Önce yavaş yavaş, sonra aniden…
Kök sorunu bulup çözmeyince, sonuçlarla boğuşursun. Sesi çıkanı sustursan da şikayet sebebi ortadan kalkmaz. Bu yüzden “en kötüsü geride kaldı” diye üfürürsün ama daha da kötüsü yoldadır.
Ernest Hemingway; “Güneş de Doğar” kitabında sorar; “-Nasıl iflas ettin? Cevap; muhteşemdir; “-İki biçimde. Önce yavaş yavaş, sonra aniden…” Krizden çıkamamışlığın belki de çok uzun öyküsünü bu kadar kısa cümlelerle anlatan başka bir diyalog hatırlamıyorum.
Söz edebiyattan açıldı ama biz yine kendi ekonomik gerçekliğimize geri dönelim. Bir başka diyalog, karamsarlar dünyasından; “Kötü günler geride kaldı. Şimdi çok daha kötü günler geliyor.” Karamsarlık mı? Haklısınız. Ancak unutmayın ki uçağı iyimserler icat etti, paraşütü de karamsarlar…
Piyasayı karşımıza almamalıyız
Kur Korumalı Mevduat (KKM) döviz atağına karşı getirilmesi gereken bir uygulamaydı. İşe de yaradı. Kurun hızını kesti. Ancak bize maliyeti hayli yüksek oldu. Çok değil 3-6 ay sürer ve maliyeti de 35 milyar lirayı geçmez dendi. Fakat ekonomiye maliyeti 90 milyar $ (yazı ile dolar) oluverdi.
Dikkat ettiniz mi bilmem; kuru yükselten de kur korumalıyı da getiren bizleriz. Reel ekonomiyi dışlayıp icraattan uzaklaşan ve bu yüzden piyasayı tamamen karşısına alan bir tutum bu… Doğrusu anlamlandırmak mümkün değil. Parası olan dolarla flörtleşmesin diye 90 milyar $ harcayıverdik.
İKİ SORU İKİ CEVAP / Stratejiye dair…
Faize dövize neden dikkat etmeli?
1-Faiz ve döviz birer barometredir, 2-Çıkış ve düşüşleri refaha ve krize işaret eder, 3-Yüksek oynaklıklarla ekonomileri kilitler, 4-Oysa istikrarlı ve öngörülebilir olmak yatırım iklimidir, 5-Hangisine meyledersen onu güçlendirirsin.
Dövize sığınan kazanabiliyor mu?
Döviz artışından kazançlı çıkanların sayıları çok azdır. Kısa vadeli fiyat artışları kazanç gibi görünse de sistem içinde erimektedir. Döviz fiyatının tırmanışı nedeniyle hayatı kayanlar var. Enflasyon ile alım gücü düşen, fakirleşen 70 milyon insan var. Ancak 20 milyonluk kesim var ki giderek semiriyorlar.
not/ Kötünün kötüsü beterin beteri var
Tam da “eyvah, başıma kötü bir şey geldi” dediğimiz noktada… Daha kötüsü ile karşılaşıyoruz. Epiktetos; “eğer gerçeği arıyorsan her zaman zafer peşinde olmamalısın ve gerçeği bulduğunda artık mağlup olmaktan korkmana gerek kalmaz” diyor.
Bugün de zafer peşinde koşarken, gerçekten uzaklaşmanın maliyetini yükselen faturalarla ödüyoruz. Ekonomiler, yönetimler değişir. Devlet devamlıdır. Yapılan yanlışlar, beceriksizlikler yapanların yanına kâr kalabilir de onlar gidince bıraktıkları faturayı halk öder.
Kötüsü geride kaldı diyor yönetim. Haklılar da… Kötü geride kaldı da yerini “daha da kötü” gelişmeye bırakıyor. İş insanları sorgulanıyor, sanayici ifadeye çağrılıyor. Oysa iş dünyası yoksa yatırım yok. Yatırım yoksa iş de yok. İş yoksa üretim yok. Üretim yoksa vergi de yok. Bu bir kısır döngü aslında…
Neticede; hasta ekonomi ameliyat masasında ve sürekli narkoz altında tutuluyor. Ameliyat (yapısal reformlar) yapılsın diyenlerin de sesi kesiliyor, cezalandırılıyor, trol sürülerince linç ediliyor. Yazık…
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.