PAGDER Başkanı Selçuk Gülsün’den YEP değerlendirmesi
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak 29 Eylül 2020 tarihinde açıkladığı 2020-2022 dönemine ilişkin “Yeni Ekonomik Program”ın (YEP) ana temalarını “Yeni Dengelenme”, “Yeni Normal” ve “Yeni Ekonomi” olarak belirlediklerini bildirerek, her birini ayrı bir meydan okuma olarak gördüklerini vurguladığı program iş dünyasında olumlu karşılandı..
Bu bağlamda Plastik Sanayicileri Derneği Başkanı (PAGDER) Selçuk Gülsün’den Yeni Ekonomi Programı’nı plastik sektörü açısından değerlendirmesini rica ettim.
1969 yılında kurulan PAGDER, Plastik endüstrisi; plastik hammadde, plastik mamul ve plastik işleme makinaları alt gruplarıyla 7 bin 354 işletme ile 306 bin 774 kişiye istihdam sağlayan bir sektör olarak 35 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip, yaklaşık 500 üyesiyle plastik sektörünün en etkin sivil toplum örgütlerinden…
Uludağ Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü’nden mezun Başkan Gülsün sözlerine: “Kamunun reel sektörü desteklemesi büyük önem taşıyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından 29 Eylül 2020 tarihinde açıklanan 2020-2022 dönemine ilişkin Yeni Ekonomik Program’da (YEP) Covid-19 salgının etkisi göze çarptı.
Bu kapsamda 2020 yılına ait büyüme beklentisi %5’ten %0,3’e indirilirken, işsizlik ve enflasyon beklentilerinin ise 2020, 2021 ve 2022 yılları için yukarı yönlü revize edildiği görüldü.
Gene bu kapsamda 2020 yılı için ortalama dolar kurunun 6.91-TL, 2021, 2022 ve 2023 yılları için ise sırasıyla 7.68-TL, 7.88-TL ve 8.02-TL olarak tahmin edildi.” Diyerek başladığı değerlendirmesinde, Makroekonomik gösterge tahminleri negatife doğru revize edilmiş olsa dahi bu beklentilerin gerçekçiliğinin gelecek dönemde test edileceğini belirten Gülsün: “Reel sektörü doğrudan ilgilendiren konu ise ekonomide stabilite ve kamu iradesinin reel sektörü destekleyecek yönde şekillenmesi.
Bu kapsamda Bakanımızın kamu kaynaklarının sabit sermaye yatırımlarına yönlendirileceği yönündeki açıklamasını çok önemsiyoruz.
Özellikle kümelenmenin sağlanması ve sermayenin üretime aktarılması adına OSB yatırımlarının hızlanması, yatırımcılara ücretsiz ya da çok cüzi rakamlarla yatırım yeri sağlanması gerekiyor.
Ayrıca mevcut OSB’lerin altyapılarının güçlendirilmesi adına OSB yönetimlerine de destek sağlanmalı. Katma değerli üretime geçmek için olmazsa olmaz olan Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesi adına istekli olan işletmelerin bu kaynaklara erişiminin kolaylaştırılması ve mevcut Ar-Ge desteklerinin genişletilmesi faydalı olacaktır” dedi.
Dünya genelinde salgına bağlı olarak önemli bir daralmanın yaşandığı bu günlerde özel sektörün korunması adına hedefe bağlı kredilerin güçlü şekilde devam ettirileceğinin Bakan Berat Albayrak tarafından beyan edilmesinden ötürü memnuniyetini dile getiren Selçuk Gülsün: “Gene finansal istikrar önlemleri kapsamında dolarizasyonun azaltılmasını hedefini çok anlamlı buluyoruz.
Lakin dolarizasyonla mücadelede polisiye tedbirlerden ziyade Türk Lirası’na olan güveni arttıracak adımlara ağırlık verilmesi gerekiyor.
Zira polisiye tedbirler kamuoyunda tam tersi bir algı uyandırarak döviz cinsinden mevduatlara olan ilgiyi arttırabilmektedir”. Sözleriyle PAGDER Başkanı Selçuk Gülsün “Yeni Ekonomi Programı”nı değerlendiriyor.