımı önem taşıyor.
Bizler, vatanımızı, bayrağımızı sevenler olarak ülkemizin geleceği açısından asla karamsar değiliz.
Pandemi sonrası yeni dönemde toplumsal ve sosyal yaşamda sevgi, hoşgörü ve barış, adalet ve hukukun üstünlüğünü benimser ve uygularsak, ekonomide yaşanılan bu olumsuzları geride bırakarak yerli ve yabancı yatırımları çoğaltır, Dünyada ekonomi ve demokrasi gelişmişlik sıralamasında ilk on da yerimizi mutlaka alırız.
Bu konuda atılacak adımların hep destekçisi olacağız.
Üç değerli başkanımızın, benimde içtenlikle desteklediğim değerlendirmeleri ve görüşleri özetle bunlar…
TBD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Tiryakioğlu’nu ve arkadaşlarını başarılı çalışması nedeniyle kutluyor bizleri izleyen katılımcılarımıza da teşekkür ediyorum.